reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 180: SSD s ochranou

25.3.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 180: SSD s ochranou
Test výdrže SSD OCZ Vector 150 je v plném proudu, ale nebude na škodu, když se mezitím podíváme na jeho nástupce, model Vector 180. Ten k nám dorazil v nové verzi a zbrusu nový je také SSD Guru, software nahrazující starý Toolbox.

OCZ Guru: nástupce Toolboxu


Nový software OCZ Guru byl vypuštěn do světa společně s novým Vectorem 180 a slibuje nám, že poskytne více informací, funkcí a větší možnosti nastavení v porovnání s Toolboxem. O informacích je především první záložka Overview, kde je na první stránce přehled o vlastnostech a kondici daného SSD.


- klikněte pro zvětšení -

Dozvíme se tak jeho naformátovanou kapacitu či volnou/nepřiřazenou kapacitu, dále informace o rozhraní, celkové kondici, aktuální teplotě a dostupných aktualizacích firmwaru. Jistě si všimnete, že kondice disku je už jen 86 %, což potvrzují i detaily, které také berou tuto informaci ze S.M.A.R.T.u. Jde tedy evidentně o jeden z inženýrských vzorků, který už prodělal PVT (Product Verification Test). Z toho vyplývá, že SSD už bylo dostatečně "zahořeno".


- klikněte pro zvětšení -

SSD Detail ukáží některé další informace jako použitý ovladač a jeho verzi, ale jinak jde jen o odlišně podané údaje z předchozí stránky.


- klikněte pro zvětšení -

Stránka System Details ukáže jen informace o samotném počítači, čili o základní desce, procesoru, paměti, operačním systému, apod. Ta tedy není relevantní, takže hned přeskočíme na stránku SMART, kde se už ukáží podrobné informace o kondici SSD. Můžeme vidět, že celková kondice je opravdu na 87 %, ovšem Host Writes, Host Reads i Total NAND Programming Count ukazují nulové použití, stejně jako počet hodin, po něž bylo SSD v provozu. Údaje byly tedy po PVT zřejmě resetovány.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka Tuner nám umožní jednak poslat do SSD příkaz Trim, čímž bychom měli optimalizovat jeho výkon vymazáním nepotřebných bloků dat. A pak tu je také nastavení funkce Over Provisioning, čili vyhrazení až 268 GB paměti jako zálohy, a to tedy nad rámec základního nastavení.


- klikněte pro zvětšení -

Vedle SSD Tuner je tu také OS Tuner v případě, že na SSD je operační systém. V takovém případě si jej můžeme optimalizovat s ohledem na výkon, kapacitu či spolehlivost, přičemž toho všeho chce software dosáhnout s využitím 4 voleb, které nabízí dole.


- klikněte pro zvětšení -

Co ještě stojí za řeč, je záložka Maintenance, která umožní si ověřit, zda se neobjevil nový firmware (na to by ostatně měl program sám upozornit, pokud jej necháte běžet v pozadí) a pak tu je funkce bezpečného, tedy nevratného vymazání všech dat.

reklama