reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX

10.4.2015, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX
Popularita systémů založených na základních deskách Mini ITX zřejmě neupadá, a tak je tu velký prostor i pro hardwarové doplňky, jako jsou i chladiče. A na ty pro Mini ITX se kladou zvláštní nároky, jež by měla splňovat i Noctua NH-L9x65.
Kapitoly článku:
Noctua NH-L9x65 je chladič, který byl vyvinut speciálně pro malé systémy založené na deskách formátu Mini ITX. Je velmi dobře zpracován, využívá kvalitní ventilátor NF-A9x14 PWM stejné značky a také dobře známý jednoduchý systém montáže SecuFirm 2.



Jde tedy o produkt se specifickým použitím. Volit by ho měli ti, kteří dokáží využít jeho největší přednost, a sice malé rozměry, díky nimž by se měl vejít na téměř každou desku s vhodným socketem, nad jejímž procesorem je ve skříni alespoň 65 mm místa. Pokud máte klasickou sestavu s deskou formátu ATX nebo Micro ATX a nad ní volný prostor pro věžovitý chladič, nemá žádný smysl si něco jako Noctua NH-L9x65 vůbec pořizovat.

Model NH-L9x65 je tedy určen jako náhrada originálního BOX chladiče procesorů Intel a AMD, přičemž dokáže chladit lépe i tišeji, a to především v případě výkonnějších procesorů. Nebál bych se jej instalovat ani na procesor s TDP 120 W, přesněji řečeno, zvláště při použití takovéhoto procesoru má koupě testovaného chladiče smysl.
 
English translation of the conclusion
Noctua NH-L9x65 is a CPU cooler that was developed solely for small computer systems based on Mini ITX boards. It is very well made and built using a high-quality NF-A9x14 PWM fan also by Noctua and also well-known mounting system SecuFirm2.
 
It is a highly specialised product for users who are able to utilise its main advantage, that is small body. It was built to fit on almost all small socketed boards, above which there is at least 65 mm of space. And so, if you happen to have a classic computer build with an ATX or Micro ATX board with lots of space above it, don't even think about buying such cooler. There are many better choices for these builds, possibly even cheaper.
 
The NH-L9x65 competes rather with the original BOX coolers supplied with AMD and Intel processors. In comparison with them it is able cool better and more quiet, which applies especially to powerful CPUs. I would not hesitate to install it even on a 120W part, or in other words, especially in such case it makes sense.


Chladič je vhodný pro:

  • Malé sestavy
  • Desky formátu Mini ITX

Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Tichý ventilátor
+ Dobrý montážní systém
+ Slušný výkon při malých rozměrech


Minusy


- Vysoká cena
- Spony ventilátoru by mohly držet pevněji


Za zapůjčení chladiče NH-L9x65 děkujeme Noctua.



Cena v době testování: cca 1250 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte chladič Noctua NH-L9x65?
V anketě šlo hlasovat od 10.4.2015 do 30.3.2016. Počet hlasujících: 2
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama