reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo3: s PCIe a AGP na palubě

9.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo3: s PCIe a AGP na palubě
MSI je zatím první výrobce, který představil a především dodal základní desku s čipovou sadou nForce4-4x, která je vybavena jak AGP tak i PCIe x16 slotem. Jedná se tak o řešení především pro uživatele, kteří chtějí upgradovat, ale nechtějí přijít o svoji AGP kartu.
Kapitoly článku:
  1. MSI K8N Neo3: s PCIe a AGP na palubě
  2. BIOS
  3. Výkon - část první
  4. Výkon - část druhá
  5. Závěr
Do rukou se mi dostala nová základní deska od firmy MSI. Zajímavé jsou na ní dvě věci. Jednak označení čipové sady nForce4-4x a pak rovněž použití jak PCIe x16 tak i AGP slotu. Rovněž nesmím hned na úvod upozornit na cenu zajímavou cenu, která činí 2700kč bez DPH (Levi International a.s.). Pokud tuto cenu srovnám s jiným nForce4, je rozhodně nižší. Při srovnání s cenami starších nForce3 250Gb je cena přibližně stejná.

Podporované CPUAthlony 64 pro socket 754
Čipová sadaNVIDIA nForce4-4x
Sloty1 PCI Express x16
1 AGR (Advanced Graphic Raiser)
1 PCI Express x1
3 PCI 32-bit/33MHz
Paměťové sloty2 184-pin DIMM
Maximum 2GB DDR266/333/400 SDRAM
SATA/PATA2 kanály ATA/133 s podporou RAID 0, 1, 0+1, JBOD
4 konektory SATA s podporou RAID 0, 1, 0+1, JBOD
Zvuk6-kanálový zvuk, kodek Realtek ALC655
Konektory2 PS/2
1 COM
1 LPT
4 USB 2.0 na desce (6 via headery)
1 RJ45 10/100/1000 Gigabit Ethernet

1 analog line in
1 analog line out
1 analogový mikrofon
BIOSPhoenix AwardBIOS
Možnosti frekvencíCPU: 200-400MHz po 1MHz
PCI-E: 100-150MHz po 1MHz
NapětíCPU: 0.8-1.55V po 0.025V
DDR: 2.5-2,85V po 0.05V
Čipová sada: 1.5-1.65V po 0.05V

Ale začněme pěkně od začátku označením čipové sady. Nejdřív jsem se domníval, že se za označením nForce4-4x skrývá údaj o použitých slotech (třeba použití AGP, PCIe x16, PCI a PCIe x1), ovšem pravda je naprosto jinde. Ona koncovka 4x označuje maximální rychlost HyperTransport sběrnice, která komunikuje s procesorem. Proto je tato čipová sada určena pro procesory do socket 754. O tomto mě utvrdilo sejmutí chladiče čipové sady, jedná se totiž o nForce4 s revizí A2. A pokud si pamatujete, jedná se o první výrobní vzorky o kterých se na internetu psalo, že sice jsou stabilní, ale nejsou schopny pracovat s HT frekvencí vyšší než 800MHz (tedy 4x200MHz). Díky určení pro socket 754 je deska vybavena pouze jednokanálovým paměťovým řadičem a jelikož se jedná o derivát nForce4, jsou k dispozici pouze dva sloty (klasická nForce4 má dva sloty na každý kanál, tedy čtyři DDR DIMM sloty celkem).

Dalším zajímavým faktem je použití dvou slotů pro grafickou kartu a to jak PCIe tak i AGP, tedy AGR jak tomu u MSI přezdívají. Fyzicky není mezi AGP a AGR žádný rozdíl, pouze pro AGR je na webových stránkách MSI seznam kompatibilních grafických karet. Ovšem na příklad moje testovací 6600GT v seznamu není a v testech fungovala.

MSI K8N Neo3





Obr. 01 - Balení základní desky
Klikněte pro zvětšení

V celkem velké krabici je dodáváno pouze základní příslušenství:
    • instalační disketa
    • instalační CD
    • 2x SATA kabely
    • 2x SATA napájecí kabely
    • záslepka portů
    • PATA kabel
    • Floppy kabel
    • USB bracket

Rozložení





Obr. 02 - Základní deska MSI K8N Neo3
Klikněte pro zvětšení

Jak je hned na první pohled patrné, nejedná se o desku plného ATX rozměru, ale menší s rozměry 300x185mm. Ovšem díky použití pouze dvojice paměťových slotů a absenci přídavného SATA řadiče není menší rozměr desky příliš velký problém. Snad jen E-ATX napájecí konektor mohl být na okraji desky a nikoliv mezi grafickou kartou a procesorem. A floppy konektor, který je otočen podélně mírně zavazí, naštěstí jej příliš často nevyužívám. Ostatní konektory jako na příklad SATA nebo PATA pro připojení disků a mechanik jsou ideálně na okraji desky, kde by neměly ničemu překážet. Ještě zmíním umístění ClearCMOS, přístup k němu není při obsazeném AGR slotu vůbec jednoduchý.

Pokud vás ještě napadlo, že by jste použili AGP i PCIe grafickou kartu, nejde to. Jednak je mezi sloty příliš málo místa a i když jsem použil nízkoprofilovou kartu X300SE s odejmutým chladičem, systém nereagoval.


Obr. 03 - Použitá čipová sada nForce4-4x

Dobře si všimněte drobného číslování pod logem nVidia, kde úplně na konci řádku je označení A2, což udává revizi čipu. Jinak jsem na internetu viděl i jiné desky s touto čipovou sadou, konkrétně od Gigabytu a Asusu a žádná deska neměla AGP (nebo AGR případně stejný slot s jiným názvem).


Obr. 04 - Chladič čipové sady
Klikněte pro zvětšení

Z důvodu zúžení desky nezbylo pro čipset místo vedle PCIe a PCI slotů, podobně jako u ostatních dospělých desek s čipovou sadou nForce4. Proto je čipset umístěn mezi PCIe sloty a CPU. Naštěstí je chladič docela nízký a neměl by tak zavazet ani hoooodně velké grafické kartě.

Konektory





Obr. 05 - Konektory
Klikněte pro zvětšení

Konektory nejsou žádným překvapením. Dvojice PS/2 konektorů, LPT, jeden COM, jeden RJ-45, čtyři USB 2.0 a tři audio konektory je klasika pro nižší střední třídu.





Obr. 06 - PCIe,AGR a PCI sloty
Klikněte pro zvětšení

Přiznám se, že nevím jak přesně MSI ke svému AGR slotu přišla. Ve specifikacích nForce4 žádný AGP nebo AGR slot není. A ke všemu podle výkonu se nejedná o plnokrevný AGP slot. Je tedy pravděpodobné, že AGR slot je připojen přes bridge nebo jiným podobným způsobem na PCI či PCIe.





Obr. 07 - Síťový čip Marvell

Síťový čip Marvell 88E1111 je náš starý známý. Jedná se o PHY napojené přímo na nForce4. Samozřejmostí je maximální rychlost 1 Gigabit za sekundu. Mezi zajímavosti bych zařadil Virtual Cable Tester, který umožňuje diagnostikovat připojený kabel z prostředí Windows. Je jen trochu škoda, že to není součástí BIOSu podobně jako u Asusu.


Obr. 08 - Zvukový kodek Realtek

Použitý šestikanálový zvukový kodek z dílny Realteku patří k tomu lepšímu co lze v této třídě potkat. I když desky s klasickým nForce4 mívají Realtek ALC850, přeci jen jejich cena je mnohem vyšší a lze tak ospravedlnit pouze ALC655.





Obr. 09 - Super I/O

Použitý Super I/O čip Winbond patří ke stálicím. Jen na některých deskách se objevuje varianta s přídomkem AW, která umožňuje větší sledování systému a ovládání ventilátorů.

Ostatní fotky





Obr. 10 - Pohled šikmo
Klikněte pro zvětšení





Obr. 11 - Opět pohled šikmo
Klikněte pro zvětšení
reklama