reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vertex 3: SATA 6 Gbps v akci

29.7.2011, Jan Vítek, recenze
OCZ Vertex 3: SATA 6 Gbps v akci
Od společnosti OCZ jsme získali na otestování zástupce nové generace SSD, který je vybaven rozhraním SATA 6 Gbps a také novým kontrolerem od firmy SandForce. Slibuje tak velmi slušný výkon, na který se dnes podíváme.
V dnešním testu jsme měli možnost otestovat zástupce nové generace SSD od firmy OCZ Technology, a to konkrétně Vertex 3. Bohužel k nám dorazil zatím jen 240GB model, který se u nás prodává za cenu přes 10 000 Kč s DPH, což není tak atraktivní pro běžné uživatele. Aspoň jsme se ale podívali na možnosti nové generace a přeci jen, dle specifikací firmy OCZ na tom 120GB ani 60GB modely nejsou výkonnostně o moc hůř (na jejich reálný výkon se podíváme zase někdy příště).





V našich testech se OCZ Vertex 3 ukázal jako pravý výkonnostní král, který dokázal v drtivé většině testů strčit do kapsy svou konkurenci v podobě starší generace zastupované modely Intel X25-M (160 GB) a OCZ Vertex 2 (120 GB), z nové generace se mu postavil Intel SSD 510 (250 GB).

Obzvlášť potěšující jsou výsledky aplikačních testu h2benchw i PCMark Vantage, kde Vertex 3 získal velmi velký náskok a přesvědčil o tom, že se hodí nejen jako rychlé médium pro práci s velkým objemem dat, ale i jako systémové SSD. Už po několika stejných testech se ale ukázala sestupná tendence výkonu, což je bohužel u SSD přetrvávající problém a je na uživatelích, aby si své disky udržovali v dobré kondici.



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu OCZ Vertex 3 240GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení OCZ Vertex 3 děkujeme firmě OCZ
Za zapůjčení SSD 510 250 GB děkujeme společnosti Intel

Za zapůjčení OCZ Vertex 2 a X25-M 160 GB děkujeme firmě Czech Computer





----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

In today's review we finally had the opportunity to test an SSD that represents the new generation by OCZ Technology. Specifically, it was Vertex 3 that unfortunatelly came just as 240GB version which costs more than 10 thousand CZK and that is no attractive price for a common customer. Nevertheless, at least we could explore the possibilities of OCZ's new SSDs and after all, according to the manufacturer's specifications, 120GB and 60GB versions should not be much less powerful.

In our review OCZ Vertex 3 appeared as a true performance king and in an overwhelming majority of particular tests it was able to defeat its rivals - two SSDs from previous generation (Intel X25-M 160 GB and OCZ Vertex 2 120 GB) and contemporary model Intel SSD 510 250 GB. Personally, I was par pleased with the results of application tests of h2benchw and PCMark Vantage, where Vertex 3 gained a substantial lead and convinced us that it will work well not only as a fast medium for large amount of data, but also as a system drive. However, even after a few runs its performance showed decreasing tendency, which is the problem of all solid state drives and it is up to the user to keep their units in good condition.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama