reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy

28.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy
Díváte se rádi na filmy? Co si takhle zpříjemnit zážitek tím, že monitor zapojí do děje i své okolí? Zní to pěkně, jaká je však realita ohledně Ambiglow technologie? Podívejme se na tento 27" e-IPS monitor podrobněji.

Philips 278C4QHSN


Jistě to znáte. Sednete si k pěknému filmu, ale stále si říkáte, že je něco v nepořádku. Kino to prostě a jednoduše není. Pořád koukáte na obyčejný monitor, to je ten hlavní problém. A jak z toho ven? Buď nazout boty a skutečně do kina vyrazit, nebo zkusit zážitek z filmu umocnit pomocí nějaké té inovativní technologie. A právě s takovou přišel v nedávné době Philips u svých televizí - Ambiglow. Poté se pokusil podobnou technologii nasadit i u monitorů, avšak ne s velkým úspěchem. U monitorů totiž diody nesvítí za, ale směrem k pozorovateli. To ve výsledku ještě více oslňovalo. Nyní je tu již plnohodnotný Ambiglow, který dle scény v obraze mění barvu a osvětluje okolí za monitorem. Zkrátka tvoří takový "bloom" efekt kolem monitoru, který znáte jistě z her. Ale dost bylo teoretického povídání, jsme tu od praktických zkušeností, takže směle do toho.


 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Při vybalování monitorů si všimnete třech základních věcí. a) Monitor není výškově nastavitelný. b) Jde o "bezrámečkový" model. A za c) Má externí zdroj. To jsou přesně vlastnosti, které si musíte uvědomit ještě před koupí. První nepříjemná vlastnost nepotěší běžné kancelářské uživatele. Monitor je zkrátka pro někoho moc nízko. Vzhledem k velikosti panelu však většině lidí bude výška dostačovat. Chce si to však vyzkoušet.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Druhá vlastnost je taková kontroverzní. Největší problém u ní je fakt, že v počátcích byly tyto monitory prezentovány dost nešikovně. Obraz byl na propagačních letácích roztáhnut až po okraj, což nebyla pravda. Nyní je však vše v pořádku a již všichni ví, jak bude obraz vypadat. Nepříjemností je také to, že bezrámečkový je zkrátka a jednoduše méně bytelný.

A poslední vlastností je externí zdroj. Tom jestli vám vyhovuje nebo ne, nechám čistě na vás. Osobně preferuji integrovaný zdroj, ten když je správně vyroben přináší jen výhody. Naopak externí zdroj znamená problémy při přenášení a další zmatek pod stolem.


 - náklon

Náklon monitoru


Náklon monitoru je zcela průměrný. 5° vpřed a 20° vzad. Je to dáno jednoduchou nohou, která neumožňuje zdvih ani pivot. U filmového monitoru to tolik nevadí. U kancelářského bych to pokládal za fatální.


 - tlačítka

Ovládací prvky

Tlačítka jsou tentokrát klasická mikrospínačová. Můžete si také všimnout lesklého spodního okraje, na kterém jsou docela rychle vidět otisky prstů a prach.


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana skrývá asi největší přednost monitoru. Na stranách je vidět vždy pět diod, které jsou schovány za matným plexisklem. Díky tomu je světlo pěkně rozptýlené a nasměrované opravdu za monitor a do jeho okolí.


 - konektory

Konektory


Pokud si přiblížíme místo s konektory, tak zjistíte, že Philips vsadil na tři HDMI vstupy a jeden analogový D-Sub. Zcela vypustil DVI či DisplayPort. Je zde jasná snaha přiblížit monitor filmovému průmyslu, kde je HDMI zkrátka nejpoužívanější.

A opět si ukážeme krátký videopohled na monitor, ve kterém představíme jak konstrukci a obsah balení, tak i OSD menu a hlavně si ukážeme Ambiglow v praxi. Takže tentokrát je video prakticky povinné pro každého čtenáře.



Dodávané příslušenství:

  • HDMI, D-Sub kabel
  • Napájecí šňůra a externí zdroj
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Philips 278C4QHSN
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
14 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil.
Barevná hloubka panelu
8 bitů (6 bitů + 2 bity FRC)
Rozteč bodů
0,3114 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ne
Vstupy
HDMI 3×, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
Ne
Hmotnost
5,44 kg
Norma TCO
TCO 5
Pivot
Ne
Spotřeba
30,5 W typ
Rozměry
623×471×197 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
Ambiglow
reklama