reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ ARC 100: levná SSD nové generace

8.10.2014, Jan Vítek, recenze
OCZ ARC 100: levná SSD nové generace
Společnost OCZ se v poslední době rozjela a představila řadu produktů, mezi nimiž je také nová řada ARC 100. Od té můžeme čekat především slušný poměr ceny a výkonu, jak se dnes bude snažit ukázat testovaný 240GB model.
ARC 100 od OCZ Storage Solutions patří mezi levnější SSD a v nabídce samotného OCZ tvoří novou kategorii Value. To znamená, že ARC 100 je určen pro ty nejméně náročné zákazníky, ovšem i jim má nabídnout zajímavý poměr ceny a výkonu. V tomto případě se jako nejvýhodnější model jeví ten testovaný, čili 240GB ARC 100, a to ze tří důvodů. Jeden je očividný, a sice slušná kapacita, která by měla bez problémů stačit na systém a nainstalované aplikace či hry. Dále je tu fakt, že 240GB model sice nedosahuje nejvyššího výkonu řady ARC 100, který poskytne až 480GB model, ale příliš za ním nezaostává. Menší 120GB ARC 100 je již dle specifikací mnohem pomalejší.





Třetím důvodem je, že více buněk znamená i to, že vám SSD déle vydrží, protože se objem celkově zapsaných dat může rozložit mezi více buněk. Jak už jsme ale psali, dle testu serveru Ocaholic jsou údaje hovořící o objemu denně zapisovaných dat po určitou dobu (v našem případě 20 GB denně po 3 roky) velmi podhodnoceny, a slouží tak spíše k zaškatulkování daného SSD, což nám potvrdil i zástupce firmy OCZ. O životnost SSD se tedy ani nemusíme příliš starat a udávané hodnoty bychom měli brát jen orientačně.

Výkon našeho 240GB ARC 100 se většinou držela pod modely OCZ Vector, jež jsou v nabídce výrobce určeny nadšencům. Projevovalo se především slabší čtení, které navíc dle testu PCMark Vantage u již nějakou dobu používaného SSD má tendenci klesat, což ukázaly výsledky opakovaného testování pomocí tohoto benchmarku. To je ovšem společná vlastnost všech SSD.

Nový ARC 100 tedy právoplatně patří do nejnižšího segmentu. Určen je především pro ty, kteří už chtějí opustit klasické pevné disky a poohlížejí se po levnějším řešení.

Společnost OCZ také k tomuto modelu nabízí svou záruku ShieldPlus Warranty, s níž obchází prodejce a zaručuje, že pokud mu pošlete vadné SSD na výměnu, obratem dostanete zpět zbrusu nové SSD.

English translation of the conclusion
OCZ Storage Solutions ARC 100 belongs among cheap SSDs and in the portfolio of the OCZ it creates a new family of Value SSDs. It means that ARC 100 are aimed at the price-conscious customers who should benefit from an interesting price to performance ratio. If we consider the whole ARC 100 family, than the best choice appears to be the tested 240GB model, because of three reasons. One is obvious: a decent capacity that should be enough for an operating system and applications/games. The second one is that the 240GB ARC 100 does not lag much behind the 480GB model in terms of performance, at least according to the specs. The 120GB model is considerably slower.
 
The third reason is that greater capacity means more memory cell and potentially even longer lifespan, because the write load can be spread among more cells. And as I have already mentioned, according to Ocaholic is endurance (in this case 20GB/day for 3 years) greatly underestimated and such information are provided more or less to classify a certain model into different market segments. In other words, one should not care much about the lifespan of their SSD and information about endurance should be assessed with caution.
 
Performance of our 240GB ARC 100 was mostly behind the OCZ Vector SSDs which are aimed at the enthusiasts. ARC 100 was slower especially in reading tasks which according to the results of PCMark Vantage tends to get worse over time. However, that is a common attribute of all SSDs. The new ARC 100 shows good qualities for a budget SSD. It is a good choice for those who would like to abandon their hard drives and buy their first SSD.
 
 

Plusy


+ Slušná cena
+ Rychlý zápis
+ Moderní kontroler Barefoot 3 M10
+ Záruka ShieldPlus
 
 

Minusy


- Pomalejší čtení
 

Za zapůjčení ARC 100 - 240 GB děkujeme OCZ.


 
Cena 240GB modelu v době testování: cca 2 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte SSD OCZ ARC 100?
V anketě šlo hlasovat od 8.10.2014 do 8.10.2015. Počet hlasujících: 8
Výborné75 %
Průměrné25 %
Špatné0 %
reklama