reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opteron 144 - nový král mainstreamu

5.9.2005, Eagle , recenze
Opteron 144 - nový král mainstreamu
Je to něco málo přes měsíc, kdy AMD uvedlo serverový procesor Opteron nově do socketu 939. Ten vzbudil velký rozruch zejména z toho důvodu, že podle oficiálního ceníku je levnější než Athlon 64 a navíc nabízí 1MB L2 cache namísto u Athlonů 64 obvyklých 512kB. Novinka dorazila i ke mně, a tak vám nabízím světově první recenzi Opteronu pro socket 939.




Komprese zdrojového kódu ve Visual C++ NET 2003 hovoří jasně - větší cache přináší cca. tři procenta výkonu navíc. U velkých projektů to může znamenat slušnou úsporu času.



Oblíbený kontrolní mechanismus MD5 používaný při přenosu souborů přes Internet či při požadavku spolehlivých záloh na média CD-R / DVD±R je závislý pouze na frekvenci. Cache zde nehraje roli.



Novým testem je aplikace cca. deseti filtrů v nejnovější verzi Adobe Photoshop, tedy v CS2. Filtry jsou aplikovány na JPEG fotografii z 16MPixelového profesionálního fotoaparátu Canon EOS 1Ds Mark II. Cache zde nemá prakticky žádný vliv, pouze frekvence.


Ani v testu SPECviewperf 8.1, který simuluje výkon procesorů a grafických karet v profesionálních programech pro podporu vývoje (CAD), nemá cache prakticky žádný vliv. Rozhoduje jen frekvence.

Hodnocení

AMD Opteron pro socket 939 je mimořádný produkt. Díky 1 MB velké L2 cache poskytuje na stejné frekvenci vyšší výkon než Athlony 64 s 512 kB L2 - obvyklý rozdíl činí tři až čtyři procenta. Může to ale být víc a nebo také nic. V každém případě není nikdy pomalejší. Protože se jedná o serverový produkt, jsou pro něj vybírány ty nejlepší kusy jader, které zajišťují mimořádně dobré přetaktování - testovaný kus zvládnul navýšení o 1 GHz, což je více než 50 procent jeho nominální frekvence. Výkon na úrovni Athlonu 64 FX57 v ceně cca. 30 tisíc Kč s DPH pak hovoří za vše.

Přestože se zatím Opteron potýká s problematickou kompatibilitou se základními deskami a přesto, že jeho spotřeba je o něco málo vyšší než u Athlonu 64 (především při přetaktování), stále však zcela neporovnatelná s Pentii 4, považuji ho za současnou cenu necelé čtyři a půl tisíce Kč za mainstreamový procesor s nejlepším poměrem cena / výkon. Hledáte-li optimální řešení pro nový počítač (především pro hry), lepší volbu dnes nenajdete. Opteron 144 pro socket 939 si proto ode mne odnáší hodnocení Trefa:




Děkuji společnosti FOX Computers, která nám procesor Opteron 144 do testu zapůjčila a u které si ho můžete také zakoupit. Tento procesor je v současnosti (5. září) nabízen pouze jako tray bez chladiče a se zárukou 2 roky.


PS: Zatím prý není úplně jasné, jak se bude cena Opteronu v budoucnu vyvíjet. AMD prý nehodlá takovýto nepoměr mezi Athlony 64 3000+ a Opterony 144 tolerovat příliš dlouho.

reklama