reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind Board: větrný Atom

3.9.2008, Jan Černý, recenze
MSI Wind Board: větrný Atom
Nedávno jsme Vás obeznámili se specifikacemi ultra úsporné platformy od Intelu založené na procesorech Atom. Obstojí v nerovném souboji s desktopovým Core 2 Duo? Zvládne přehrát HD video? A co starší hry? Provedli jsme několik testů od výkonu procesoru, přes spotřebu a herní výkon až po akceleraci videa. V závěru najdete shrnutí a vize do budoucna.

Závěrečné hodnocení


Atom v provedení MSI je podle mého názoru rozporuplný produkt. Na jednu stranu je s ní sestavit velmi levný a úsporný počítač s podporou Windows Vista Aero. Pak je tu ale absence akcelerace H.264, pouze analogový výstup pro monitor, nízký výkon, obstarožní (i když kvalitní) čipset, nemožnost plynule přehrát WMV9 1080p. Diskuzi věnovanou této desce naleznete na našem fóru.

Porovnání s konkurencí s ohledem na výbavu a výkon
NorthBridge
AMD780G
Intel 945GC
Intel US15W
TDP
11,4 W
22,2 W
2,3 W
VGA
Radeon HD3200
GMA950
GMA500
PCIe 16×
ano (*)
ne
ne
Vista Aero
ano
ano
ano (**)
H.264
ano
ne
ano
DVI
ano (*)
ne
ano (*)
Dual monitor
ano (*)
ne
ne (**)
HDMI + HDCP
ano
ne
ne (**)
SouthBridge
AMD SB700 / SB750
Intel ICH7
jednočipové řešení
SATA
6 (*)
2
0 (přídavný řadič)
USB
12× USB 2.0 (*)
4× USB 2.0 (*)
8× USB 2.0 (*)
PCIe 1×
1 (*)
1 (*)
2 (*)
(*) osazení se může značně lišit v závislosti na výrobci MB
(**) bude v nejbližších dnech upřesněno – není známo na 100%


I když jsme neměli k dispozici více konfigurací (VIA Nano, AMD Geode, ULV Sempron), tak je z výsledků zřejmé, že slovo Atom synonymem pro výkon rozhodně nebude. V kategorii micro-ATX desek mu mohou směle konkurovat desítky zavedených a prověřených základních desek s čipovou sadou AMD780G a ULV Sempron (pomalejší varianta). Nebo nejvyšší modely s podporou SidePort memory a Athlon 64 (rychlá varianta). Takovéto desky vycházejí z pohledu výbavy podstatně lépe, ovšem za výrazně vyšší cenu.


Základní deska - přední strana
- klikněte pro zvětšení -

Projděme si všechna pro a proti a podívejme se na výsledky testů z předcházející kapitoly znovu. Atom na tom zdaleka není tak špatně, jak to na první pohled vypadá, protože výkon není vše – ten bohatě postačuje na libovolnou kancelářskou práci. Dalším faktorem je, že jde o produkt vyvíjený s důrazem na minimálními výrobní náklady. A pokud bude osazován s novou čipovou sadou US15W (kódové označení Poulsbo), bude v těchto ohledech bezkonkurenční. Otázkou zůstává, zda budou mít i ostatní produkty stejně špatnou kompatibilitu s paměťovými moduly, jako námi recenzovaný model.


Výsledek testovacího programu PCMark05 – procesor
(více grafů a legendu najdete v předchozí kapitole)

Čipová sada odpovídá době svého vzniku. To je vidět zejména na horších výsledcích řadiče pevného disku. Také zvukový kodek by mohl dosahovat lepších výkonů – procesor je při náročných zvukových scénách příliš vytěžován (to je ostatně vidět i v níže uvedeném grafu). Zatímco v ostatních případech mu ulehčuje práci dvoujádrový procesor na 2,6 GHz, Atom se stejným audio kodekem jako na první desce podává dvakrát horší výkony.


Grafické srovnání výkonu integrovaných zvukových kodeků - míra poklesu počtu snímků

 
nízká spotřeba
nízký výkon
relativně malé rozměry
absence FDD portu
Ikona Odkaz na databázi
špatná kompatibilita s pamětmi
Ikona Odkaz na databázi
absence položky v BIOSu PnP PCI
Cena: v ČR se v současnosti neprodává (odhadujeme na 1500 Kč)


Za zapůjčení základních desky Wind Board děkujeme společnosti MSI.



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

MSI Wind Board is a product that has its ups and downs. On one hand it can be used to build a very cheap and power-saving computer which is capable to run Windows Vista Aero. On the other it does not accelerate H.264 playback, has only analogue output, low performance, old (but usable) chipset and it is not able to play WMV9 in 1080p smoothly.

We were not able to compare it directly with other competing solutions (VIA Nano, AMD Geode, ULV Sempron); however, it is crystal clear that Atom is not a particularly powerful processor. There are dozens of significantly more powerful mini-ATX boards, for example those with AMD780G chipset and ULV Sempron or even faster models with SidePort memory support and Athlon 64 processors. These boards also offer better equipment, but for a higher price.

Let's look at the pros and cons of the performance tests again. Atom's performance is not at all bad as it may seem, because computing power is not everything that counts. It can be used in a normal office computer without problems and we have to realize that it is a processor built with respect to low manufacturing costs. And when it will start to ship with the new chipset US15W, it will be unbeatable in its class. The question is, whether the next models will also have issues with memory modules compatibility, as we have experienced.

Currently used chipset is understandably weak, which is noticeable when we look at the HDD controller's performance. Also the audio codec draws too much of the processor's time. Other tested boards could use the comfort of 2,6GHz dualcore processor, but Atom with the same audio codec performes much worse.
reklama