reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC P242W: sen webového grafika?

8.8.2013, Pavel Kovač, recenze
NEC P242W: sen webového grafika?
Dnešní trend 16:9 či dokonce 21:9 naštěstí míjí grafické monitory. NEC si samozřejmě uvědomuje, že na práci je daleko lepší 16:10, a tak si pro nás přichystal sRGB monitor s úhlopříčkou 24". Navíc si přichystal simulaci Rec. 709 pro filmový průmysl.

NEC P242W sen grafika


Hned první pohled na monitor jistě zaujme. Nejde totiž o klasický komerční monitor, co má plasty vyrobené tak, že máte pocit, že se po půl roce rozpadnou. Celá konstrukce a technické provedení je naprosto perfektní. Obdobně jako jsou na tom monitory EIZO. Samozřejmě se zde musíme připravit na jiný princip nohy a trošku tužší zdvih, ale to není mínus ani plus. Zkrátka jen jiná vlastnost.



NEC P242W základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Celý design se točí kolem funkce samotného monitoru. Rámeček je relativně velký, masivní a hlavně pevný. Celkově monitor působí neuvěřitelně robustním dojmem. Ten kdo měl někdy v ruce nějaký grafický monitor, tak ví, o čem je řeč. Plasty jsou na zcela jiné úrovni, než je běžné. Pevnost celé konstrukce je perfektní.


NEC P242W přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Náklon monitoru je také o něco větší, než u konstrukčně obdobných monitorů bývá zvykem. Náklon vzad je celých 30° a vpřed 10°. Trošku mě však vadí tužší polohovatelnost, která je zkrátka až na obtíž. V tomto ohledu je o něco lepší stojan od EIZA FlexStand.


NEC P242W náklon

Náklon monitoru


Tlačítka v pravém dolním rohu jsou popsána jak na rámečku monitoru, tak pomocí OSD menu. Jejich rozmístění je navíc perfektně logické kdy kolébka nahoru a dolů je na pravé straně rámečku a kolébka vodorovná na dolním rámečku. Ano, toto řešení je dražší, protože je potřeba vytvořit dva tištěné spoje, nebo jeden ve tvaru L, ale vyplatí se to. U monitoru za 2 000,- to znamená podstatnou část rozpočtu, ale u monitoru za desetinásobek si to mohou dovolit.


NEC P242W tlačítka

Ovládací prvky


Na pravé straně naleznete také jeden USB konektor. Je sice trošku schovaný, ale stále dobře přístupný. Osobně jsem zvyklý spíše na polohu na levé straně (je to obvyklejší), ale je to jen o zvyku.





Monitor je možno i otočit a zdvihnout o 15 cm. Díky poměru stran 16:10 je pivot více než vítán. Z vlastní dlouholeté zkušenosti s 16:10 monitorem vím, že jej občas použiji. Právě na psaní delších textů. Stále ale platí pravidlo že ideální rozložení dvou oken je pěkně vedle sebe pomocí klávesových zkratek ve Windows.


NEC P242W zdvih a pivot

Zdvih a pivot u grafického monitoru takřka očekáváme


NEC P242W zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


A protože jde o grafický monitor, tak si pro nás NEC připravil jednu zvláštnost. Tím je USB hub s dvěma vstupy. A jak už z tohoto popisu plyne, tak každý USB vstup je možné přiřadit jinému obrazovému vstupu. Pokud například přepnete z HDMI na DVI, tak se přepne i USB. V podstatě tak získáte KWM a možnost ovládat dvě PC jednou klávesnicí a myší.


NEC P242W USB hub

USB hub/přepínač


NEC P242W  konektory


Jako obrazové vstupy NEC nasadil moderní DisplayPort, ovšem monitor umí zobrazit "pouze" 8 bitů barev. Dále je tu HDMI, DVI a stařičký D-Sub. Na naší fotce si můžete všimnout samolepky označující monitor jako zkušební vzorek. Ale to na monitoru nic nemění.


Dodávané příslušenství:
  • DisplayPort, DVI, VGA a USB kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

NEC P242W
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
8 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (nemá)
Výrobní technologie
IPS
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bity FRC (14 bitů 3D LUT)
Rozteč bodů
0,270 mm
Nativní rozlišení
1920×1200
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ano 3x USB 2.0 (přepínání se vstupy)
Vstupy
DVI, HDMI, DIsplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
10,2 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
29 W
Rozměry
447×378-528×228 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-
 
reklama