reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň

9.3.2017, Jan Vítek, recenze
NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň
Řada skříní NZXT S340 je dobře známá jako middletowery s jednoduchým designem za slušnou cenu. My se dnes zaměříme na nový model s označením Elite, který byl na trh uveden loni na podzim jako podstatně vylepšená verze původního modelu.
Kapitoly článku:

Instalace


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, která dnes odpovídá vysoce výkonným kartám jako GTX 1070.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ Trion 100
  • Zdroj: LEPA G1000 (1000 W)

Místa je všude dost, i když základní desku je třeba dovnitř vkládat s opatrností, neboť tu přeci jen máme zadní a vrchní ventilátor, které nám prostor redukují. Opět musím zopakovat, že od NZXT je milé umístění distančních sloupků pro desky ATX už od výroby a aby byla její instalace ještě snadnější, ten středový je speciální. Není totiž určen pro šroubek, ale pro matku, takže se protáhne otvorem v desce, a my tak budeme bezpečně vědět, že jsme ji dali na správné místo. Kolem základní desky je dost místa, a to především dole, kde jsou také dvě pozice pro 2,5" zařízení.


- klikněte pro zvětšení -

Tato skříň je velice vyspělá s ohledem na správu kabeláže, pro niž poskytuje dost prvků na to, abychom ji mohli snadno schovat a upnout tam, kde nebude na očích a především nebude bránit v průtoku vzduchu. Ovšem i když budeme v tomto ohledu nedůslední, skříň má tak volný interiér, že vzduch bude snadno schopen se pohybovat od předních otvorů k hardwaru na desce a jeho chladičům. Pokud jde o chlazení, tak nejhůře jsou na tom pevné disky, které nemají žádný přímý ofuk. Přední ventilátory totiž zasahují pouze do hlavní komory.

Kabely můžeme schovat za vykousnutý panel hned po boku základní desky a jediné, co se mi na tom nelíbilo, bylo protažení hlavního ATX svazku. Ten musel být značnou silou ohnut, jinak by se musela vystrčit do hlavní komory jeho značná část, která by zmírnila celkový ohyb. Případně by se musel dovnitř dostat jinudy, což by taky nepůsobilo tak dobře. To je ale častá potíž, když si chceme vytvořit sestavu s co nejméně viditelnou kabeláží, s čímž se zvláště v tomto případě počítá, však tu máme namísto levé bočnice sklo, které odhaluje celý interiér. V případě skládání počítačů v pro účely recenze se ale musíme krotit právě kvůli tomu, že časté ohýbání kabelů by náš testovací hardware mohlo brzy zničit.


- klikněte pro zvětšení -

Instalace hardwaru do skříně S340 Elite je tak veskrze příjemnou záležitostí. Pár slov si zaslouží také napájení ventilátorů FN V2, které jsou od výroby napojeny na redukci pro konekor Peripheral Power. Z té je ale můžeme snadno vypojit a přivést ke konektorům přímo na základní desce.



Pak se ještě můžeme podívat na to, jak vypadá umístěný magnetický držák na čele skříně. Krom toho jej můžeme připevnit ještě na pravou bočnici, nebo na jakýkoliv jiný vhodný povrch. Držák lze snadno rozdělit na dvě poloviny, přičemž už jedna je schopna udržet sluchátka a druhou polovinu pak můžeme díky drážce využít třeba pro vedení kabelu.


Chlazení skříně


Chladicí systém NZXT S340 Elite je naprosto stejný jako u původního modelu, čili máme tu čtyři ventilátorové pozice. Z nich jsou dvě, zadní a horní, již zabrány dobře známými 120mm ventilátory FN V2, přičemž ten horní lze nahradit 140mm ventilátorem. Zbývající dvě pozice jsou vepředu dobře odfiltrované od prachu a určené pro pár 120mm nebo 140mm ventilátorů, popřípadě pak až 280mm radiátor.

Tuto skříň tak můžeme řadit mezi tzv. tiché modely, které neukazují na odiv ventilátorové rošty a k tiššímu provozu zde přispějí také mohutné bočnice, ať už levá skleněná, nebo pravá ocelová. Snad jen ta vrchní ventilátorová pozice by si zasloužila, kdyby k ní výrobce přiložil alespoň jednoduchou plastovou záslepku. Však právě tuto pozici nebude vhodné využívat dohromady s věžovitým chladičem naší sestavy, respektive je to dle dosavadních zkušeností spíše zbytečné. To už je daleko lepší horní ventilátor přesunout dopředu, aby nasával čerstvý vzduch a ofukoval jím grafickou kartu a procesorový chladič. Přesně to také uděláme.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 120mm ventilátory nahoře a vzadu. Dalším ventilátorem bychom ji vybavovat nemuseli, neboť už základní výbava na sestavy běžných smrtelníků musí s přehledem stačit, ale i tak jsme pak ještě jeden nainstalovali dopředu, a to opět 120mm model (Noctua NF-P12).

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, obvykle není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Jenomže to v našem případě nejde, a tak do této skříně skutečně nebude vhodné instalovat výkonné disky s velkou spotřebou, jako spíše pomalé disky pro ukládání dat, zatímco pro často využívané systémové soubory využijeme SSD.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
CPU
31 °C
52 °C
Chipset
42 °C
61 °C
GPU
54 °C
85 °C

Zde je vidět, že nucené nabírání vzduchu pomocí dvou předních ventilátorů skutečně mělo význam a lze říci, že vedle nižších teplot to bylo subjektivně znát i na tišším běhu počítače. Zvláště už tak dost hlučná grafická karta nemusela své chlazení tak přetěžovat.

Zadní + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
28 °C
48 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
52 °C
81 °C 

reklama