reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na síť s Atomem: QNAP TS-259 Pro

2.3.2010, René Pfeifer, recenze
Na síť s Atomem: QNAP TS-259 Pro
S narůstajícím objemem dat se dá předpokládat, že rok 2010 bude mimo jiné rokem externích disků, a tedy i síťových úložných systémů NAS. Trendem segmentu posledních týdnů je implementace úsporných procesorů Intel Atom. Dnes si ukážeme, jak to funguje v praxi.

Nastavení testů


Základní deska Gigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R)
Procesor Intel Core 2 Duo E6300
Operační paměť OCZ Reaper HPC 1066 MHz 1024 MB
Grafická karta Gigabyte GV-RX80L512V (Radeon X800 XL 512MB)
Zdroj Chieftec GPS-500AB A (500 W)
Skříň Cooler Master Mystique 632
OS Windows 7 Professional CZ 32bit

Základní deska sestavy je osazena gigabitovou sítí Realtek RTL8168C. NAS TS-259 Pro jsme vybavili dvěma pevnými disky Samsung EcoGreen F2 HD103SI o celkové kapacitě 2 TB.

Test přenosu dat porovnává výkon pole RAID 1 přes protokoly FTP a SMB. Použili jsme dvojí nastavení Jumbo Frames na 1500 a 9000 MTU. Všemi způsoby jsme kopírovali dva video soubory o velikosti 1,82 GB. K testu FTP jsme použili klienta FileZilla, který používá i výrobce.


průběh SMB download



průběh FTP upload
- pro zvětšení klikněte -

V dalších praktických testech jsme vyzkoušeli rychlost zálohování pomocí aplikace NetBak Replikator, obsahem byla složka multimediálních souborů MP3, JPEG a AVI o velikosti 3,2 GB.

Syntetické testy jsme použili k testům kopírování na externí disk eSATA a přes protokol iSCSI (ATTO Disk Benchmark). Nakonec jsme přidali srovnání výkonu polí RAID 1 a 0 v testu Performance Test od společnosti Passmark.


Zálohování


Než přejdeme k testům, připomeneme si krátce možnosti zálohování s NASem QNAP. K řízení záloh z PC na server lze využít jakýkoli námi oblíbený nástroj. Výrobce na svém CD dodává již zmiňovaný software NetBak Replicator, který nabízí všechny základní funkce. Další možností je funkce USB One Touch Copy, která nám spolu s předním USB portem a tlačítkem Copy rychle a pohodlně zazálohuje naše přenosná data například z flash disku.

TS-259 Pro je rovněž dobře připraven na zálohování svých dat na jiná úložiště. Čtyři USB a dva eSATA konektory vzadu umožňují připojení externích disků, na která v Administraci načasujeme zálohování jednotlivých složek. V neposlední řadě je tu ještě možnost zálohy dat na jiný NAS v síti (nebo naopak) pomocí Remote Replication, zde můžeme využít i druhý ethernet konektor pro připojení dalšího serveru QNAP.
 
Průběh vlastní zkoušky jsme nastavili tak, že jsme několikrát změřili čas zálohování zvoleného adresáře z PC na síťovou jednotku. Přepočítaný průměrný výsledek a porovnání se starším dvoudiskovým systémem QNAP prezentuje graf níže.



Už první prověrka dává tušit výrazný nárůst výkonu nové generace NASu, v kterém tepe srdce Intel Atom.


Test iSCSI a eSATA


Připojení virtuálního disku protokolem iSCSI jsme si popsali dříve, nám instalaci usnadnil operační systém Windows 7, který již obsahuje potřebné ovladače. Připojení externího úložiště eSATA k serveru je rovněž jednoduché - stačí zasunout eSATA kabel do příslušného konektoru na zadní straně NASu a po chvilce zkontrolovat jeho načtení v administračním prostředí (Externí zařízení). Pro přímý přístup k disku z našeho PC ještě musíme novou síťovou jednotku připojit (Př.: QNAP Finder / Map Network Drive).

Propustnost obou rozhraní jsme vyzkoušeli utilitou ATTO Disk Benchmark. Jeho výstup nabízí komplexní pohled na přenos široké škály dat. Patří se ještě doplnit, že eSATA a iSCSI zprostředkované serverem TS-259 Pro mají rozdílné využití, proto jejich rychlost neporovnáváme.

TS-259 Pro - eSATA
TS-259 Pro - iSCSI
- pro zvětšení klikněte -

Stejný grafický výstup zkoušky a solidní výkon obou rozhraní NASu nám nabízí srovnání například s průměrným výkonem interních pevných disků SATA, který k našemu účelu stanovíme na hodnoty 120 a 90 MB/s pro čtení a zápis. V takovém případě dosahují oba síťové disky připojené přes server QNAP srovnatelného výkonu při čtení (obě varianty až 120 MB/s) a disk iSCSI dokonce nadprůměrných hodnot zápisu (až 105 MB/s; eSATA - 60 MB/s).

Tak či tak, oba diskové prostory můžeme směle využívat téměř k jakémukoli účelu bez obav o ztrátu výkonu.


Reálný přenos dat


Při zkoušce přenosu dat s TS-259 Pro jsme se snažili využít více možností nastavení NASu, abychom lépe vystihli práci serveru v různých podmínkách. V předešlých recenzích disků podobného typu nebyl rozdíl ve výkonu polí RAID 0 a 1 výrazný, proto jejich srovnání ponecháme na závěrečný benchmark. Ostatně, prvotní účel síťového disku je zvýšení bezpečnosti našich dat, proto i výrobce systém přednastavil na RAID 1 - zrcadlení.



Pro názornou představu zvýšení výkonu nového systému QNAP TS-259 Pro přidáváme srovnání se starším serverem TS-219P stejného výrobce, který jsme před časem testovali. V tomto světle dosahuje novinka téměř trojnásobného výkonu u přenosů protokolem SMB a dvojnásobného při transferech FTP.



A porovnáváme dál. Nový NAS doznal výrazného zlepšení přenosů v rámci OS Windows, tedy přes SMB (alespoň co se týče námi testovaných vzorků). Zatímco starší model lépe pracoval v režimu FTP, u novinkového kusu má navrch Samba. Naopak nastavení vyšší hodnoty Jumbo Frames má na přenos dat serveru TS-259 Pro spíše negativní vliv, můžeme tedy ponechat hodnotu nastavenou výrobcem (MTU 1500).
 
Ukázky práce serveru QNAP TS-259 Pro v praxi včetně srovnání se starším modelem máme tímto za sebou. Než se pustíme do hodnocení, přidáme porovnání výkonu NASu s diskovým polem nastaveným na RAID 1 a 0.
reklama