reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Radon 5K vs. Logitech G500

1.9.2010, Michal Huspeka, recenze
Ozone Radon 5K vs. Logitech G500
Ozone do své stáje herních produktů připravila novinku v podobě myši Radon. Ta je k dispozici hned ve dvou provedeních, a my si dnes otestujeme tu výše postavenou. K testu nám dorazila i postarší G500 od Logitechu, takže jistě neuškodí jejich malé srovnání.
Společnost Ozone se specializuje na periférie (myši, headsety a příslušenství) určené zejména pro hráče. Zatím posledním jejich počinem je herní myš Radon, která je k dostání ve variantách Radon 3K a Radon 5K. Rozdíl mezi nimi představuje - kromě drobných vzhledových odlišností - hlavně osazený senzor.

Radon 3K nese senzor Philips s označením PLN 2030, který dokáže nabídnout maximální rozlišení 3200 dpi (proto 3K v názvu) a také jen maximálně 500Hz frekvenci. Naproti tomu Radon 5K disponuje senzorem Philips PLN 2032 s rozlišením až 5600 dpi (5K v názvu) a frekvencí až 1000 Hz.

Obě varianty pak nabízejí uživatelům celkem 8 tlačítek (z toho 7 programovatelných) či možnost úpravy hmotnosti pomocí přiloženého závaží.

K testu nám dorazila i G500 Gaming Mouse od firmy Logitech a přestože se nejedná o úplnou novinku, parametrově se k dnes testované Radon 5K znamenitě hodí, proto si je otestujeme společně. Jedná se totiž rovněž o "drátovou" herní myš s odezvou 1000 Hz, která nabízí rozlišení až 5700 dpi, kit k úpravě hmotnosti a i cenově jsou oba produkty srovnatelné.


Radon 5K: bližší pohled


Ozone svůj Radon 5K balí do kvádru z průhledného plastu, takže si myš můžete ihned prohlédnout takřka ze všech stran. Uvnitř je pak ještě jeden profilovaný výlisek z téhož plastu, v němž je myš docela pevně usazena a chráněna tak proti nežádoucímu pohybu při přepravě.
 
Za ním a pod ním je pak prostor pro další příslušenství, který je vytvořen ze skládaného tvrdého papíru. Ten samozřejmě, zejména na své zadní straně, přináší řadu potřebných i méně důležitých informací. Obal je praktický a koncipovaný s ohledem na prostor přesně tak, aby pojmul veškeré příslušenství.
 


Po vybalení vás možná překvapí hmotnost myši, ale pouze do doby, než zjistíte, že Ozone dodává všechna závaží usazená v jejích útrobách. Nechybí ani dnes tak populární pozlacený USB konektor, naopak feritové jádro na látkou opleteném kabelu nenajdete.

Tělo myši je tvarováno výhradně pro pravou ruku a tomu je podřízeno i umístění všech tlačítek.



Kromě dvou hlavních je zde středové tlačítko, které ovšem není čtyřsměrné, počítejte tedy v jeho případě pouze se stiskem a skrolovávím. Jeho povrch je tvořen měkčeným plastem a po obvodě se mu táhne šikmé vroubkování pro snadné ovládání. Stisk obou hlavních tlačítek je jistý a dostatečně tuhý, doprovázený pouze mírným zvukovým projevem. Stejné je to i v případě středového kolečka, i jeho krokování je jisté a bez zbytečných vůlí.



Hned za středovým tlačítkem je umístěn kolébkový přepínač rozlišení dpi, který má na horní straně výstupek směřující vpřed, což napomáhá účinnějšímu ovládání. Není přitom nijak vysoký a nemusíte se tak obávat nechtěných přepnutí. Nastavit a poté tímto tlačítkem volit si můžete celkem čtyři levely rozlišení, což postupným rozsvěcováním signalizují čtyři šikmé LED diody umístěné vlevo na hřbetu myši.



Posledním zde umístěným je pak tlačítko pro změnu profilů. To je společně se čtyřmi šikmými LED diodami podsvíceno barvou právě zvoleného profilu. Profily je možné vytvořit tři a jejich barvy jsou stanoveny na červenou, modrou a jejich kombinaci - fialovou. Pokud tlačítko stisknete počtvrté, podsvícení zhasne a všechny funkce se nastaví na defaultní hodnoty.

Celé tělo myši včetně hlavních tlačítek je tvořeno tmavě šedým měkčeným plastem, který se výborně drží a neklouže, ani po delší bitvě a se zpocenou dlaní tak nebudete mít problém s dobrou ovladatelností a obsluhou. Uprostřed se pak táhne lesklejší černý plast a opticky tím odděluje středovou skupinu tlačítek.



Poslední dvě tlačítka nalezneme standardně na levém boku myši v prostoru pro palec. Jejich umístění není úplně ideální, zasloužily by si posunout trochu dopředu, protože zadní tlačítko už je bez přehmátnutí hůře dosažitelné. Případně by stačilo jejich zkrácení, čímž by se zadní tlačítko opět dostalo víc na dosah palce. Zasloužily by si také citelnější hmatové oddělení.

U spodní hrany si můžete všimnout malého vykrojení. Ta jsou na těle myši celkem čtyři (dvě zepředu a po jednom na každém boku). K jejich významu se ještě vrátíme.

Levá strana těla myši je pokryta rovněž měkčeným plastem a navíc nese výrazné vroubkování, které má nejspíše usnadnit vedení myši. Trochu jsem se ho obával, ale ani po delším používání neobtěžuje a netlačí a práce s myší je po celou dobu velmi příjemná. Tvar hřbetu myši je pro mě osobně výborně provedený, myš krásně "zapadne" do dlaně a díky použitému materiálu je radost s ní pracovat.



Malá výtka ovšem bude směřovat k tvarovému zvýraznění na pravém boku, které by mělo vytvářet oporu pro prsty a usnadňovat ovládání. Na můj vkus je totiž umístěno až moc vzadu a pokud (jako já) obsluhujete horní tlačítka pouze dvěma prsty a zbylými dvěma byste chtěli uchopit myš za pravý bok, tak zejména malíček toto zvlnění časem pocítí a po delší době bude spíše obtěžovat a nepříjemně tlačit. Pokud by byl tento tvar posunut vpřed někam na úroveň posledních článků prstů, bylo by to rozhodně praktičtější.

Optimální polohu pro prsteníček a malíček jsem za celou dobu testování zkrátka nenašel, ovšem to se týká pouze mé ruky a mého způsobu držení myši, jiný uživatel může být s tímto řešením spokojen.



Zadní straně dominuje logo Ozone ve firemních barvách. Prohlédnout si můžete také výrazné tvarování "pracoviště" palce, tomuto prostoru opravdu není co vytknout. Horší už je to s tvarem na pravé straně.



Spodní pohled prozrazuje význam malých vybrání, o kterých jsem se zmínil výše. Celkem do pěti směrů si můžete nasměrovat vystupující kabel, což mi osobně připadá jako jednoduchá (i když ne zrovna estetická) a velmi praktická vychytávka, ne vždy je totiž žádoucí směr kabelu kolmo vpřed.

Jako další je tu samozřejmě oko osazeného senzoru Philips a soustava pěti teflonů, které jsou rozmístěny ideálně po obvodu a dohromady tak vytváří výbornou stabilitu. Zbytek spodního prostoru zabírá box se závažím, který se do těla zajišťuje pootočením o zhruba 10° a jde to poměrně ztěžka. V jeho útrobách je celkem pět 4,5 gramových závaží, které tedy základní hmotnost myši přibližně 100 g rozšiřují o dalších 22,5 gramů.

Nevyužitá závaží můžete uschovat do praktického semišového obalu, který naleznete v příslušenství.



Společně s ním je zde i větší obal ze stejného materiálu pro samotnou myš. Oba jsou kvalitně zpracované s poměrně bohatým polstrováním a opatřené zipem, nic si nezadají s provedením obalů například pro fotoaparáty. Součástí balení je také jednoduchý "rychlý průvodce" a mini CD s ovládacím softwarem a uživatelskými manuály v několika jazycích v pdf souborech. Češtinu zde ovšem budete hledat marně.

Nyní se v krátkosti podíváme na základní technické parametry.

Model
Ozone Radon 5K
Technologie
laser
Odezva
125 - 1000 Hz
Rozlišení
100 - 5600 dpi
Maximální akcelerace
výrobce neuvádí
Tlačítka
8 (7 programovatelných)
Kabel
1,5 m opletený
Rozměry
122,4 x 70,6 x 43,7 mm
Hmotnost
100 g (plus závaží až 22,5 g)
reklama