reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé

10.7.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 100: paměti TLC od Toshiby poprvé
Dnes si vyzkoušíme zbrusu nové SSD Trion nesoucí značku OCZ Storage Solutions, které by ale mělo spíše nést značku Toshiby. Je totiž vybaveno nejen jejími novými paměťmi A19 TLC, ale také jejím vlastním kontrolerem.
V dnešní recenzi jsme vynechali testy provedené po zapsání zhruba dvojnásobného objemu dat, a to kvůli tomu, že rozdíly mezi takto použitým SSD a čerstvým modelem nebyly veskrze žádné. Podíváme se ale na něco jiného a zajímavějšího.

V první kapitole jsme nakousli téma SLC cache, tedy části paměti, která má urychlovat zápis, ale její kapacita je velmi omezená. Z toho logicky vyplývá, že pokud budeme na SSD kopírovat větší soubor, nejdříve by měl jeho zápis probíhat rychle, ale pak by se měl zpomalit. Jak výrazně? Na to se podíváme v této kapitole.

Je také zřejmé, že zápis na SSD bude pomalejší do té doby, než se kontroleru podaří SLC cache vyprázdnit, čili tamní data přesunout jinam. To znamená, že SSD potřebuje být nějakou dobu relativně v klidu a také je zřejmé, že taková data jsou zapsána dvakrát. SSD cache tudíž funguje podobně jako normální cache tvořená pamětí RAM, ale na rozdíl od ní se data po ztrátě napájení neztratí.


Výkon téměř zaplněného SSD


Nejdříve se ale podíváme na to, zda tato SLC cache efektivně funguje i u SSD, které je z 90 % zaplněno. Pustíme na ně PCMark Vantage a také CrystalDiskMark.



OCZ Trion 120 GB - 34 510 bodů



OCZ Trion 240 GB - 34 309 bodů

Vzhledem k tomu, že jsme začali se skóre přes 80 000 bodů, je rozdíl bohužel propastný. Můžeme tedy očekávat, že téměř zaplněné SSD Trion bude mít podstatně nižší aplikační výkon. Stačilo ale SSD zase vyprázdnit a PCMark Vantage opět ukázal hodnotu přes 80 000 bodů. A jak je na tom výkon naměřený testem Crystal Disk Mark?



OCZ Trion 120 GB



OCZ Trion 240 GB

V tomto případě jsme naopak o žádný výkon nepřišli.


Testy kopírování dat


Dále tu máme test Fastcopy, který prostě jen vezme vybraná data a měří, za jak dlouho se přesunou z bodu A do bodu B. Tím bodem A bude výkonný OCZ RevoDrive 350, jenž nás rozhodně brzdit nebude a bodem B pak kdo jiný než testovaný Trion. Využit byl k tomu 4,32GB soubor, který by měl být dle testů sekvenčního zápisu uložen na obě SSD rychlostí kolem 430 MB/s, čili za něco málo přes 10 sekund.

A výsledek? Ve skutečnosti byl soubor zkopírován na 240GB Trion za necelých 30 sekund rychlostí 151 MB/s a v případě 120GB Trionu to trvalo dokonce 49 sekund a rychlost se propadla na 90 MB/s. Je tedy zřejmé, že toto menší SSD má rovněž i menší SLC cache, která dříve dojde a musí i dříve nastoupit zápis do TLC buněk, kvůli čemuž je průměrná rychlost zápisu nižší. Pokud budeme kopírovat ještě větší soubor, pak se začne rozdíl mezi oběma SSD smazávat.


HD Tune


A benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom naše SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat na to, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále.



OCZ Trion 120 GB - klikněte pro zvětšení -



OCZ Trion 240 GB - klikněte pro zvětšení -

Tyto výsledky v podstatě potvrzují to, co jsme zjistili testy kopírování souborů. Je jasně vidět, jak se výkon téměř ihned propadne (v případě 240GB modelu to trvá o chvilku déle) a dostane se v případě 120GB SSD na pouze cca 70 MB/s. Model s 240 GB je na tom o něco lépe a s občasnými výkyvy se drží na 100 MB/s. Čili opravdu, když dojde SLC cache, pak se zápis propadne na úroveň, která spíše odpovídá mobilním pevným diskům než moderním SSD.

reklama