reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci

16.2.2016, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci
V polovině minulého roku přišla společnost OCZ Storage Solutions s řadou SSD Trion 100, která jako první využila 19nm TLC paměti od Toshiby. Dnes se podíváme na jeho nástupce, Trion 150, který také využívá paměti TLC, ale již 15nm.

Testovací sestava a metodika


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného.

SSD jsme nainstalovali na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z87X-UD5H
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung Spinpoint F3 - 1 TB
  • OS Windows 8.1 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, což u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích a také HD Tune či další testy kopírování dat.

U předchozích SSD jsme se zaměřovali i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. Z výpisu kondice SSD Trion 150 sice lze zjistit, kolik dat bylo do buněk celkově zapsáno, což by také nebylo těžké udělat od oka. Nicméně jsem si již ověřil, že v takovém případě podobné zahoření s výkonem ani jednoho SSD neudělá nic. Ovšem i zde budeme mít náhradu, která bude dle mého názoru zajímavější. Mezi poslední provedené testy totiž bude opět patřit ověření výkonu téměř zaplněných SSD a také prosté testy zápisu, které by jinde byly asi nezajímavé, ale ne tak v případě modelu Trion 150. To pochopitelně vzhledem k jeho pamětem TLC a využité SLC cache a také vzhledem k slibu firmy OCZ, že rychlost zápisu do hlavní paměti byl oproti předchozí generaci podstatně zrychlen.

Jako obvykle jsem se chtěl nejdříve podívat na statistiky Crystal Disk Info, z nichž (tedy konkrétně z údajů systému S.M.A.R.T.) bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification nebo alespoň o celkovém objemu již zapsaných dat (Total Host Writes nebo Total NAND Writes). S potěšením jsem zjistil, že SSD Trion 150 už na rozdíl od Trion 100 dávají alespoň základní přehled o tom, kolik na ně bylo zapsáno dat. Máme tu tedy položku Total Host Writes, která měla u čerstvě zapojeného SSD syrovou hodnotu 2. Teď ještě zjistit, co tato hodnota znamená.



Na řadu tak přišla firemní utilita OCZ SSD Guru, jejíž aktuální verze již je kompatibilní s Triony 150. I její výpis ze S.M.A.R.T. je poměrně chudý, což už vzhledem k předchozí zkušenosti s CrystalDiskInfo nebylo ani moc překvapivé. Máme tu ale také Host Writes, která má také syrovou hodnotu 2, ovšem pak mě poněkud překvapilo, že udávaná kondice SSD už byla na 99 procentech. To by znamenalo, že nám na čerstvém SSD zapnutém jen dvakrát už jedno procento životnosti, ale tak tomu není.



- klikněte pro zvětšení -

Co tedy znamená hodnota 2 u Host Writes? Dle popisku jde o čítač pro každých 32 MiB dat (čili pravé megabajty rovnající se 1024 kB). Po několika úvodních testech ATTO Disk Benchmark nám čítač ukázal hodnotu 3686, což tedy činí nějakých 115 GB. To s udávanou 99% životností nijak nehnulo.

reklama