reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 180: SSD s ochranou

25.3.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 180: SSD s ochranou
Test výdrže SSD OCZ Vector 150 je v plném proudu, ale nebude na škodu, když se mezitím podíváme na jeho nástupce, model Vector 180. Ten k nám dorazil v nové verzi a zbrusu nový je také SSD Guru, software nahrazující starý Toolbox.

Závěrečné hodnocení


Společnost OCZ Storage Solutions si připravila hned dva nové produkty, a to SSD Vector 180 a pak příslušný software OCZ Guru, který můžeme využít s novým i staršími modely této firmy. Nejdříve několik slov k softwaru, který je užitečným nástrojem pro sledování i udržování kondice našeho SSD. Můžeme jeho prostřednictvím zjistit, jak na tom je, podívat se, zda není k dispozici nový firmware, bezpečně smazat data, vyladit OS nebo do SSD poslat příkaz TRIM. Oproti staršímu softwarovému nástroji Toolbox je Guru jistě lepší a bohatější.



OCZ Vector 180 má velmi blízko ke starší sérii Vector 150, s níž sdílí stejný kontroler Barefoot 3 M00, díky němuž udává i velmi podobné údaje týkající se výkonu. Jsou tu ale 4 hlavní rozdíly. Vector 180 si můžeme zakoupit i v 960GB verzi, kterou jsme si mohli vyzkoušet v recenzi, dále je vybaven funkcí Power Failure Management Plus (PFM+) pro ochranu dat. Konkrétně jde o at-rest data, která již jsou uložena v paměťových buňkách a jde o to, aby SSD v případě ztráty napájení stihlo učinit potřebné rutiny k zajištění integrity dat, k čemuž mu poslouží kondenzátor.

Nové SSD dále využívá moderní paměti Toshiba A19 MLC NAND Flash (Vector 150 využívá Toshiba 19nm MLC) a také pro něj platí záruka OCZ ShieldPlus, v jejímž rámci obratem vymění vadný kus sám výrobce. Čili byste se při oprávněné reklamaci neměli obávat toho, že budete čekat až měsíc zákonné lhůty.

Co se týče výkonu, můžeme být spokojeni. V syntetických testech můžeme narazit na náhlé výkyvy, které jsou dle OCZ spojeny s pravidelným ukládáním metadat z cache do paměti flash, což je spojeno se zmíněným bezpečnostním mechanismem OCZ PFM+. Na reálný výkon to nemá mít dle výrobce téměř žádný vliv, přičemž aplikační testy ukázaly, že výkon je skutečně velmi dobrý, i když na hodnoty nedávno testovaného Samsung SSD 850 EVO nám Vector 180 nedosáhl.
 
English translation of the conclusion
OCZ Storage Solutions offer not one, but two new products, that is a new SSD line of four Vector 180 models and also software OCZ Guru that supports also other OCZ SSDs. So let's talk about the software for a while. It is a very usable tool for monitoring and maintaining our SSD. One can find out, what is the current state of the drive regarding its health, check if there is any new firmware, securely delete all the data, tune the operating system or send the TRIM command. In comparison with the old Toolbox is the new Guru much better and more usable.
 
OCZ Vector 180 is very similar to the old Vector 150 series. It uses the same Barefoot 3 M00 controller, so it is no surprise that its specifications show a very similar performance. However, there are four main differences. First, Vector 180 can be bought also in 960GB version which we had the opportunity to test today. Next, it has the new Failure Management Plus (PFM+) function that protects at-rest data. These are already stored in the non-volatile memory and the drive's task is to use a small capacitor to power its shut down routines to keep the data integrity.
 
Third, the new SSD uses Toshiba A19 MLC NAND Flash memory, while Vector 150 used Toshiba 19nm MLC and fourth, OCZ offer their ShieldPlus warranty. One can send a faulty drive directly to the OCZ office that should immediately replace it with a brand new unit.
 
And finally, performance. Vector 180 is fast enough to be one of the most powerful SSDs in our tests; however, in synthetic benchmarks there are sudden slumps in performance which are according to OCZ connected with PFM+ and metadata being flushed from cache to flash memory. Still, there should be almost no negative impact on the real life performance, while the application tests confirmed this assumption. On the other hand, recently tested Samsung SSD 850 EVO is still faster.
 
 

Plusy


+ Slušný a stabilní výkon
+ Acronis True Image HD
+ Možnosti nastavení v OCZ Guru


Minusy


- SSD pro nadšence, tedy s vyšší cenou
 
 
Za zapůjčení 960GB OCZ Vector 180 děkujeme OCZ.

 
 
Cena v době testování: cca 15 100 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte OCZ Vector 180 960 GB?
V anketě šlo hlasovat od 25.3.2015 do 26.3.2016. Počet hlasujících: 2
Výborné50 %
Průměrné50 %
Špatné0 %
reklama