reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází

21.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází
Mezi základními deskami jsou novinkou modely, které nabízí moderní rozhraní USB 3.1 s propustností až 10 Gbps, a to i s oboustranným konektorem. Na jednu takovou se podíváme a půjde o MSI Z97A Gaming 6 pro procesory Intel Haswell a nové Broadwell.

Pohled na základní desku


MSI Z97A Gaming 6 cenově patří do střední třídy. Jde o desku formátu ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell do socketu LGA 1150. Deska je vybavena dle možností čipové sady Intel Z97. Pokud máme napsat, co nabízí navíc, tedy pokud nepočítáme dodatečnou síťovou a zvukovou výbavu, které nespadají do kompetencí čipové sady, máme tu především onen přídavný kontroler pro jeden osamělý oboustranný konektor USB 3.1 typ C. Tato deska je určena pro sestavy založené na jedné až třech grafických kartách a podporuje 3 karty zapojené v AMD CrossFire a 2 v NVIDIA SLI. Na rozdíl od levnějších desek dokáže linky PCI Express 3.0 rozdělit mezi své sloty PCI Express x16, a to buď v rozložení x8/x8 nebo x8/x4/x4.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část desky ukazuje LED cestičku oddělující audio obvody a také tu máme nějaká ta loga, mezi nimiž je Military Class 4, Sound Blaster Cinema 2, AMD Crossfire nebo NVIDIA SLI.


- klikněte pro zvětšení -

Nabídka zadních I/O portů není tak bohatá, jak by mohla být. Najdeme tu totiž pouze 4 klasické porty USB, a to modré USB 3.0 a červené USB 2.0. Vedle nich tu je samozřejmě také malinký USB 3.1 hned vedle USB 3.0, ale ten v současné době moc nevyužijeme. Nedostatek USB portů na zadní straně je tedy jistá nevýhoda, kterou budeme muset eventuelně kompenzovat třeba záslepkami nebo předními porty v počítačové skříni. MSI pak nabídne trojici obrazových rozhraní D-Sub, HDMI a DVI.

Červené USB 2.0 a PS/2 jsou tzv. Gaming Device Porty, jež mají zajistit rychlejší odezvu díky podpoře vysoké vzorkovací frekvence až 1000 Hz, navíc mají na kontaktech silnější vrstvu zlata než obvykle. Dále už mezi zadní konektory patří jen RJ-45 gigabitového Ethernetu (evidentně rovněž s pozlacenými konektory), optický S/PDIF a pak pozlacené audio konektory. Ten červený můžeme považovat za hlavní, protože slouží k zapojení předního páru reproduktorů a disponuje sluchátkovým předzesilovačem. Ostatní audio konektory nejsou barevně rozlišené, protože deska umí sama poznat, co je do kterého konektoru připojeno.


- klikněte pro zvětšení -

Oblast procesorového socketu je poměrně prázdná. Máme tu 8fázové napájení využívající SFC (Super Ferrite Choke) cívky, kondenzátory Hi-c CAP a také Dark CAP, které mají vydržet celých 10 000 hodin při nejvyšší povolené teplotě, které bychom u takovéhoto počítače neměli nikdy dosáhnout. Pod černo-červenými pasivy se pak jako obvykle nacházejí MOSFETy, vždy jeden pár na fázi. Jde o čipy Nikos PK616BA a PK632BA, které využívá i daleko výše postavená deska MSI Z97 GAMING 9 AC s 12fázovým napájením nebo naopak i levnější model MSI Z97 Gaming 3, která má zase 6 fází. Zmíněné komponenty jsou součástí designu Military Class 4.

Přímo pod socketem pak jako obvykle leží slot pro karty M.2 s délkou až 80 mm, který leží ve stejné linii se socketem PCI Express 2.0 x1, jehož karta by ale neměla nainstalovanému SSD vadit, ale samozřejmě záleží na jejím provedení.



- klikněte pro zvětšení -

Nabídka 4 slotů DIMM pro paměti DDR3 je standardní a maximem jsou dle specifikací moduly s taktem až 3300 MHz, což tedy znamená jejich přetaktování nad rámec využívaných profilů. V této části desky máme ještě hlavní napájecí konektor, čili 24pinový ATX, který mezi chladiči MOSFETů doplňuje nezbytný 8pinový EPS. Vedle ATX konektoru je pak ještě jako obvykle pinový výstup se dvěma porty USB 3.0 a na opačné straně pak vývody, na nichž můžeme pomocí multimetru přesně měřit napětí v procesoru, pamětech nebo i v grafickém slotu.

Až téměř v samotném rohu desky máme umístěn druhý napájecí konektor pro ventilátory (či pumpu) procesorového chladiče, přičemž první je také u horního okraje desky, jen blíže socketu. Krom těchto konektorů tu máme ještě 3 další, a to jeden mezi chladičem MOSFETů a slotem PCI Express 2.0 x1, druhý nad porty SATA a poslední na spodním okraji desky mezi headery. Všechno to jsou čtyřpinové konektory podporující PWM a jejich rozmístění je zvoleno dobře, aby pokrylo zadní i případné přední ventilátory. Co se týče konektoru JTurbo1, který je v samotném rohu desky u paměťových slotů, ten je určen pro volitelný přední panel, který spolupracuje se softwarem OC Genie.


- klikněte pro zvětšení -

Dole na pravé straně desky jako obvykle narazíme především na porty SATA 6 Gbps, z nichž 2 jsou samostatné a 4 součástí konektoru SATA Express. Konektory SATA jsou přímo obklopeny headery rozhraní USB, přičemž nahoře jsou dva se čtyřmi porty USB 3.0 a dole zase dva se čtyřmi porty, ale USB 2.0.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní hraně desky jsou jako všude jinde headery, ale zde také dva číslicové displeje pro identifikaci případných problémů, které se často nachází u paměťových slotů. Vezmeme to zprava, kde se hned ukazuje JAUD1 pro připojení předních audio konektorů počítačové skříně a vedle něj hned AUDPWR1 pro přímí napájení audio obvodů ze zdroje, k čemuž patří i blízký přepínač AUD_SW1. Jedná se o systém Direct Audio Power, který nabízí i deska MSI Z97 Gaming 3, u níž jsme nezjistili žádný rozdíl mezi klasickým a přímým napájením.

Následují headery JCOM1, čili sériový port (paralelní port zde nenajdeme), JTPM1 slouží k připojení případného Trusted Platform Module a nakonec tu jsou dvě sady headerů JFP1 a JFP2, k nimž připojíme přední tlačítka a LED počítačové skříně a také PC Speaker. MSI nám v balení nabídne i štítky pro rozeznání jednotlivých SATA kabelů, ale pro snadnější zapojení může posloužit tzv. M-Connector, který v tomto případě najdeme v příslušenství. Jde jen o redukci s popsanými piny, na niž zapojíme kabely z předního panelu a pak ji prostě zapojíme na tyto piny.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se můžeme podívat na audio obvody, které zabírají prostor vedle rozšiřujících slotů. Nachází se tam kodek Realtek ALC1150 schovaný pod pouzdrem s logem Audio Boost, několik kondenzátorů zlaté barvy od Nichiconu a dva operační zesilovače OP1652 od Texas Instruments, které jsou určeny pro zadní i přední sluchátkový výstup. Zvládnou vybudit sluchátka s impedancí až 600 ohmů.



- klikněte pro zvětšení -

reklama