reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC EA232WMi: ideální do kanceláře?

6.4.2012, Pavel Kovač, recenze
NEC EA232WMi: ideální do kanceláře?
NEC si pro nás připravil monitor s e-IPS panelem, W-LED podsvícením a hlavně kvalitním podáním barev. Jak si vede v konkurenci ostatních i levnějších e-IPS panelů? Ponořte se do recenze NEC EA232WMi.

Jednoduchý a účelný design


Design monitorů NEC byl vždy osobitý a trochu korespondoval s monitory EIZO. I přestože jde o monitor s LED podsvícením, tak není nikterak tenký a obsahuje velké množství průduchů na odvětrání. Pokud hledáte nějaký extravagantní monitor, tak tím NEC EA232WMi není. Neudělá vám však z kanceláře pouťovou atrakci a budete se více soustředit na práci. Funkce zde zkrátka vítězí nad designem. A myslím, že je to i dobře. Pokud sháníte monitor do kanceláře, tak jistě nechcete ohromovat extravagancí, ale výsledky své práce. A právě pro práci se zdá tento monitor jako stvořený. Podívejme se tedy na tento lehce nevšední kousek detailněji.




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Při zběžném pohledu uvidíte kvalitní stojan a vystupující reproduktory v zadní části panelu. Samotný design je průmyslový s funkčně zakulacenými rohy. Takováto strohost designu se může někomu líbit a někdo ji odsoudí. Osobně mám tento design rád, výsledný verdikt však nechám na vás.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Při pohledu ze strany uvidíte velkou hloubku panelu, která sice není v souladu s LED podsvícením, ale zase vytváří pocit kvalitně zpracovaného monitoru. Náklon je standardních -5° až 20°.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)








Díky kvalitnímu stojanu lze panel otočit o 90°, tedy funkce pivot. Příjemnou vlastností je aretace v krajních polohách. Nemusíte se tedy starat o to, zda je monitor vyrovnán.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Ovládání OSD je realizováno pomocí křížového ovladače. Toto řešení pokládám za naprosto ideální. Kříž je hmatově oddělen od ostatních tlačítek a při ovládání z něj nemusíte sundat prst. Pohodlné a efektivní. Samozřejmě je to pro výrobce trochu náročnější na výrobu.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně lze najít i úchyt, za který lze monitor přenášet či zdvihnout. Opět zde vítězí funkčnost nad designem.





Nohu lze po jednoduchém zásahu rozebrat a odkrýt v ní kabely. Tuto vlastnost velká část monitorů postrádá.




Konektory


Pro připojení lze použít DVI, DisplayPort a D-Sub. Pro běžného smrtelníka zde nic nechybí. Snad jen HDMI, které je přece jen trochu více rozšířené. Na druhou stranu je DisplayPort lepší, protože není zatížen licenčními poplatky.





Pokud nemáte dostatek USB portů na základní desce a nebo zkrátka chcete mít pohodlný přístup s flash diskem k vašemu PC, tak rozhodně uvítáte čtveřici USB portů v monitoru. Dva jsou v levé části a dva v místě pro video vstupy. Chybí snad jen čtečka paměťových karet. Ta bohužel chybí u většiny monitorů a je to velká škoda. Ten kdo někdy okusil to pohodlí, už těžko budě hledat monitor bez čtečky karet.

Dodávané příslušenství:
  • DisplayPort, DVI, D-Sub, audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení naleznete asi vše, co potřebujete.

NEC EA232WMi
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (1920:1080)
Ideální odezva
14 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (25 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
dle specifikací panelu 6-bit s FRC
dle pozorování recenzenta 8-bit, nebo 6-bit s FRC, ale extrémně kvalitním že není vidět
Rozteč bodů
0,265 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
ANO 4x
Vstupy
DisplayPort, DVI, D-SUB
Výstup pro sluchátka
Ikona Odkaz na databázi
Možnost montáže na stěnu
VESA
Hmotnost
7,5 kg
Norma TCO
-
Pivot
ANO
Spotřeba
35W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
-

Na první pohled ve specifikacích nenajdete nic zvláštního. Barevná hloubka je u tohoto panelu trošku problém. Pokud se podíváme na specifika panelu, tak jde o klasický 6-bit s FRC. Dle pozorování jsem si však byl téměř jistý, že jde o 8-bit panel. Je tedy možné, že evropská verze má 8-bit a pro USA/Asii jen 6-bit. Nebo je zkrátka dithering proveden natolik dobře, že není vidět. Pokud chcete mít tedy jistotu, tak se na panel podívejte v prodejně. Pak je tu kvalitní stojan a i ten je opodstatněním vyšší ceny oproti ostatním e-IPS panelům na trhu.
reklama