reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti

12.5.2008, Jan Vítek, recenze
OCZ Freeze a XTC Cooler pro vaše procesory a paměti
Společnost OCZ se primárně zabývá výrobou paměťových modulů, ale ve své nabídce má také chladicí produkty, z nichž si dnes představíme dva. Zaprvé to bude teplovodivá pasta OCZ Freeze, která slibuje vysoký výkon a pak také aktivní chladič paměťových modulů, jehož účelem je samozřejmě snížit teplotu pamětí a možná dovolit i dosažení lepších taktů.

OCZ XTC Cooler


Dnešní výkonné paměťové moduly se mohou při vysokých napětích a frekvencích ve skříni velmi hřát. Jednoduché pasivní chladiče v podobě dvou kovových plátů již zde nemusí stačit a zde nastupuje XTC Cooler pro paměťové moduly, jehož úkolem je rozpohybovat vzduch kolem modulů, aby se lépe chladily.



ModelOCZ XTC Cooler
KompatibilitaDIMM moduly DDR, DDR2 a DDR3
Rozměry153 x 68 x 43 mm
Ventilátory2x 60 x 10mm
3000 RPM
Osvětlení8x modrá LED

Tento chladič je zabalen úplně stejně jako pasta Freeze, tedy v plastovém výlisku, z nějž je třeba jej vystříhat. Kromě samotného chladiče s již vestavěnými ventilátory se v balení skrývají ještě dva typy kovových pacek pro umístění na sloty pamětí a také malý sáček se šroubky.



Chladič je vyroben z lesklého kovu se zrcadlovým povrchem a jeho hloubka a šířka je 153, respektive 68 mm. Výška je pak dle specifikací i s namontovanými packami 23 mm, avšak to je samozřejmě nesmysl, protože samotné packy mají 36 mm a celkem se výška vyšplhá na 43 mm.



Uvnitř kovového těla, které je zde snad až příliš velkoryse mohutné a tím těžké, jsou skryty dva 60 x 10mm ventilátory, každý vybaven čtyřmi modrými LED. Tyto ventilátory se otáčejí rychlostí 3000 RPM, ale to je také vše, co si o nich můžeme zjistit. OCZ o nich mluví jako o "ultra-low noise" modelech, což je sice úžasné pojmenování, avšak nám je nad slunce jasné, že dva kusy při takových otáčkách zrovna ultratiché nebudou. Navíc k tomu musíme přičíst horní mřížku, která je sice zpracována tak, aby modré světlo pěkně prosvítalo skrz, ale k dosažení ideálního průtoku vzduchu a minimalizace hluku rozhodně nepřispěje.



Nyní si ještě ukážeme příslušenství - čtyři kovové, téměř čtvercové packy, které jsou vybaveny podlouhlými montážními otvory, aby se poloha chladiče dala dobře nastavit a na jedné straně také měkkými dosedacími plochami, aby si chladič na paměťové sloty dobře sedl. Packy se liší tím, že jeden pár má dosedací plochu rozdělenou přepážkou. A poté jsou zde v sáčku dva typy šroubků - klasické a přítlačné a také dvě plastové podložky.


Instalace


K instalaci jsme využili naši obvyklou testovací sestavu se základní deskou Gigabyte X48-DQ6, která má k dispozici čtyři DDR2 paměťové sloty. Výrobci základních desek samozřejmě při navrhování svých modelů nepředpokládají, že někdo bude chtít na paměťové sloty umístit nějaký chladič, za což je nelze vinit. To může být zdrojem problémů a jak jsem zjistil, asi nejpalčivějším bude prostorové omezení zespodu u desek, jejichž paměťové sloty končí těsně nad horním PCI Express x16 slotem, pokud si jej tedy pomyslně prodloužíme, což za nás v praxi učiní grafická karta. Chladič se v takových případech o kartu opře a i když se takový stav dá za cenu mírného ohnutí karty přežít, je nutné vložit mezi kartu a chladič nějakou nevodivou podložku. Dalším problémem může být vzájemné omezování se s chladičem procesoru, který u některých desek může částečně překrývat paměťové sloty. Normální paměti by se pod chladiče mohly schovat, ale takto vysoký chladič ani v nejmenším, takže jej bude nutné posunout, a to je naštěstí díky způsobu montáže možné.



Pokud je ale pro chladič na desce dostatek místa, pak je montáž jednoduchá. Nejdříve si nanečisto vyzkoušíme, jak budou sedět na slotech packy a vybereme si ten pravý pár, který si našroubujeme na chladič buď přítlačnými šroubky, nebo v případě nedostatku místa klasickými, které chladič zbytečně nerozšíří. Zatím ale neutahujeme, aby se packy mohly rozevřít, chladič nasadíme na paměťové sloty (paměti jsou samozřejmě již na místě) a teprve pak utáhneme. XTC Cooler pak můžeme ještě horizontálně nastavit dle potřeby, aby se neomezoval s hlavním CPU chladičem. Spojení je celkem pevné, i když se nedá říci, že by chladič na místě seděl jako přibitý. Stejně tak ale nehrozí, že by se sám uvolnil.
reklama