reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97 Gaming 3: levný herní konkurent

3.11.2014, Jan Vítek, recenze
MSI Z97 Gaming 3: levný herní konkurent
Nedávno jsme si v recenzi vyzkoušeli levnou herní základní desku Gigabyte Z97X-Gaming 3, jejímž protějškem v portfoliu firmy MSI je model s velmi podobným označením Z97 Gaming 3. Ten přichází na řadu právě dnes.

Závěrem


Základní deska MSI Z97 GAMING 3 je tedy levným modelem určeným pro herní sestavy a jedná se o přímého konkurenta již testované Gigabyte Z97X-Gaming 3, u níž se výrobce snaží nasadit velmi agresivní cenu, jež by se měla pohybovat pod cenou soupeře od MSI. Nicméně realita v našich obchodech je taková, že ceny jsou velmi podobné nebo i na korunu stejné, pokud je srovnáváme v rámci jednotlivých e-shopů.


- klikněte pro zvětšení -

Co nám tedy MSI Z97 GAMING 3 nabídne a jak si stojí v porovnání s konkurencí od Gigabyte? MSI má o dvě fáze napájení procesoru méně, postrádá certifikaci NVIDIA SLI (má tedy jen AMD CrossFire) a oproti Gigabyte také nemá dva sloty PCI Express 3.0, které by se podělily o 16 linek, ale pouze jeden PCI Express 3.0 x16 a druhý PCI Express 2.0 x16, ovšem pouze se čtyřmi linkami. To však může pochopitelně vadit jen těm uživatelům, kteří uvažují o využití dvou karet.

Dále deska od MSI nemá v nabídce rozhraní SATA Express, ale to nás ani v současné době nemusí mrzet, protože nativní SSD s tímto rozhraním na trhu prostě nejsou a je otázkou, kdy a zda vůbec dorazí. Je totiž možné, že tu s námi zůstanou běžná SSD se SATA 6 Gbps a úlohu těch rychlejších převezmou malé SSD karty pro M.2. Tento slot už najdeme u obou desek. Pak můžeme u desky MSI postrádat ještě záložní BIOS, který Gigabyte nabídne, ovšem na druhou stranu MSI Z97 GAMING 3 má modernější Killer E2205, což by mělo potěšit především příznivce OS Linux.

V ostatních ohledech jsou desky srovnatelné, nicméně pokud přihlédneme k tomu, že Gigabyte Z97X-GAMING 3 má na trhu stejnou cenu jako MSI Z97 GAMING 3, pak ze srovnání vychází jako lepší. Tedy v případě, že jste v nabídce MSI nenašli nějaký prvek, který vám u desky Gigabyte bude vyloženě chybět, jako je třeba DisplayPort integrované grafiky nebo headery rozhraní LPT (paralelní port). A pokud vám jsou uvedené lepší vlastnosti desky Gigabyte naprosto volné, můžete se rozhodnout třeba dle sympatií.


Plusy


+ Technologie Military Class 4
+ Slušná cena
+ Killer E2205
+ Sound Blaster Cinema 2 + kodek ALC1150


Minusy


- Pouze jeden PCI Express 3.0 x16
- Chybí NVIDIA SLI a SATA Express
- Není tu záložní BIOS
 
 
Za zapůjčení desky Z97 Gaming 3 děkujeme MSI.

 
 
Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku MSI Z97 Gaming 3?
V anketě šlo hlasovat od 3.11.2014 do 30.10.2015. Počet hlasujících: 5
Výborná40 %
Průměrná60 %
Špatná0 %
reklama