reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz

18.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz
Sháníte herní monitor a vadí vám špatná ergonomie většiny z nich? Požadujete rychlé přepínání profilů u daných her? Požadujete rychlou odezvu a nízký inputlag? Pokud je alespoň jedna odpověď ano, tak zaostřete na naši recenzi.

Herní a přesto konstrukčně povedený?


Když se řekne herní monitor, tak si většina uživatelů - hráčů představí designově atraktivní monitor s nepříliš povedenou ergonomií. Tento mýtus se snaží zbořit právě Philips se svým modelem 242G5DJEB. Vybavil herní monitor dobrým stojanem a design nepřestřelil. Jednoduchý červený proužek však upozorňuje na to, že jde o trošku jiný než "běžný monitor".





Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


A aby také ne. V relativně strohém designu se skrývá 144 Hz panel. Bohužel s technologií TN. To však asi všichni očekávali a doba, kdy se objeví IPS panel s více jak 60 Hz, je zatím hodně vzdálená. Škoda.

Vraťme se však k designu. Na první pohled jde o tradici Philipsu. Spodní strana je širší než zbytek rámečku a navíc je rozdělena na dvě části již zmiňovaným červeným pruhem.


přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


A protože jsou hráči obvykle velmi hrr na všechno, tak jim Philips přibalil k monitoru USB 3.0 Hub se čtyřmi porty. Pokud tedy zapojíte rychlou flashku, tak ji rozhodně nebude brzdit monitor. Trošku může vadit umístění vstupního konektoru. To je bohužel v poslední době trend u monitorů Philips. Kdyby však přemístil vstup do prostoru s ostatními konektory, udělal by jistě lépe. Jakousi satisfakcí je nasazení jednoho USB portu se zvýšeným přísunem proudu pro rychlé nabíjení.


náklon

Náklon monitoru


Náklon monitoru je sice trošku menší než u nejlepších Philipsů, ale stále je dostatečný. -5 až 20° je pro většinu herních monitorů hodnota z říše snů.


tlačítka

Ovládací prvky


Monitor lze ovládat jak pomocí tradičních mikrospínačových tlačítek v pravém dolním rohu, tak pomocí přiloženého "dálkového" ovládání. To je bohužel na USB kabelu, a tak nejde o klasické dálkové ovládání se vším všudy. Můžete však pohodlně přepínat režimy a ovládat menu.




Dálkové ovládání s drátem


Co je na monitoru asi nejzajímavější, je ergonomie. Díky pivotu, zdvihu 13 cm a slušnému náklonu se z jinak na pohled běžného herního monitoru stává něco víc. Je vidět, že v poslední době je na ergonomii kladen daleko větší důraz než před takovými třemi lety. Přijímáme to s povděkem.


zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


Zadní strana monitoru je pěkně matná a co je hlavní, stojan je přichycen jen pomocí jednoduché záklopky. Po jeho sejmutí lze monitor přišroubovat k Vesa držáku s roztečí 100×100 mm.


zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Jako obrazové vstupy jsou použity tradiční DVI, DisplayPort a dva HDMI, z toho jeden s podporou MHL. Výrobce také nezapomněl na postarší analogový D-Sub, který poslouží v případě detekce problémů jak s PC, tak s monitorem.


konektory

Konektory



Dodávané příslušenství:
  • HDMI a DisplayPort kabel
  • Dálkové ovládání
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Asi nikoho nepřekvapí použití TN panelu a 1ms odezva. Bez toho dnes vyrobit herní monitor prakticky ani nelze. Obnovovací frekvence 144 Hz již tak obvyklá není a jistě potěší.


Philips 242G5DJEB
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
1 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (80 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bit FRC
Rozteč bodů
0,277 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ano 3x USB 3.0
Vstupy
DVI, HDMI, HDMI MHL, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
6,27 kg
Norma TCO
TCO 5.1
Pivot
Ano
Spotřeba
19 W
Rozměry
565×387-517×220 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
144 Hz, Dálkové ovládání
 
reklama