reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT663: zaměřen na hry

16.12.2010, Jan Vítek, recenze
MSI GT663: zaměřen na hry
Společnost MSI je ve světě notebooků známá svými herními modely spadajícími do řady G jako Gaming. Dnes si vyzkoušíme model GT663, v jehož mohutném těle plném osvětlovacích diod se usídlil procesor Core i5 a grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i5-460M s jádrem Arrandale vyráběným 32nm procesem je vhodným modelem pro tento notebook díky stabilně vysoké frekvenci, takže s jeho výkonem bychom v tomto případě rozhodně měli být velmi spokojeni. Základní frekvence 2533 MHz je díky podpoře Turbo Boost v konfiguraci 2/2 posílena dalšími 266 MHz navíc. Tedy alespoň by tomu tak mělo v ideálním případě být, ale jinak si může systém s frekvencí procesoru díky změnám násobiče dělat co chce a kdy chce.



K tomu však ještě MSI přidává funkci Turbo, která po stisku tlačítka zvýší základní frekvenci ze 133 MHz na 140 MHz, což znamená, že výsledná maximální frekvence procesoru je 2940 MHz a operační paměti se také přetaktují. To jsme si vyzkoušeli zátěží obou jader s využitím Hyper Threadingu pomocí Prime95 a lze říci, že Turbo Boost od Intelu i funkce Turbo od MSI v tomto případě pracují tak, jak mají. Ostatně by bylo divné, kdyby procesor měl v tomto se svým TDP 35 W problémy.



Procesor má ještě k dispozici 32 kB instrukční i datové L1 cache pro každé jádro, 256 kB L2 cache také pro každé jádro a nakonec ještě 3 MB sdílené L3 cache. Co se týče podporovaných technologií, pak nechybí standardní virtualizační Intel VT-x, samozřejmě Enhanced Intel SpeedStep Technology pro snížení frekvence procesoru při nečinnosti (využívá se k tomu stejně jako u Turbo Boost změna násobiče). Ovšem co procesoru Core i5-460M na rozdíl od ostatních mobilních Core i5-5xx schází, je podpora AES-NI, tedy hardwarová akcelerace šifrování AES a Trusted Executuon. To ale samozřejmě není užitečné pro každého a zvláště u tohoto spíše multimediálního až herního počítače nám absence těchto vlastností nemusí tak vadit.



Paměti Nanya DDR3-1333 MHz v kapacitě 4 GB (2x 2GB) zde v souladu se specifikacemi procesoru pracují na 1066 MHz, což je v případě zapnutí režimu Turbo upraveno na 1120 MHz. Dle SPD čipu je na základní frekvenci nastaveno časování 7-7-7-20-27 při napětí 1,5 V.



Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M s 1536 MB paměti typu GDDR5 je skutečnou chloubou tohoto notebooku, neboď jde o výkonné 40nm GPU se 192 shadery, 24 ROP jednotkami a frekvencemi 709 MHz (jádro) a 1417 MHz (shadery). Celkem 1536 MB paměti GDDR5 na 625 MHz je připojeno přes 192bitové rozhraní, což dělá propustnost 60 GB/s. Frekvence GPU a shaderů jsou zvýšeny pomocí NVIDIA Overclock Tool ze základních 675/1350 MHz, což funguje ve spolupráci s funkcí Turbo pro přetaktování CPU a pamětí.

Grafika je kompatibilní s DirectX 11 a Shader Model 5.0 a samozřejmě podporuje také PhysX (navzdory údajům GPU-Z), 3D Vision, Optimus (zde to neplatí), CUDA, OpenCL a DirectCompute 5.0. Připojena je přes rozhraní PCI Express x16.

Pevný disk Western Digital WD5000BEKT-22KA9T0 s kapacitou 500 GB také nebude nejpomalejší, protože se jedná o 7200otáčkového zástupce série Scorpio Black s 16 MB cache, SATA 3 Gbps a přístupovou dobou při čtení 12 ms.



Instalovaný software


Jako operační systém tomuto notebooku vévodí Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit, který je ještě střízlivě doplněn o další software. Z toho se nejvíce ozývá bezpečnostní software Norton Internet Security, který se nás snaží přesvědčit o své nepostradatelnosti a přitom mu sekunduje Norton Online Backup pro zálohování na online servery. Zálohu systému si na DVD vytvoříme pomocí utility MSI BurnRecovery (obnovit systém můžeme také před bootem pomocí klávesy F3) a do obyčejné výbavy patří také zkušební verze Microsoft Office 2010.

Pak můžeme využí balík softwaru ArcSoft Print Creations, díky němuž si snadno vytiskneme plakáty, fotoalbum, brožurky, letáky, apod. MSI dále dodává svou utilitu LED Manager pro upravení "zkrášlovacích" oranžových LED, pak také Windows Live Czech a Adobe Reader.

Pak už nás MSI nijak nezatěžuje nadbytečným softwarem, ovšem my nesmíme zapomenout na to, že v příslušenství se skrývá plná verze hry Assassin's Creed II v hodnotě kolem 700 Kč.


reklama