reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX

10.4.2015, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX
Popularita systémů založených na základních deskách Mini ITX zřejmě neupadá, a tak je tu velký prostor i pro hardwarové doplňky, jako jsou i chladiče. A na ty pro Mini ITX se kladou zvláštní nároky, jež by měla splňovat i Noctua NH-L9x65.
Kapitoly článku:

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavy a vůbec celé nastavení testu. Základem sestavy ATX byl procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě a tentokráte jsme na výchozí hodnotě nechali i napětí. Však dle firmy Noctua je právě náš Phenom jeden z procesorů, s jehož chlazením by se model NH-L9x65 neměl být schopen vypořádat. Technologie Cool'n'Quiet byla však vypnuta, stejně jako snižování výkonu při přehřívání procesoru a teplotní řízení otáček ventilátorů , které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, z jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence a napětí, 125W TDP)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladič se tedy budou muset postarat o odvod 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla položena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 21 - 22 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.

Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně, na níž zbylo lepidlo), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

Jenomže testujeme speciální chladič pro malé desky formátu Mini ITX, a tak by byla škoda si nevyzkoušet jeho provoz v sestavě, která je na jedné takové založena. Jde o sestavu, kterou jsme dávali dohromady už v roce 2011. Šlo o článek Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel popisující stavbu počítače založeného na malé skříni Lian Li PC-Q07, do níž se tak tak vejde deska pro desktopový procesor, ATX zdroj a nějaká ta úložná zařízení. Podařilo se do ní po menší úpravě ale nacpat také krátkou kartu s čipem NVIDIA GeForce GTX 960, takže jde skutečně o sestavu, v níž je prostor takřka bezezbytku využit.
  • Skříň: Lian Li PC-Q07
  • Základní deska: Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Procesor: Intel Core i5-2400S (65W TDP)
  • Referenční chladič: Intel BOX
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce GTX 960 (GV-N960IXOC-2GD)
  • Úložná zařízení: OCZ ARC 100 - 240 GB + Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • Paměti: 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Zdroj: Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)

Zde budeme tedy sledovat, zda nám Noctua NH-L9x65 nabídne vyšší výkon než originální chladič od Intelu, který mimochodem i v takové sestavě na svou práci stačí. Však jde o chlazení procesoru s TDP 65 W, přičemž chladič je určen pro až 84W procesory. V takovéto sestavě ale bude mít co dělat i s nízkospotřebovým Core i5 generace Sandy Bridge.


Srovnávané chladiče


Porovnávat chladič jako Noctua NH-L9x65 s ostatními obvykle testovanými modely je velmi těžké, či spíše nemožné. Však běžně testujeme především výkonné modely, mezi něž patří kousky jako dvouvěžová Noctua NH-D15, Cooler Master TPC 800 s výparníkovou komorou, V8 GTS s divokým designem od stejného výrobce, Gelid Black Edition se sedmi heatpipe, zkrátka chladiče, které jsou něčím zajímavé. A takové chladiče jsou vždy také velmi výkonné a něco jako NH-L9x65 se s nimi nemůže rovnat. To se nemůže ani se střední třídou v podobě Cooler Master Hyper 412S a podobných, pokud tedy bereme za střední třídu chladiče s cenou kolem 1000 - 1200 Kč. Tato cenová hladina se přitom vztahuje i k testovanému chladiči, neboť jeho výrobcem doporučená cena je 45 eur, čili přes 1200 Kč.


AMD BOX pro Phenom II X6 a Noctua NH-L9x65 - klikněte pro zvětšení -

Jde ale o malý chladič, u nějž jsou důležité právě rozměry a co nejlepší výkon s ohledem na ně. Nemůžeme tedy srovnávat takový chladič s převážně věžovitými modely, které jsou více než dvakrát vyšší a využívají 120mm i větší ventilátor, někdy i dva. Srovnávat ale můžeme s originálními chladiči od AMD a Intelu, přičemž zvláště ty od AMD mají k testované Noctue velmi blízko, jak ukazuje fotografie. Však konstrukčně je BOX chladič od AMD téměř totožný, tedy s tím rozdílem, že žebra vychází přímo z měděné základny. I on nese heatpipe, které jsou sice čtyři a fungují stejně jako dvě u chladiče NH-L9x65. Noctua má o něco větší tělo, přičemž s ohledem na výšku je jen o pár milimetrů vyšší než originální chladič a vynikat by měl také její větší ventilátor (BOX má 70mm).

Otázka tedy je: dokáže Noctua NH-L9x65 nabídnout lepší chlazení než originální chladič od AMD a pokud ano, pak jak moc lepší? Na pomoc si také můžeme vzít starší test nízkoprofilových chladičů. Toto srovnání berte pouze orientačně, protože jde přeci jen o test chladičů jiné cenové hladiny a k našemu modelu Noctua se z Arctic Freezer 11 LP, Cooler Master GeminII M4, Scythe Kozuti, Shuriken rev. B a Big Shuriken 2 rev. B nejvíce blíží právě velký Shuriken, jenž se dá sehnat za cca 1000 Kč. Noctua NH-L9x65 je tedy i tak nejdražší. Jmenované chladiče byly testovány na stejném procesoru a základní desce a při stejném nastavení, takže není důvod, proč bychom nemohli pro orientační srovnání využít i tento starší test.

Ovšem už v něm jsme museli vzhledem ke značným rozdílům mezi chladiči nastavit pokaždé jiné otáčky, při nichž měly chladiče podobnou hlučnost, což už nepůjde zopakovat. Vezmeme to tedy jednoduše a nastavíme na nově testovaném modelu 1500, 2000 a 2500 RPM. Stejné to bude v případě originálního chladiče, jenž je sice o 2 cm menší, takže je v nevýhodě, ale to má smůlu. Je totiž na stejných otáčkách srovnatelně hlučný jako Noctua a navíc má i slyšitelnější ložiska.







Výkon testovaného chladiče Noctua NH-L9x65 je tedy dle těchto testů na úrovni chladičů Cooler Master GeminII M4 a Scythe Big Shuriken 2 rev. B. Jenomže oba tyto chladiče jsou sice srovnatelně vysoké, ale jinak využívají 120mm ventilátory, takže jsou podstatně větší. To může být zvláště na malých deskách formátu Mini-ITX nepřekonatelný problém, ale Noctua nepřesahuje prostor vyhrazený originálním chladičům, čili v tomto ohledu je na tom daleko lépe.

Co se týče hlučnosti, pak ventilátor NF-A9x14 PWM má velmi kvalitní ložiska, alespoň s ohledem na jejich hlučnost. Ložiska tedy nijak nešustí ani nevrčí, takže hluk je tvořen především lopatkami, čemuž se nevyhneme. Na úrovni 1500 RPM je chladič velmi tichý a za rozumnou hranici bych považoval cca 1800 RPM. Pak už bude chladič i z útrob skříně slyšitelný.

Nakonec jsem si připravil malé srovnání výkonu nového chladiče s originálním v sestavě ze zmíněného článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel. Už od pohledu je jasné, že malý vějířovitý chladič bez heatpipe, který se spoléhá pouze na hliníkové žebroví a zasazenou měděnou základnu, není žádným soupeřem pro chladič jako NH-L9x65. Na druhou stranu je tento chladič menší a především o více než centimetr nižší.


Intel BOX pro LGA 1155

Nižší výška originálního chladiče byla jistě ku prospěchu, protože v použité skříni přímo nad ním sedí napájecí zdroj, k němuž má Noctua velmi blízko, takže nemá ideální přístup k čerstvému vzduchu. Ovšem v zátěži i tak dokázala procesor chladit na 62 °C a řízena byla na otáčky pohybující se pod hranicí 1500 RPM a nebyla téměř vůbec slyšet zatímco BOX nechal teplotu vystoupat až na 76 °C, ovšem ani on nebyl moc hlasitý a točil se také na úrovni 1500 RPM a deska neměla potřebu jej hnát výše. To je trošku divné, když hodnota Tcase pro tento procesor je 69 °C.

Co z toho vyplývá? Nejspíše to, že investovat do chladiče jako NH-L9x65 se vyplatí především u výkonnějších procesorů s vyšší spotřebou, ale i u procesoru s TDP 65 W se vyplatí, pokud chceme teplotu držet v rozumných mezích.

reklama