reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Kraken X31: vodník s řiditelnou pumpou

19.4.2016, Jan Vítek, recenze
NZXT Kraken X31: vodník s řiditelnou pumpou
Do rukou se nám dostal malý bezúdržbový vodní chladič procesoru, který se chlubí možnostmi svého nastavení. Kromě otáček ventilátoru budeme moci řídit i výkon jeho vodní pumpy, což bude mít také přímý dopad na hlučnost. Bude to tedy užitečné?
Kapitoly článku:
  1. NZXT Kraken X31
  2. Teplotní testy a hlučnost
  3. Závěrečné hodnocení
Aktuální ceny testovaných chladičů naleznete u každého v kapitole s popisem, nyní si uvedeme přibližné částky. Hned je patrné, že Kraken X31 patří mezi levné vodní chladiče.


Orientační ceny s DPH
  • NZXT Kraken X31 - 2 000 Kč
  • Cooler Master Nepton 240M - 3 000 Kč
  • Cooler Master Nepton 280L - 3 450 Kč
  • Cooler Master Nepton 140XL - 2 600 Kč
  • Cooler Master Eisberg 120L Prestige - 4 000 Kč
  • Cooler Master Eisberg 240L Prestige - není v prodeji
  • Cooler Master Seidon 120M - není v prodeji
  • Cooler Master Seidon 120XL - není v prodeji
  • Cooler Master Seidon 240M - není v prodeji
  • Corsair H100i - není v prodeji
  • Corsair H110 - 3 200 Kč

Vodní chlazení má oproti vzduchovému podstatné výhody. Především dokáže odvést teplo hadičkami jinam, třeba rovnou mimo skříň, ale v případě Kraken X31 lze využít jeho ventilátor na místě zadního skřínového. Tím zabijeme dvě mouchy jednou ranou, takže budeme zároveň chladit procesor a odvádět vzduch ze skříně. Vodní chladiče přijdou také vhod v případě, že na desce či ve skříni není dost místa pro výkonný vzduchový chladič. Na druhou stranu jsou vodníky výrazně dražší než vzduchové chladiče a k hluku ventilátoru (ventilátorů) se může přidat také hluk vodní pumpy.


- klikněte pro zvětšení -

To ale naštěstí není případ chladiče Kraken X31, jehož vodní pumpa je velice tichá a spolehlivě ji předčí hluk ventilátoru (ten je zde bohužel jen jeden). Vedle toho je na něm zajímavé rozhraní USB 2.0, přes něž je možné ovládat podsvícení modulu a především výkon ventilátoru i pumpy v závislosti na teplotě chladicího média. V klidovém režimu tak budeme mít své ticho a v případě potřeby zase bude chladič automaticky reagovat zvýšením svého výkonu.

V ostatních ohledech jde o klasický bezúdržbový vodní chladič, a to s vcelku přívětivou cenou. Osobně bych jej doporučil právě těm, kteří potřebují výkonné chlazení, ale nemají ve své sestavě (či na desce) místo pro velký vzduchový chladič, což mohou být třeba právě sestavy s deskou Mini ITX. Ostatní by měli silně zapřemýšlet nad tím, zda se jim vyplatí pořizovat takovéto chlazení.

English translation of the conclusion
Watercoolers usually have a few significant advantages in comparison with air coolers. First, it is able to conduct heat away from its source, for example right outside the case. Kraken X31 however, as well as other cooler of this type, can use its own fan for two purposes: to draw air from the case and cool its own radiator. And second, water coolers may be a good solution in case there is not enough of space for a powerflul air cooler. On the other hand, watercoolers are much more expensive than air coolers and they also add another source of noise: the water pump.

Fortunately, that is not the case of Kraken X31, whose water pump is very silent, especially beside the supplied fan (we only get one 120mm piece). Next, there is the USB 2.0 interface for internal headers. It can be used to control the main module's lighting and especially the speed of both the fan and pump depending on the coolant temperature. So in IDLE we will enjoy silence and if necessary, the cooler will enhance its performance automatically.

In other aspects, Kraken X31 is a typical all in one watercooler for a reasonable price. I would recommend it to those who need a powerful CPU cooler and also don't have enough of space inside their case (or on their board) for large air coolers, which are for instance small builds with Mini ITX boards. Others should think twice about the benefits of watercoolers in general.
 
 

Plusy


+ Tichá vodní pumpa
+ Snadná instalace
+ Ovládání přes USB
+ Přívětivá cena


Minusy


- Pouze jeden ventilátor v balení
 
 
Za zapůjčení chladiče Kraken X31 děkujeme NZXT.
 
 
Cena v době testování: cca 2 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte vodní chladič NZXT Kraken X31?
V anketě šlo hlasovat od 19.4.2016 do 31.3.2017. Počet hlasujících: 6
Výborný33 %
Průměrný67 %
Špatný0 %
reklama