reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD

16.4.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD
Dorazil k nám nový netbook od MSI, který kombinuje úložná zařízení typu HDD a SSD, jejichž předností by měl bezezbytku využít. Navíc už nevyužívá zastaralou čipovou sadu Intel 945, ale novou Poulsbo US15W. Díky tomu by měl nabídnout i dlouhou výdrž na baterie.
Verze netbooku Wind U155 Hybrid se k nám nedostala ve finální podobě, ale jako výrobní vzorek, takže se nemůžeme potěšit z upraveného balení a ani si nic neřekneme k jeho bezpečnosti. Notebook ale naštěstí dorazil v ochranné brašně, ovšem ta již vypadala trošku obnošená a ušmudlaná, ale to spravilo trochu retuše.


- klikněte pro zvětšení -



První, co mě na notebooku zaujalo, byla jeho udávaná výdrž, jak ji viděl systém Microsoft Windows XP Professional s nainstalovaným Service Pack 3. Při tříčtvrtečním nabití totiž ukazoval zbývajících 9,5 hodiny s vypnutým pevným diskem. To ukazuje, že reálně by netbook mohl v tomto stavu vydržet klidně i přes deset hodin práce, což by byla opravdu příjemná vlastnost. Nechme se ale překvapit samotnými testy a zaměřme se na specifikace. Ty si uvedeme v tabulce.

Model
MSI Wind U115 Hybrid
Procesor
Intel Atom Z530
Frekvence apod.
1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533MHz FSB
Čipová sada
Intel Poulsbo US15W
RAM
1 GB DDR2-533 MHz (čipset podporuje až 2 GB)
Pevný disk
Western Digital WD1600BEVT-22ZCT0 - 160 GB
Úhlopříčka displeje
10 palců
Rozlišení displeje
1024 x 600
Grafická karta
Intel GMA 500
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
není
Reproduktory
2x repro
Zvukové výstupy
mikrofonní, sluchátkový
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka (kolébková)
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0
Výstup na externí monitor
VGA (D-Sub)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
není
FireWire (IEEE 1394)
není
Čtečka karet
4-in-1 čtečka: SD/MMC/MS/MS Pro
Bluetooth
ano
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
802.11b/g/n WLAN
Modem
ne
LAN
10/100 LAN
Webkamera
1,3 megapixelů
Speciální výbava
brašna
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Ion, 11,1 V, 5200 mAh
Deklarovaná výdrž baterie
až 12 hodin se šestičlánkovou baterií
Rozměry
260 x 180 x 19-31,5 mm (Š x H x V)
Hmotnost
1 kg s tříčlánkovou baterií
Operační systém
Microsoft Windows XP Professional - Service Pack 3

Kromě uvedených vlastností, tedy nové čipové sady Poulsbo a možností vypínat pevný disk a jet pouze s SSD, se tento netbook od ostatních příliš neliší. Ovšem rozhodně se nedá říci, že by šlo o zanedbatelné změny, právě naopak. Zajímavé bude také sledovat výkon grafického jádra Intel GMA 500 oproti běžně používanému GMA 950.

Ostatní specifikace již tedy nepřekvapí. K dispozici je 1 GB RAM typu DDR2-533, u něž výkonem oslněni rozhodně nebudeme, dále tu je 160GB pevný disk od Western Digital řady Scorpio Blue, desetipalcový displej oplývá standardním rozlišením 1024 x 768 a v něm se budeme moci zhlédnout pomocí 1,3megapixelové webkamerky. Nyní se zaměřme na příslušenství, které nám MSI nabízí.


Příslušenství


Zde musím především ještě jednou upozornit, že k nám dorazil testovací vzorek, a tak nemohu napsat, co se bude v konečném balení nakonec skrývat. Společně s netbookem se v balení objevila kromě brašny napájecí soustava složená z malého adaptéru a také přívodního síťového kabelu. V originálním balení ještě můžeme očekávat nějaké manuály, záruční listy, popřípadě optický disk s ovladači, nebo rovnou pro obnovu celého systému. To ale již tak trochu vařím z vody.




Baterie


Dodávaná baterie má své specifikace jednoznačně uvedeny na popisném štítku - jde o napětí 11,1 V a kapacitu 5200 mAh. Její velikost napovídá, že půjde nejspíše o šestičlánkový model.




Software


Kromě ovladačů nebyl na tomto netbooku nainstalován již žádný software, o němž by se vyplatilo se nějak zvlášť rozepisovat. Pouze letmo se zmíním o šetřiči obrazovky od MSI, jenž se hodí spíše pro účely jeho vystavení na odiv veřejnosti a pak je tu System Control Manager. Ten se zde stará nejspíše o úkoly jako přepínání mezi módem HDD + SSD a pouze SSD a podobně, takže uživatele nemusí vůbec zajímat. A nakonec je na stránkách společnosti ke stažení Simple Camera Software, jenž v netbooku chyběl. Uvidíme tedy, co nám MSI nabídne u finální verze a jestli vůbec něco.
reklama