reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.

90 TB: 4500 dní provozu (více než 12 let)


Dostali jsme se k hlavnímu milníku, a sice k udávané 90TB životnosti, kterou výrobce udává ve specifikacích. Při běžném použití SSD jako systémového disku tak těchto 90 TB odpovídá více než 12 letům (zápis 20 GB denně). Pokud ale máme věřit systému S.M.A.R.T. a jeho informacím, pak je zbývající životnost stále 82 %. V předchozí kapitole jsme díky tomu mohli zjistit, že SSD by mělo vydržet zápis celkově více než 500 TB a tato hodnota se stále drží. To jsou ale pouze vypočítané údaje a realita může být zcela odlišná a bude záviset na tom, kdy začnou selhávat paměťové buňky a jak si s tím kontroler poradí.



Hodnotu Total NAND Writes je třeba zdvojnásobit, aby odpovídala realitě (viz testovací metodika)

Za 76 hodin se nám tedy povedlo zapsat celkem 90127 GB, což je tedy "jen" 88 TB dat (dle JEDEC, a tedy násobku 1024), ovšem ony zbývající 2 TB už byly v době psaní těchto slov už stejně dávno překonány. V průměru jsme tedy dosáhli zápisu 1185 GB za hodinu. Do toho navíc počítáme i čas, kdy SSD téměř nic nedělalo, takže skutečná hodnota bude ještě vyšší.

Co se týče vývoje Write Amplification, pak Host Writes se pořád a pořád drží NAND Writes jako klíště, pokud tedy máme firmě OCZ věřit v tom, že je třeba hodnotu Total NAND Writes vynásobit dvakrát, abychom se dobrali toho pravého čísla. Není tedy zatím třeba ukazovat graf, kde jsou vidět jen dvě stále se kopírující křivky, ovšem pokud se na tomto vývoji něco změní, určitě se k tomu vrátíme.

Příště přijde na řadu milník 200 zapsaných terabajtů a zvláště zajímavý bude ten další plánovaný, a to 500 TB. V tu dobu by totiž měl S.M.A.R.T. ukazovat 0 % životnosti a my budeme sledovat, co se stane dále. Osobně předpokládám, že vůbec nic a my budeme jen pokračovat v mučení.

Ještě předtím se ale opět podíváme na výkon. ATTO a ani CrystalDiskMark neudávají stabilní hodnoty týkající se práce s malými soubory a dle celkových výsledků testu Anvil to vypadá, že výkon se stabilizoval. Také vyměníme nespolehlivý CrystalDiskMark za aplikační testy PCMark 8. Ten naopak zvláště v nejnovější verzi ukazuje velmi stabilní výsledky, jimž můžeme věřit více a pro testování IOPS a sekvenčních operací nám postačí ATTO a Anvil. Výsledky PCMarku 8 byly také doplněny do druhé kapitoly, kde jsou testy čerstvého SSD.







- klikněte pro zvětšení -

V tomto stavu tedy Vector 150 dosáhl 4975 bodů a uvedená průměrná datová propustnost je přes 263 MB/s. U čerstvého disku je to 4977 bodů a 266,1 MB/s, takže žádné zhoršení opět nepozorujeme.

reklama