reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze

25.12.2013, Jan Vítek, recenze
MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze
Společnost MSI má v nabídce řadu základních desek pro procesory Haswell, z nichž jsme si vybrali model Z87-GD65, který získal ocenění na Computexu. Jedná se o herní desku, která slibuje kvalitní síť, audio a funkci OC Genie 4 pro velmi snadné přetaktování.
Jakou speciální výbavou se tedy základní deska MSI Z87-GD65 Gaming chlubí? Především tu máme základ, a to komponenty Military Class 4, mezi něž patří Hi-c CAP a Dark CAP, čili dle údajů výrobce velmi kvalitní a efektivní kondenzátory s dlouhou výdrží, vedle toho cívky SFC (Super Ferrite Choke) slibující vysokou efektivitu při nízkém zahřívání a nakonec do výčtu patří samotné PCB, čili plošný spoj celé desky, jenž má být odolný vůči vlhkosti a vydávat jen nízké elektromagnetické rušení.




- oblast napájení (v horním rohu je klasická teplovodivá "žvýkačka") -


Dále můžeme zmínit zvuk, který MSI označuje slovy Audio Boost. Zvukový systém je zde založen na kodeku Realtek ALC 1150 a sluchátkovém operačním zesilovači Texas Instruments OPA1652, který zvládne impedanci až 600 ohmů. Oba čipy jsou uzavřeny v malém kovovém pouzdře s příslušným názvem. Poblíž pak jsou příslušné kondenzátory jako poslední článek řetězce před výstupem signálu na pozlacených audio konektorech.





Síťové řešení Qualcomm Atheros Killer E2205 se má uplatnit především v online hrách či prostém hraní přes síť, kde hraje velkou roli odezva, či tzv. lag. K tomu poslouží funkce Advanced Stream Detect, což v podstatě ale není nic jiného než funkce QoS pro prioritizaci provozu v síti. Packety přenášející informace síťových her tak budou upřednostněny před ostatními, aby dorazily k cíli co nejdříve.





Dále můžeme zmínit MSI Super RAID, který však v podstatě jen sdružuje technologie Intel Smart Response, Intel Rapid Start a Intel Smart Connect do jednoho nastavení. MSI Gaming Device Port se týká konektorů PS/2 a USB 2.0 na zadním I/O panelu desky, jež mají být nějakým způsobem optimalizovány pro periferie s vysokou dotazovací frekvencí, čili až 1000 Hz. Nicméně periferie zvládající takovou frekvenci obecně nemají žádný problém na ní fungovat i u portů na deskách, které se takovou funkcí nechlubí. Vedle toho mají zmíněné konektory také pozlacené datové piny.

Nakonec nezapomeneme na OC Genie 4 sloužící pro přetaktování a Click BIOS 4. O přetaktování pomocí OC Genie 4 jsme se zmiňovali v předchozí kapitole, neboť jde o prosté tlačítko na desce, jehož zapnutím funkci aktivujeme a deska se sama postará o přetaktování procesoru. Kromě toho tu máme dva profily, a to Turbo pro "standardní" přetaktování a Gaming, v němž se deska pokusí nastavit ještě vyšší frekvence. Vedle toho můžeme zmínit ještě funkci VGA BOOST, jež má zajistit s využitím grafických karet MSI možnost vyššího přetaktování díky tomu, že se zvednou limity pro jejich napájení.

Na Click BIOS 4 se zaměříme v další kapitole.

reklama