reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97 Gaming 3: levný herní konkurent

3.11.2014, Jan Vítek, recenze
MSI Z97 Gaming 3: levný herní konkurent
Nedávno jsme si v recenzi vyzkoušeli levnou herní základní desku Gigabyte Z97X-Gaming 3, jejímž protějškem v portfoliu firmy MSI je model s velmi podobným označením Z97 Gaming 3. Ten přichází na řadu právě dnes.

Pohled na základní desku


Dnes zkoumáme základní desku MSI Z97 Gaming 3 patřící mezi levnější herní modely. Jde tedy o desku formátu ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97 a není toho moc, co by nabídla navíc, tedy pokud nepočítáme dodatečnou síťovou a zvukovou výbavu, které ale nespadají do kompetencí čipové sady. Tato deska je určena pro sestavy založené na jedné grafické kartě a i když podporuje i AMD CrossFire, druhou budeme muset zapojit do slotu PCI Express 2.0 x16 s jen čtyřmi aktivními linkami. Počítejme tedy spíše s jednou kartou a dále maximálně šesti úložnými zařízeními. Ovšem i tato výbava postačí většině uživatelů.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část desky ukazuje LED cestičku oddělující audio obvody a také tu máme nějaké ta loga, mezi nimiž je Military Class 4, Sound Blaster Cinema 2 a AMD Crossfire. Podporu SLI tu nehledejme.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka zadních I/O portů je velmi bohatá na ty obrazové. Patří mezi ně D-Sub, DVI-I, HDMI a DisplayPort, což je možná až zbytečně moc na to, že jde o herní základní desku, u níž se předpokládá instalace samostatné grafické karty. Namísto některého z nich by to mohly být další porty USB, jichž tu máme dohromady jen šest. Z toho jsou čtyři modré USB 3.0 a pak dva červené USB 2.0 s rovněž červeným PS/2 pro klávesnici, nebo myš. Červené USB 2.0 jsou tzv. Gaming Device Porty, jež mají zajistit rychlejší odezvu, ale z jejich popisu se dozvíme pouze to, že mají na kontaktech silnější vrstvu zlata než obvykle.

Dále už mezi zadní konektory patří jen RJ-45 gigabitového Ethernetu (evidentně rovněž s pozlacenými konektory), optický S/PDIF a pak také pozlacené audio konektory. Ten červený můžeme považovat za hlavní, protože poslouží k zapojení předního páru reproduktorů.


- klikněte pro zvětšení -

Oblast procesorového socketu je poměrně prázdná. Máme tu šestifázové napájení využívající SFC (Super Ferrite Choke) cívky, kondenzátory Hi-c CAP a také Dark CAP, které mají vydržet celých deset tisíc hodin při nejvyšší povolené teplotě, které bychom u takovéhoto počítače neměli nikdy dosáhnout. Pod černo-červenými pasivy se pak jako obvykle nacházejí MOSFETy, vždy jeden pár na fázi. Jde o čipy Nikos PK616BA a PK632BA, které využívá i daleko výše postavená deska MSI Z97 GAMING 9 AC, ale ta má více fází.

To vše je součástí designu Military Class 4. Přímo pood socketem pak jako obvykle leží slot pro karty M.2 s délkou až 80 mm, přičemž vedle nich se vešel ještě slot PCI Express 2.0 x1. Umístěná karta by SSD ve slotu M.2 neměla překážet.



- klikněte pro zvětšení -

Nabídka čtyř slotů DIMM pro paměti DDR3 je standardní a maximem jsou dle specifikací moduly s taktem až 3200 MHz, což tedy samozřejmě znamená jejich přetaktování nad rámec využívaných profilů. V této části desky máme ještě hlavní napájecí konektor, čili 24pinový ATX, který mezi chladiči MOSFETů doplňuje pomocná 8pinový EPS. Vedle ATX konektoru je pak ještě jako obvykle výstup se dvěma porty USB 3.0.

Až téměř v samotném rohu desky máme umístěn druhý napájecí konektor pro ventilátory (či pumpu) procesorového chladiče, přičemž první je také u horního okraje desky, jen blíže socketu. Krom těchto konektorů tu máme ještě tři další, a to jeden mezi chladičem MOSFETů a slotem PCI Express 2.0 x1, druhý nad porty SATA a poslední na spodním okraji desky mezi headery. Jejich rozmístění tedy rozhodně má logiku a ve všech případech jde o čtyřpinové konektory podporující PWM.


- klikněte pro zvětšení -

Když se přesuneme níže, narazíme především na porty SATA 6 Gbps, z nichž dva jsou orientovány přímo vzhůru a čtyři do boku. Nenajdeme tu tedy rozhraní SATA Express, díky čemuž i díky chybějící licenci pro NVIDIA SLI firma MSI na této desce ušetřila. Nicméně, jak už bylo řečeno, SSD pro SATA Express stejně na trhu nejsou a pak tato deska ani není určena pro zapojení dvou grafik. Přímo pod SATA porty můžeme vidět headery JSPI1 mebp JM2_1, ale ty jsou pro uživatele nezajímavé. JSPI1 slouží pro prvotní naprogramování paměti EEPROM, čili nahrání BIOSu. Hned vedle něj by tedy měla být samotná paměť od Winbond s BIOSem.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní se už dostáváme ke spodní hraně desky, kde jsou především headery. Vezmeme to zprava, kde se hned ukazuje JAUD1 pro připojení předních audio konektorů počítačové skříně. Následují v první kapitole zmíněné prvky pro napájení audia přímo ze zdroje, k čemuž poslouží černý konektor a blízký přepínač. Mohlo by se tedy zdát, že pokud tento přepínač přehodíme a nezapojíme napájení, pak nám integrovaná zvukovka nebude fungovat. Ovšem ta funguje nezávisle na poloze tohoto přepínače, takže je zřejmé, že pokud má přídavné napájení k něčemu posloužit, bude to spíše jen posílení napájení. Zda to má nějaký uchem zaznamenatelný význam, na to se podíváme v páté kapitole.

Následují headery JCOM1 a JLPT1, čili sériový a paralelní port, JTPM1 slouží k připojení případného Trusted Platform Module, za ním je jeden z ventilátorových konektorů a pak headery pro celkem čtyři porty USB 2.0. Další černý konektor JTBT1 dle manuálu slouží pro připojení "specifické karty", z čehož se tedy moc nedozvíme. Nakonec tu jsou dvě sady headerů JFP1 a JFP2, k nimž připojíme přední tlačítka a LED počítačové skříně a také PC Speaker. MSI nám sice v balení nabídne i štítky pro rozeznání jednotlivých SATA kabelů, ale že by alespoň nějak popsalo jednotlivé piny těchto headerů, to ne. Pro snadnější zapojení může posloužit tzv. M-Connector, ale pouze jako volitelné příslušenství (které jsem v nabídkách obchodů navíc ani nenašel), takže pokud chcete vědět, co kam zapojit, musíte se podívat do manuálu.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se můžeme podívat na audio obvody, které zabírají prostor vedle rozšiřujících slotů. Nachází se tam kodek Realtek ALC1150 schovaný pod pouzdrem s logem Audio Boost, několik kondenzátorů zlaté barvy od Nichiconu a také dva operační zesilovače OPA1652 od Texas Instruments, které jsou určeny pro zadní i přední sluchátkový výstup. Zvládnou vybudit sluchátka s impedancí až 600 ohmů.


- klikněte pro zvětšení -

reklama