reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze

25.12.2013, Jan Vítek, recenze
MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze
Společnost MSI má v nabídce řadu základních desek pro procesory Haswell, z nichž jsme si vybrali model Z87-GD65, který získal ocenění na Computexu. Jedná se o herní desku, která slibuje kvalitní síť, audio a funkci OC Genie 4 pro velmi snadné přetaktování.

Pohled na základní desku


Základní deska MSI Z87-GD65 Gaming má černé PCB a doplňkovou barvou se stala sytě červená, kterou najdeme na chladičích MOSFETů a čipové sady Intel Z87. Zrovna chladič čipové sady je velmi jednoduchý a jde spíše o heatspreader, neboť na něm nenajdeme žádné žebrování. Vypadá to tak, že spíše než k chlazení slouží jako dekorace, ale to si ostatně výrobci desek mohou dovolit, protože moderní čipové sady od Intelu jsou energeticky úsporné, a tedy nemají ani vysoký výdej tepla.

Na první pohled na desce není nic podivného či speciálního, ovšem při bližším pohledu můžeme odhalit port mSATA 6Gb/s umístěný mezi procesorovým socketem a sloty PCIe. Jak je uvedeno v tabulce, ten sdílí své rozhraní s portem SATA číslo 6, čili oba dohromady využít nemůžeme.




- klikněte pro zvětšení -


Dle počtu cívek SFC (Super Ferrite Choke) můžeme vidět, že tato deska využívá 12fázové napájení, nebo spíše 6fázové s doublerem. Procesory Haswell si dokáží upravit napětí samy díky integrovanému regulátoru, což klade na desku a její napájecí systém menší nároky než doposud.

Když se na ni podíváme z opačné strany, uvidíme kromě obvyklého zadního rámečku pod procesorovým socketem také několik šroubků, jež drží na místě chladiče. A zvlášť ty na MOSFETech drží pevně a nekinklají se, čemuž ostatně dost napomáhá i to, že pasivy jsou spojeny jednou heatpipe.




- klikněte pro zvětšení -


Nyní se přesuneme k zadnímu I/O štítku, který využívá přidělený prostor takřka bezezbytku. Když to vezmeme zprava, pak tu najdeme kombinovaný PS/2 pro klávesnici, pod nímž jsou jediné dva porty USB 2.0 (další jsou až na headerech). Pak nesmíme zapomenout na snadno přehlédnutelné tlačítko pro reset BIOSu, za nímž už jsou konektory S/PDIF, a to koaxiální i optický. Následují klasické obrazové konektory D-Sub a DVI-D s podporou rozlišení maximálně 1920 x 1200, zatímco HDMI opodál nabídne až 4096x2160, čili 4K.

RJ-45 gigabitového Ethernetu řešeného čipem Killer E2205 (Qualcomm Atheros) je zde jasně červený a obklopený modrými konektory USB 3.0. Nakonec tu máme už jen šest 3,5mm konektorů audia, jež jsou viditelně pozlacené.




- klikněte pro zvětšení -


Pěkně tvarované pasivy chladící MOSFETy obklopují socket LGA 1155 a mezi sebou pak svírají nezbytný přídavný napájecí konektor EPS pro osm pinů. Poblíž socketu jsou také dva čtyřpinové konektory pro ventilátory, jak lépe ukáže následující fotografie, takže nebude problém s připojením procesorového chladiče vybaveného dvěma ventilátory se samostatným napájením.




- klikněte pro zvětšení -


Zmíněné ventilátorové konektory CPUFAN1 a CPUFAN2 jsou hned nad čtyřmi paměťovými sloty DIMM pro až 64 GB DDR3. Nainstalovat si tedy můžeme pěknou porci pamětí nebo zvolit výkonné moduly s frekvencí až 3000 MHz. Samozřejmostí je podpora profilů Intel XMP pro snadné nastavení vyšších frekvencí.

Hned vedle hlavního 24pinového ATX konektoru je sedmipinový V-Check, což tedy není konektor jako takový. Slouží totiž k tomu, abychom si mohli pomocí multimetru přesně změřit různá napětí. Až na druhý pin udávající napětí modulů RAM a nezbytnou zem na sedmém pinu se všechny týkají napětí procesoru. Máme tu tak CPU VCCIN, CORE0, GFX, RING a SA (System Agent).

Na opačné straně od ATX konektoru pak jsou umístěny paměťové čipy s uloženým BIOSem - hlavním A a záložním B. Mezi nimi můžeme volit pomocí příslušného přepínače, který je hned vedle nich. Volbu pak ukáží i světelné diody - modrá (BIOS A) a zelená (BIOS B).




- klikněte pro zvětšení -


Ve spodní části máme jako obvykle SATA konektory a různé headery. Konektorů SATA 6 Gbps je celkem osm, přičemž šest jich má na starosti čipová sada a dva kontroler ASMedia ASM1061, a to konkrétně číslo 7 a 8. A jak už bylo výše uvedeno, číslo 6 sdílí své rozhraní s konektorem mSATA.

V samotném rohu máme konektory JFP1 a JFP2, na něž můžeme snadno pomocí dodávané redukce napojit kabely z předního panelu počítačové skříně. Napravo od konektorů SATA je pak jeden header pro dva zbývající porty USB 3.0.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část desky je nezvykle bohatá, a to především díky tomu, že tam máme také tlačítka a displej, jež u základních desek Gigabyte obvykle najdeme nahoře vedle paměťových slotů. Nejdříve ale k headerům. Co se týče rozhraní USB 2.0, zbývá nám jich šest, čili tři headery, z nichž ten napravo je vybaven funkcí MSI SuperCharger. Jde tedy o adepta pro vyvedení na přední panel skříně, protože má posílené napájení pro rychlejší dobíjení mobilních zařízení. Zbylé headery už jsou bez plastového rámečku a jde o HD audio zcela vlevo a COM s konektorem pro TPM (Trusted Platform Module) vedle číslicového displeje.




- klikněte pro zvětšení -


Tento displej poslouží dle očekávání k zobrazování kódu při POSTu, abychom mohli snáze identifikovat případný problém. Následně tu máme i tři černá tlačítka, respektive jedno tlačítko OC Genie pro automatické přetaktování a dva spínače Power a Reset.

Hned vedle OC Genie jsou také dva menší prvky, a to spínač GO2BIOS a přepínač OC Genie Mode Switch. Ten první udělá přesně to, co říká, což se bude hodit po aktivaci funkce MSI Fast Boot, která znemožní vstup do BIOSu pomocí klávesy Delete. OC Genie Mode Switch pak nastaví režim funkce OC Genie, a to buď Turbo Mode nebo Gaming Mode. Rozdíl je pouze ten, že v Gaming Mode se deska pokusí přetaktovat procesor ještě více.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední fotografie ukáže jednak dva piny s oblíbeným označením JBAT. Jeho zkratování (pouze při vypnutém počítači) nám zresetuje BIOS, ovšem snadnější cestou je využití tlačítka umístěného mezi zadními I/O porty.

Nakonec se zmíníme o audio systému, u nějž MSI se podobně jako Gigabyte u své G1.Sniper Z87 chlubí tím, že audio obvody jsou odděleny od ostatních cest na desce, díky čemuž se má snížit šum. Využit je zde kodek Realtek ALC1150 a také sluchátkový zesilovač, jenž má zvládnout impedanci až 600 ohmů. Vedle toho MSI také slibuje kvalitní kondenzátory a třešničkou na dortu jsou pozlacené audio konektory.

reklama