reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze

25.12.2013, Jan Vítek, recenze
MSI Z87-GD65 Gaming: snadněji taktovat už nelze
Společnost MSI má v nabídce řadu základních desek pro procesory Haswell, z nichž jsme si vybrali model Z87-GD65, který získal ocenění na Computexu. Jedná se o herní desku, která slibuje kvalitní síť, audio a funkci OC Genie 4 pro velmi snadné přetaktování.

BIOS, jeho prostředí a OC Genie 4


Do nastavení BIOSu se dostaneme pomocí klávesy Delete nebo pomocí spínače GO2BIOS ve spodní části desky. Otevře se grafické rozhraní, které je stejně barevně laděné jako základní deska, čili do černé a červené barvy. Nahoře máme základní přehled o nainstalovaných komponentách a jejich nastavení, teplotě procesoru a systému, pak tu jsou přehledně seřazena úložná zařízení v pořadí priority bootování a také se ukáže, zda je zapnuta funkce OC Genie. V pravém horním rohu se dozvíme, jakou klávesou si můžeme vytvořit screenshot a také přepnout jazyk (čeština tu ale není).




základní nabídka BIOSu - klikněte pro zvětšení -


Pak tu máme dvě postranní lišty se třemi velkými tlačítky a prostor s dráčkem uprostřed je vyhrazen pro samotné volby nastavení. Pokud si tedy otevřeme Settings, dostaneme se mezi dobře známé volby BIOSu, kde se ukáže stav systému, rozšířená nastavení, nastavení pořadí pro boot systému, zabezpečení a konečně uložení nastavení a opuštění BIOSu. To je v podstatě všude stejné.





Pokud jste se tedy s podobným BIOSem doposud nesetkali, musíte se jen zorientovat v jeho grafickém uživatelském prostředí, jinak tu budou známé volby, čili žádný hypergrafický přetechnizovaný maglajz.





To samé platí i pro tlačítko OC, jehož volby by klidně mohly zapadnout mezi ostatní v nabídce Settings. Není tu totiž nic výjimečného, prostě jde o nastavení procesoru, jeho grafického jádra i funkcí a také o nastavení pamětí.

A jak pracuje ono automatické přetaktování OC Genie 4? Jak můžete vidět z okolních screenshotů, nainstalovaný jsme měli procesor Core i7-4770K, jenž je taktovaný na 3,5 až 3,9 GHz díky Turbo Boost. Zapnutím OC Genie 4 v režimu Turbo byla frekvence procesoru nastavena na pevných 4000 MHz a na nastavení Gaming pracoval na 4200 MHz, přičemž u pamětí byla automaticky využito jejich nejlepší nastavení s frekvencí 2133 MHz.

OC Genie 4 nám tedy nezajistí žádné brutální přetaktování, ovšem na to, že se po uživateli žádá pouhý stisk jednoho tlačítka, jde o užitečnou funkci. Svou sestavu si tak snadno přetaktují i ti, kteří se v BIOSu vůbec neorientují, neboť díky tlačítku na desce do něj ani nemusí vstoupit. Menu nabídky OC však dokáže uspokojit i náročné uživatele, a to především bohatými možnostmi pro nastavení různých hodnot napětí týkajících se pamětí a různých částí procesoru.





Položka M-FLASH je jednoduchá a týká se především aktualizace nebo zálohování BIOSu.





Tlačítko OC Profile nám umožní si právě nastavený profil BIOSu uložit pod různými názvy, přičemž MSI automaticky předpokládá, že půjde o různá nastavení přetaktované sestavy. Můžeme si tak vytvořit stabilní přetaktovaný systém, uložit si nastavení a pak dále experimentovat, zda ještě něco nepůjde vylepšit.





Hardware Monitor je užitečná funkce, v níž si můžeme nastavit řízení ventilátorů, a to i v závislosti na teplotách. V grafu se tak ukáže aktuální teplota procesoru a pak mezní hodnoty pro nastavení otáček ventilátoru, které se budou v závislosti na teplotě měnit. Můžeme si také kromě minima a maxima pro ventilátor nastavit i cílové teploty, respektive rozmezí teploty procesoru, v němž chceme, aby se pohyboval. Jinak tu samozřejmě máme i přehled o aktuálně zapojených ventilátorech, teplotách a zcela dole také o napájecím napětí u procesoru a jednotlivých větví zdroje.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední záložka Board Explorer je tu pouze pro přehled. Můžeme si klikat na jednotlivé sloty, porty, konektory a jiná rozhraní a pokud to deska bude vědět, ukáže nám, co je na ně připojeno. Obrázek ukazuje jako názorný příklad informace o procesorovém socketu, v němž je Core i7-4770K. A to je vše.




- klikněte pro zvětšení -


reklama