reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo

17.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo
Ma SLI cenu? Nebo se vyplatí jedna rychlá karta? Na to vše dnes najdete odpovědi v článku porovnávajícím Asus SLI a MSI SLI řešení, jehož součástí je rovněž podrobný test grafických karet GeForce 6600GT a 6800GT, které jsou pro provoz ve SLI řešení uspůsobeny.
Po představení základní desky MSI K8N Neo4 Platinum, které jste si mohli na stránkách SH přečíst minulý týden, je čas podívat se na další variantu čipové sady nForce4 a to konkrétně nForce4-SLI. Do rukou se mi dostaly hned dvě základní desky, které jsem tentokrát nijak nešetřil a podíval se detailně na všechny vlastnosti. Součástí dnešní recenze je rovněž srovnání grafického výkonu při použití jedné nebo dvou grafických karet v režimu SLI.

Ale začneme pěkně od začátku, nejdříve se podíváme na železo, které jsem k dnešním hrátkám měl k dispozici. Konkrétně se jedná o dvě sestavy, jedna byla založena na základní desce Asus A8N-SLI, jenž byla doplněna dvojicí grafických karet Asus GeForce 6600GT. Ovšem je nutné podotknout, že Asus u svých grafických karet nepoužívá standardní takty! Tato sestava byla zapůjčena of firmy FOX Computers. Druhý zástupce v testu byl zapůjčen zastoupením MSI pro českou republiku. Jednalo se o základní desku MSI K8N Diamond, která byla doplněna o dvojici grafických karet MSI GeForce 6600 GT. Zde se již žádné překvapení nekoná a grafické karty tikají na výrobcem určených frekvencích.

Rozložení a komponenty:


Asus A8N-SLI Deluxe

Zhodnotit musím rovněž rozložení, které se u obou desek poměrně liší. Jedná se především o umístění slotů a přídavných konektorů. Co se týká umístění PCIe ×16, je na první pohled lepší rozmístění u Asusu, jelikož při použití dvou grafických karet nedojde k zamezení přístupu vzduchu chladiči čipové sady. Na druhou stranu, pokud použijete ony zmiňované dvě grafické karty, nebude již možné osadit dva přídavné PCIe ×1 sloty a navíc, při použití GeForce 6800 není možné vyjmout paměti bez vyjmutí grafické karty.

Další bodem, kde se desky poměrně liší, je umístění SATA konektorů. V případě MSI jsou všechny konektory umístěny na okraji desky, Asus je má zase všechny vedle sebe. Proti rozmístění SATA konektorů bych ale trochu námitek měl, především co se týká konektorů od přídavného SATA řadiče (ty černé). Tyto konektory zasahují až příliš do středu desky a to v některých případech, kdy je použito více disků a velké grafické karty, nebude úplně dobré. Více rozdílů už asi najít nelze, jelikož jak napájení tak i umístění PATA konektorů je na obou deskách shodné.




MSI K8N Diamond

K dobrému rozlišení základních vlastností a vybavení se jistě bude hodit následující tabulka. Jak je dobře vidět, některé vlastnosti jsou pro obě desky shodné, ovšem rozdílů je více než bych před testem čekal.

Ikona Odkaz na databáziAnglický názevČeský překladAsus A8N-SLI DeluxeMSI K8N Diamond
1ChipsetČipová sadanForce4 SLInForce4 SLI
2Ethernet Controller Řadič Ethernetu Marvell 88E8001Marvell 88E8053
3Ethernet Controller Řadič Ethernetu Marvell 88E1111Marvell 88E1111
4AC´97 codecZvukový kodekRealtek ALC 850Creative Live!
5SATA raidIkona Odkaz na databáziSilicon Image Sil 3114Silicon Image Sil 3132
6PWM Controller Regulátor napětí procesoruSemtech SC2643VXTSISL6566-CR
7Super I/O Super I/O ITE Tech IT8712FWinbond W83627THF
8FireWireFireWireTexas InstrumentsVIA VT6307

Když pominu samozřejmost, jakou je čipová sada, lze najít společnou síťovou kartu. Jedná se o čip Marvell 88E1111, který je připojen na nForce4, je tedy vybaven FireWallem a ActiveArmorem. Dále začínají rozdíly. Při pohledu na desku je Asus vybaven kromě dvou PCIe ×16 ještě dva menší PCIe ×1 sloty. Právě ty menší u MSI nejsou, ovšem nutno podotknout, že s volnými PCIe linky bylo naloženo možná i lépe než v případě Asusu.



Pokračování: Detaily vybavení základních desek...........
reklama