reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT663: zaměřen na hry

16.12.2010, Jan Vítek, recenze
MSI GT663: zaměřen na hry
Společnost MSI je ve světě notebooků známá svými herními modely spadajícími do řady G jako Gaming. Dnes si vyzkoušíme model GT663, v jehož mohutném těle plném osvětlovacích diod se usídlil procesor Core i5 a grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M.

LCD displej


MSI nám u tohoto 15,6palcového notebooku poskytne nadstandardní rozlišení 1920 x 1080, tedy Full HD. To je bezesporu významné plus, které GT663 vyvyšuje nad ostatní notebooky se stejně velkými displeji ale rozlišením 1366 x 768, s jakým se bohužel setkáme nejčastěji.


- pohled zpříma -

Displej disponuje opravdu vysokým jasem a jeho barevné podání je vyvážené, takže s displejem zde můžeme být navýsost spokojeni. Jedná se ale pochopitelně o technologii TN, z čehož vyplývají i změny v podání barev při různých úhlech pohledu.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pravdou ale je, že na displej se můžete koukat mírně zespoda, aniž byste uzřeli invertovanou černou barvu, takže jej nebudete při sledování filmů muset neustále štelovat.


- pohled zespoda -




Webkamera


O obsluhu webkamery se postará software WebCam Companion 3 od ArcSoft. Ten umožňuje snímaný obraz různě upravovat přidáváním masek na obličej, nebo jej zasadit do různých rámečků. Kameru ale musíme nejdříve také zapnout pomocí kombinace kláves Fn + F6. Tato funkce je užitečná, protože si pak můžem být jisti, že se nekouká někdo nepovolaný.



Webkamera pracuje v rozlišeních až 720p, ovšem to klade vysoké nároky na systém. MSI v tomto případě našlo dobrý kompromis mezi kvalitou obrazu a jeho obnovovací frekvencí, což se projeví při nízkém osvětlení, kdy je obraz ostrý, dostatečně rychlý a ne tolik zašumělý. Tehdy má kamera pouze menší problémy s vyvážením bílé, ale to se dá bez problémů překousnout. Při denním světle se pak můžeme těšit z velmi pěkného obrazu s vysokým počtem snímků za sekundu.


Zvukový systém


MSI na svých stránkách vyzdvihuje zvukový systém GT663 až do nebes a já osobně mohu potvrdit, že ani moc nepřehání, protože zvuk linoucí se ze dvou reproduktorů a malého subwooferu v základně počítače je na notebook skutečně velmi kvalitní. Je to také asi nejlepší zvuk, jaký jsem kdy slyšel nějaký notebook vyloudit a dokonce se dá říci, že se hodí i pro poslouchání hudby. To ale berte s rezervou, neboť samozřejmě nejde o řešení pro audiofily.

Z reproduktorů se line silný zvuk se slušnými výškami a silnými basy, který je prokreslený a přitom nijak výrazně zkreslený. Navíc si můžeme snadno díky čtyřem 3,5mm výstupům připojit až 7.1kanálovou sestavu, ovšem čtyři kabely koukající z pravého boku nejsou zrovna elegantní řešení. Pak je tu ale ještě port HDMI.

Zvukový projev jde také ještě dále upravit v nastavení Realtek HD, kde můžeme aktivovat DTS Surround Sensation Ultra PC pro lepší podání hlasu i další posílení výšek a pokud nám nebude stačit hlasitost, lze ji posílit pomocí DTS Boost.


Ergonomie


Displej notebooku se může v tomto případě rozevřít až do úhlu 180 stupňů, což je rozhodně potěšující. Tento notebook pak můžeme považovat za náhradu stolního PC (aka desktop replacement) a ne vyloženě mobilní PC. To ostatně jednoznačně určují jeho rozměry, hmotnost 3,5 kg a dle očekávání nízká výdrž na baterie.

Rozložení portů je jako obvykle lepší pro praváky, kteří budou mít vedle pravé hrany dostatek místa, pokud se tedy nerozhodnou využít jeden nebo všechny zvukové konektory. Ovšem i na levé straně nás mohou omezovat pouze porty USB a popřípadě zasunutá karta Express Card, pokud tedy nějakou budete využívat. Ostatní porty pro velké konektory a tlusté kabely ale výrobce odsunul dozadu, což je velmi chvályhodné, protože pak nebudou tak na očích a především nebudou překážet. Nad menší nevýhodou v podobě horší dostupnosti pak můžeme jen mávnout rukou.

Touchpad samotný je zpracovaný velmi dobře a nabízí na dotyk příjemný povrch, po němž prsty lehce kloužou. Na druhou stranu ale není multidotykový a místo ozdobného lesklého rámečku by mohl být sám o sobě větší. Další nevýhodou je kolébkové tlačítko, pro něž potřebujete na různých místech různě silný stisk. Klávesnice by zase mohla využít co nejvíce nabízeného prostoru, což by dovolilo její lepší strukturovanost nutnou pro dobrou orientaci po hmatu. Takto ale dostaneme pouze mírně širší mezeru mezi hlavním a numerickým blokem kláves, což je trošku málo. Jiné notebooky na tom ale nejsou lépe.


reklama