reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci

16.2.2016, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci
V polovině minulého roku přišla společnost OCZ Storage Solutions s řadou SSD Trion 100, která jako první využila 19nm TLC paměti od Toshiby. Dnes se podíváme na jeho nástupce, Trion 150, který také využívá paměti TLC, ale již 15nm.

Závěrečné hodnocení


Společnost OCZ Storage Solutions si připravila v podobě řady Trion 150 papírově mírně vylepšená SSD jako nástupce řady OCZ Trion 100. Dle základních specifikací se vedle označení nových modelů změnily už jen paměti, a to z 19nm verzí na nové 15nm. Použitý kontroler a tabulkový výkon, spotřeba, výdrž a podporované technologie, to vše zůstalo stejné.



Nicméně výrobce slíbil, že nové Triony budou sice také využívat SLC cache pro akceleraci zápisu, ovšem hlavní TLC paměti budou mít asi dvojnásobnou rychlost zápisu. Ta se dříve pohybovala kolem 100 MB/s nebo i níže, zatímco nyní je to stálých 180 MB/s. Triony se tedy konečně dostaly z úrovně pevných disků. Opět zde také máme podporu DevSleep pro lepší šetření energií a pak nechybí tříletá záruka ShieldPlus, která nám umožní vadné SSD bezplatně vyměnit přímo u výrobce.

Co se týče naměřených údajů, pak vedle potvrzení rychlejšího zápisu do TLC paměti se ukázalo, že nový Trion 150 byl rychlejší také v sekvenčních operacích, ovšem bohužel také mnohem pomalejší při práci s malými soubory. Vysloužil si také citelně nižší skóre od testu 3DMark Vantage, i když 3DMark 8 jej hodnotí zase lépe než Trion 100.

V praxi ale poznáme spíše to, že rychlost zápisu je mnohem vyšší, tedy v případě, že dojde SLC cache, která zůstala stejná: 1 GB na každých 120 GB kapacity. I zde máme tedy SSD pro nenáročné uživatele, kteří potřebují především rychlé čtení a o zápis jim tolik nejde.
 
English translation of the conclusion
OCZ Storage Solutions presented us their new SSD Trion 150 (240GB model was tested) which is according to the specifications only slightly refined successor to the old OCZ Trion 100 line. The basic specs show, that regardless of the model number and new 15nm NAND Flash everything stayed the same: the controller, given performance, power consumption, life expectancy and also supported technologies.

However, OCZ promised us that even though the new Trions still use SLC cache to accelerate writing performance, the main TLC memory will be about twice as fast. The old Trions were notably bad at this with only 100 MB/s or even less of sustainable write speed. Trion 150 achieved much better 180 MB/s, so it finally raised itself above the level of hard drives. OCZ also provide their usual three year ShieldPlus warranty that allows us to change a faulty SSD with no hassle directly at the manufacturer. And there is also the relatively new DevSleep technology for power management.

Comparing the test results, I have to say, that faster writing into TLC memory really counts and Trion 150 was also notably faster in sequential operations. On the other hand, it was also much slower when working with small files and it also got unexpectably low 3DMark Vantage score, even though 3DMark 8 rates it a better SSD than Trion 100.

In practical use we will note rather the faster writing speed after filling up the SLC cache which stayed the same: 1 GB for every 120 GB of drive capacity. So Trion 150 basically stays in the same line as Trion 100. It is an unexpensive SSD for undemanding users who need fast read and not-so-fast write performance.
 
 

Plusy


+ Nízká cena
+ Záruka ShieldPlus a DevSleep
+ Slušný výkon v aplikačních testech a při čtení
+ Rychlejší udržitelný zápis než u Trion 100


Minusy


- Po naplnění SLC cache pomalý zápis
- Nízký aplikační výkon zaplněného SSD
- Pomalejší operace s malými soubory než u Trion 100
 
 
Za zapůjčení 240GB Trion 150 děkujeme OCZ.

 
 
Cena v době testování: cca 2000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte SSD OCZ Trion 150?
V anketě šlo hlasovat od 16.2.2016 do 20.2.2017. Počet hlasujících: 9
Výborná0 %
Průměrná44 %
Špatná56 %
reklama