reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka

27.8.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka
Pokud hledáte pracovní monitor, tak v dnešní době nejspíš zakotvíte u 27" a 2560×1440. Tyto monitory totiž poskytují dostatečně velkou plochu a rozlišení pro běžnou práci. Právě takový je dnešní Philips za více než lidovou cenu.

Tradiční konstrukce, ale bez zdvihu a pivotu


Ihned po vybalení z krabice na vás vykoukne monitor s tradičním rámečkem, který je na dnešní poměry trošku větší, ale o to bytelnější. Není ovšem nikterak vystouplý dopředu a obraz tak nepůsobí utopeně. Spodní hrana je zvětšena natolik, aby se zde vešly senzory a tlačítka. Aby to výrobce trošku zamaskoval, tak zde umístil prolis a rámeček tak působí souměrně po všech stranách. To je oproti předchozím Philipsům novinka a rozhodně ji vítám. Philips 272C4QPJKAB si tak zachoval tradiční tvář svých předchůdců, a přesto přidal něco nového a neotřelého.



Philips 272C4QPJKAB

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu bude všem zřejmé, že monitor má poměr stran 16:9, ale v tomto případě s vysokým rozlišením 2560×1440. To je pro klasickou práci naprosto dostatečné a pokud vysloveně nepožadujete 2560×1600, tak se jedná o ideální pracovní monitor. Bohužel právě 16:10 varianty s 2560×1600 jsou neuvěřitelně drahé a za těch několik pixelů navíc to zkrátka nestojí.


Philips 272C4QPJKAB přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Konstrukce nohy je bohužel velmi jednoduchá. Výrobce se snažil snížit cenu na minimum, a tak osadil tento velký monitor standardní nohou, co dodává i k 23" modelům. To má za následek nepříjemné pohupování monitoru při agresivnější práci na počítači. Pokud například často kreslíte či píšete na stole, tak se připravte, že při této činnosti bude monitor trošku tancovat do vašeho rytmu psaní. Rozhodně by si tedy Philips zasloužil bytelnější nohu. Můžete to napravit zakoupením nějakého VESA držáku. Monitor má totiž na zadní straně otvory s roztečí 100×100 mm. Nebo také koupí varianty P4, která má stejné vlastnosti až na onen lepší stojan. Cena je o cca 500 Kč vyšší, a tak rozhodně stojí za zvážení.

V horní části rámečku se pak nachází integrovaná kamera a mikrofon.


Philips 272C4QPJKABnáklon

Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Náklon noha umožňuje v rozsahu -5 až 20°. Tedy takový standard na nohu tohoto typu. Monitor lze sklopit dopředu ještě o dalších 20-25°, ale musíte překonat aretaci a monitor také začne přepadávat dopředu. Jde totiž pouze o polohu pro transport.

Na boku také naleznete vstup USB pro připojení kamery. Bohužel už výrobce neosadil USB Hub, což je opravdu škoda. Těch pár korun navíc by jistě zákazník obětoval, aby měl možnost připojení Flash disku. Navíc když už zde je vstup USB, tak je absence Hubu opravdu zarážející.


Philips 272C4QPJKAB tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou umístěna v pravém dolním rohu a jsou dotyková. Bohužel to je asi největší kámen úrazu. Philips totiž neobdařil tlačítka OSD popisky a nechal je pouze šedé na černém plastu. V noci jsou tak téměř neviditelná a tlačítka nemají jiné hmatové rozlišení. Takže tím se stává monitor v noci prakticky neovladatelným.



Philips 272C4QPJKAB zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně naleznete.. no, vlastně nic kromě již zmiňovaných otvorů pro uchycení na VESA držák s roztečí 100×100mm.


Philips 272C4QPJKAB konektory

Konektory


Jako konektory zvolil Philips dva HDMI, jeden DisplayPort a jeden DVI. To bohatě postačuje. Vzhledem k rozlišení je použití D-Sub prakticky zbytečné.


Dodávané příslušenství:
  • DVI kabel, HDMI kabel
  • USB A-B kabel
  • Audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení najdete jak DVI, tak HDMI kabel. Pokud chcete využít DisplayPort, tak si jej před koupí monitoru raději pořiďte. Dále je zde jeden USB kabel pro připojení integrované kamery a audio propojovací kabel.


Philips 272C4QPJKAB
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
6 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
PLS
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
x bitů
Rozteč bodů
0,233 mm
Nativní rozlišení
2560×1440
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 2W
USB HUB
Ne
Vstupy
2x HDMI, DVI, DisplayPort
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
6,3 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ne
Spotřeba
38 W typická
Rozměry
639×495×197 mm
Různé variace tohoto modelu
Varianta s tradičním stojanem
272P4
Speciální vlastnosti
-
reklama