reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází

21.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází
Mezi základními deskami jsou novinkou modely, které nabízí moderní rozhraní USB 3.1 s propustností až 10 Gbps, a to i s oboustranným konektorem. Na jednu takovou se podíváme a půjde o MSI Z97A Gaming 6 pro procesory Intel Haswell a nové Broadwell.
Základní deska MSI Z97A Gaming 6 je herní deskou a dle toho vypadá i její výbava. Když ji shrneme, získáme následující:
  • USB 3.1 s konektorem typu C
  • Zvuk Audio Boost s technologií Creative Sound Blaster Cinema 2
  • USB Audio Power
  • Síťové řešení Killer E2205 Game Networking, XSplit Gamecaster pro streaming obrazu přes síť
  • Rozhraní M.2 a SATA Express
  • Komponenty Military Class 4
  • Guard-Pro pro stabilitu a ochranu
  • OC Genie 4 pro přetaktování
  • Gaming Device Port - porty pro herní periferie s "trojitým pozlacením"
  • MSI GAMING APP - herní aplikace
  • Click BIOS 4 s grafickou nástavbou
  • Podpora AMD CrossFireX (3-way) a NVIDIA SLI (2-way)
  • Software Command Center & Live Update 6

USB 3.1 - 10 Gb/s


Jednou z hlavních předností této desky je osamělý port USB 3.1, a to oboustranný typ C, u nějž se nemusíme starat, zda konektor zapojujeme ve správné orientaci. Vypadá to, že v tomto konektoru je budoucnost rozhraní USB, která ovšem ještě nenastala, a to ze dvou důvodů. Zařízení s USB 3.1 pro konektor typu C ještě nejsou moc rozšířena, však ten není zpětně kompatibilní se staršími verzemi. Má tak větší smysl si pořídit zařízení s USB 3.1 s klasickým konektorem typu A, což reflektují i výrobci základních desek, u nichž se takové řešení nabízí častěji než typ C.



A potom je otázka, zda vůbec dokážeme využít propustnost 10 Gb/s u nového rozhraní, však 5 Gb/s u USB 3.0 stačí i na většinu dnešních SSD. Nicméně pokud nekupujeme nový počítač každý rok či dva, má smysl myslet do budoucna a alespoň uvažovat o pořízení desky s USB 3.1.


MSI Audio Boost


Zvuk má na starosti především kodek Realtek ALC1150, který je v současnosti velmi oblíben. Navíc tu máme softwarovou nástavbu Creative Sound Blaster Cinema 2 starající se o 8kanálový zvuk nebo vytvoření virtuálního prostorového zvuku v prostých sluchátkách nebo pouze se dvěma reproduktory.



Ani zde nechybí oddělené audio obvody od zbytku desky, což znázorní LED cestička, jež se po zapnutí desky rozsvítí pomocí SMD diod umístěných na spodní straně. Slibovat si od toho můžeme nižší rušení, k čemuž má posloužit také EMI štítek kodeku, čili ono malé černé pouzdro na desce s logem Audio Boost. Dále nám MSI slibuje kvalitní audio kondenzátory od renomované japonské společnosti Nichicon, pozlacené audio konektory a také dva sluchátkové zesilovače OP1652 od Texas Instruments, jež zvládnou sluchátka s impedancí až 600 ohmů. Jsou tu dva určené pro zadní i přední audio výstup.

Specialitkou této desky je Direct Audio Power zajišťující samostatné napájení zvukových obvodů, k čemuž potřebujeme dodávanou redukci pro zapojení konektoru Peripheral Power přímo od zdroje. Direct Audio Power ale najdeme i u podstatně levnějších desek, jako je MSI Z97 Gaming 3, u níž jsem osobně nezaznamenal žádný rozdíl mezi odlišnými způsoby napájení, a to ani v úrovni šumu.


Killer E2205 pro rychlejší hry?


Síťové řešení Killer nám slibuje především rychlejší odezvu při hraní online a síťových her, ale je velkou otázkou, zda to má vůbec nějaký smysl, neboť se o to může postarat pouze prioritizací provozu na vlastním systému. Nicméně herní deska bez herní síťovky, taková snad dnes ani neexistuje, takže můžeme čipy Killer považovat za jejich obvyklou výbavu, která nikoho nepřekvapí.



Konkrétně se zde uplatní síťový čip Atheros Killer E2205 a vedle něj můžeme zmínit také XSplit Gamecaster, čili software určený pro záznam nebo živé vysílání obrazu, abychom se mohli se svým herním stylem pochlubit na serverech Twitch, YouTube, UStream a dalších.


Military Class 4 a osm fází


Komponenty Military Class 4 mají posloužit ke stabilitě a dlouhé výdrži celé desky, přičemž mezi ně patří Hi-c CAP - malé a efektivní kondenzátory, Super Ferrite Choke - výkonné a efektivní cívky a Dark CAP - kondenzátory s hliníkovým jádrem a životností 10.000 hodin při nejvyšší povolené teplotě. Krom toho je deska chráněna vůči vlhkosti, každý její port je chráněn proti elektrostatickým výbojům a vadit nemají ani vysoké teploty, ale ty výrobce nijak neupřesnil.




Gaming Device Port: USB vyhrazeno pro herní ovladače


U herních desek MSI často platí, že co je červené, to má nějakou herní funkci. Odpovídá to i dvěma červeným portům USB 2.0 a jednomu PS/2, jež mají poskytnout rychlejší odezvu a pohotové reakce díky podpoře vysoké vzorkovací frekvence až 1000 Hz, a to především při využití myši. To mají být "herní benefity" a když se podíváme na ty technické, pak mezi nimi je i 3x více zlata než u ostatních konektorů, delší životnost portu a odolnost vůči oxidaci.




OC Genie 4 pro snadnější přetaktování a další software


OC Genie dobře známe jako technologii určenou pro automatické přetaktování komponent, což platí pro paměti, procesor a grafickou kartu. MSI se chlubí až 20% zvýšením výkonu, což v případě dnešních procesorů není žádný problém, ale v případě karet a pamětí už ano. Nicméně právě proto je tam ono kouzelné slovíčko "až". Vedle toho tu máme také Gaming App, která nabídne jako obvykle 3 hlavní výkonnostní profily - Silent, Gaming a OC.



Samozřejmostí je dnes BIOS s grafickou nástavbou pro ovládání myší, čili v tomto případě Click BIOS 4. Další softwarová nabídka zahrnuje Live Update 6 pro aktualizace ovladačů, BIOSu a softwaru, Command Center umožní ladit systém, čili i taktovat v pohodlí systému Windows a posledním nabízeným softwarem je v Command Center integrovaný RAMdisk, s jehož pomocí si můžeme z části operační paměti vytvořit velmi rychlý disk a zrychlit si třeba načítání úrovní hry.


AMD CrossFire na třech kartách, NVIDIA SLI na dvou


Tato deska je také připravena pro zapojení dvou grafických karet AMD v režimu CrossFire, ovšem MSI pro ni nemá licenci pro SLI. Rozběhat dvě karty v SLI by mělo být tedy možné i na nelicencované desce, ovšem tím se nebudeme zabývat. Spíše je třeba poukázat na to, že druhá grafická karta se musí spojit pouze se 4 linkami PCI Express 2.0 a s procesorem bude pak navíc komunikovat přes čipovou sadu a sběrnici DMI, zatímco karta v prvním slotu si bude užívat komfort 16 linek rozhraní PCI Express 3.0 a přímého spojení s procesorem, což není zrovna dobré rozložení sil.


SSD pro M.2 i SATA Express


Jako deska střední třídy s čipsetem Z97 má tento model v podstatě povinnost nabídnout jak rozhraní M.2, tak SATA Express. Dnes je využitelné v podstatě pouze to první, a to pro instalaci SSD karet s délkou až 80 mm. Obě rozhraní přitom nabídnou propustnost až 10 Gb/s, ovšem dnes jsou již nabízena SSD pro M.2, která jsou i podstatně rychlejší, například Samsung SM951.


reklama