reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Strike Battle: kompaktní herní klávesnice

8.4.2015, Jan Vítek, recenze
Ozone Strike Battle: kompaktní herní klávesnice
Společnost Ozone Gaming pochází ze Španělska a ve své nabídce má klasické herní periferie jako myši, headsety nebo i klávesnice. My se dnes podíváme na jeden její model s mechanickými tlačítky a malým tělem. Jde o model Strike Battle.

Zkušenosti z provozu


O klávesnici v provozu se toho moc říci nedá, neboť nejvíce jejích vlastností prostě a jednoduše vyplývá z toho, jaká tlačítka jsou použita. V našem případě jde o Cherry MX Brown s jemnou hmatovou odezvou, ovšem stejný model se výrábí také ještě ve verzi s Cherry MX Blue s výraznější hmatovou odezvou a pak s lineárními Red a Black, které se od sebe liší jen tuhostí stisku. Tlačítka Cherry MX jsou ale jinak široce využívaná a notoricky známá, čili lze říci, že jde o dobrou volbu a stačí si jen vybrat, která nám budou nejvíce vyhovovat.

Co se týče samotné klávesnice, pak její malé tělo má své výhody i nevýhody. Očividné je to, že tak malá klávesnice nám nezabere moc místa, ať už na stole či v batohu cestou na nějakou herní akci. S klávesnicí s okraji se ale lépe manipuluje, k čemuž se zde přidává i fakt, že klávesy na tlačítkách zde sedí velmi lehce, takže za ně kolikrát stačí zavadit a vypadnou. To jednak může být trošku otravné a potom vzniká nebezpečí, že je poztrácíte.



- klikněte pro zvětšení -

Funkce klávesnice jsou buď obvyklé (nastavení zvuku/podsvícení, ovládání multimédií, herní režim s vypnutou klávesou Windows), relativně užitečné (programovatelné klávesy M) nebo zbytečné (nastavení dotazovací frekvence a prodlevy). Jiné funkce tato klávesnice nemá, a tak se podívejme už jen na podsvícení.



To je zde skutečně nutné, protože popisky jsou jednak tenké a potom už v šeru zanikají, neboť jsou samy o sobě málo kontrastní. Krom čtyř úrovní jasu tu máme ještě obvyklý režim pulzování světla. Krom toho výrobce podsvícení kláves využil i pro přepínače, takže vypnutý Caps Lock podsvícený není, apod. V ostatních ohledech jde o standard. Pozice LED je v tlačítkách Cherry MX nahoře, takže lépe podsvítí horní polovinu klávesy, čemuž je přizpůsobena i pozice většiny popisků. Dobrou volbou je také režim jen 10% jasu podsvícení, kdy klávesy jen trošku září, díky čemuž není jejich červená barva tak agresivní.


Závěr


Klávesnice Ozone Strike Battle je malinký herní model, který není ani o píd větší, než musí být. Bude se tak hodit pro častý transport, k čemuž přispěje i jeho velmi pevné tělo, ale na druhou stranu asi nebudeme potěšení z kláves, které se oproti jiným modelům s Cherry MX velmi snadno uvolní z tlačítek, takže hrozí jejich ztráta. Na druhou stranu tak budeme moci tuto klávesnici snadněji čistit.


- klikněte pro zvětšení -

Už od pohledu jde o jednoduchou klávesnici, která neobsahuje žádné klávesy navíc a naopak postrádá numerický blok. Veškeré speciální funkce tedy musely být přiřazeny již existujícím klávesám a jednak jde o nastavení hlasitosti, ovládání multimédií či červeného podsvícení a také o zapnutí herního režimu (detaktivuje klávesu Windows). Nastavení dotazovací frekvence či prodlevy kláves jsou však funkce, které mohly být nahrazeny užitečnějšími a obsluhovat je mohl jen doprovodný software. Nakonec tu máme šest kláves nad šipkami, které fungují i jako makro klávesy (jako jediné ze všech), ovšem to vyžaduje, abychom ve vhodných hrách pro ovládání směru pohybu postavy využívali nejlépe právě šipky, na což je asi málokterý zkušený hráč zvyklý.

Klávesnice je postavena na tlačítkách Cherry MX Brown (další její verze mohou využít Blue, Black či Red), takže i se svým podsvícením nabízí přesně to, co i ostatní modely jiných výrobců s těmito tlačítky.
 
English translation of the conclusion
Ozone Strike Battle is a tiny gaming keyboard, not an inch bigger than necessary and as such it will be easy to transport. Moreover, it also has a very firm and tough body, but on the other hand, its keycaps in contrast with other Cherry MX keyboards tend to loose quite easily, so we have to take extra care of them. On the other hand, it also means easy cleaning.
 
Strike Battle is at first sight a simple TKL keyboard with no additional keys or other special accessories. In consequence, all the special functions had to be assigned to the existing keys, that means volume setting, multimedia or backlight controls and also the game mode toggle which deactivates the Windows key. There are also other functions such as key response time or polling rate, but in my opinion, these could be replaced by more useful ones. Response time and polling rate settings are already a part of the Strike Battle drivers and that quite sufficient. Moreover there are also six keys acting also as programmable macro keys, but these are located directly above the arrow keys which forces us to use them to control our game avatar, while most users use ASWD.
 
The tested keyboard is based on Cherry MX Brown switches, but there are also other versions with Blue, Black or Red. All these versions are widely used also by other companies, so there si nothing special about that.
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Malé rozměry
+ Tlačítka Cherry MX


Minusy


- Čepičky sedí až příliš volně
- Pozice makro kláves
 
 
Za zapůjčení klávesnice Ozone Strike Battle děkujeme Ozone.
 
 
Cena v době testování: cca 2200 Kč s DPH, dostupnost od června



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Ozone Strike Battle?
V anketě šlo hlasovat od 8.4.2015 do 30.3.2016. Počet hlasujících: 1
Výborná0 %
Průměrná100 %
Špatná0 %
reklama