reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT663: zaměřen na hry

16.12.2010, Jan Vítek, recenze
MSI GT663: zaměřen na hry
Společnost MSI je ve světě notebooků známá svými herními modely spadajícími do řady G jako Gaming. Dnes si vyzkoušíme model GT663, v jehož mohutném těle plném osvětlovacích diod se usídlil procesor Core i5 a grafická karta NVIDIA GeForce GTX 460M.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Systém chlazení má k dispozici dva velké pasivy proložené heatpipe, které jsou využity pro nasávání i výdech vzduchu. Ten je ale také částečně nabírán skrz otvory pod klávesami, což poznáme především v zátěži podle tahu. Klávesnice se tak nebude od výkonných komponent zahřívat. Neotřelou funkcí, jejíž smysl mi ale poněkud uniká, je aktivace plné síly chlazení, tedy roztočení ventilátoru na maximum nehledě na teploty. V klidu je tento notebook velmi klidný, ovšem v maximální zátěži se jeho ventilátor umí velmi rozhučet, aby držel komponenty a především grafiku se spotřebou až 75 W na uzdě.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95, přičemž sestava byla přetaktovaná. I přes svou "žravost" zůstává teplota grafického čipu ještě v normě a procesor s maximem 105 °C také není ohrožen. Nutno podotknout, že jde o maximální možnou zátěž, jaké v praxi nebudem často dosahovat.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
36 °C
75 °C
GPU
48 °C
81 °C
HDD
35 °C
42 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Jak můžete sami vidět, systém chlazení nám i v zátěži zajistí, že vrchní část notebooku zůstane chladná a nebude nás obtěžovat teplem. Výrazněji se zahřívá jen plast vespod u chlazení, což se dalo očekávat a důležité také je, že teplý vzduch bude od chladiče proudit dozadu za notebook a ne do stran.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 9článkovou baterii BTY-M6D s kapacitou 87 Wh (7800 mAh / 11,1 V). Ta má sama o sobě silně nadprůměrnou kapacitu, s níž by kdejaký netbook vydržel běžet i deset hodin, ovšem GT663 má k netbooku daleko. Jeho výkonné komponenty potřebují dost energie i v klidovém režimu, kdy pracují s podstatně sníženými takty.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:25
0:50
Spotřeba
28,5 W
120 W

V klidu se tedy dostaneme pod 30 W, což nám bude stačit na téměř tři a půl hodiny provozu. V zátěži pouze pomocí Furmakr si pak notebook vezme 120 W, ale při běhu na baterie nepracuje procesor ani grafická karta na plný výkon a baterie notebooku vystačí na necelou hodinu.



Za zmínku také stojí maximální spotřeba, když zatížíme procesor a grafickou kartu naplno. To si pak notebook vezme kolem 152 W a v případě, že zapneme funkci Turbo, je to až 170 W. Napájecí adaptér je tedy evidentně ždímán co to jde, neboť jeho maximum je 150 W. Do zmíněných 170 W musíme počítat i ztráty zdroje.


- spotřeba ve Furmark -


reklama