reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je dnes u většiny monitorů prakticky stejná. Na trhu se totiž z valné většiny vyskytují IPS monitory, popř. PLS. PLS je ovšem odvozené od IPS a převedené pod jinou značku - Samsung. Ale abychom splnili všechny náležitosti recenze, tak se na ně podíváme. Kvalita barev při pohledu z boku či shora se téměř nemění. Ovšem všimněte si efektu IPS glow, který zvýrazňuje hlavně povrchová úprava obrazovky. Na druhou stranu netrpí monitor prakticky žádnými odlesky.


Philips 298X4QJAB pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Stejně jako u verze P4 je i zde naprosto perfektní kontrast. Bohužel je zde o poznání více znát na kontrastu průsvity v obou dolních rozích. Zde totiž kontrast klesá výrazně pod 2/3 a v pravém rohu až k 1/2 kontrastu maximálního. To je trošku škoda, protože na obraze to je zkrátka znát.


Philips 298X4QJAB kontrast při maximálním jasu


Philips 298X4QJAB kontrast při jasu 120cd/m2


Celkově je však kontrast na IPS vyšší než je zvykem. Ve výsledku je tak minimální kontrast kolem 640:1 stále slušný. To, že je propad kontrastu viditelný, je způsobeno hlavně tím, že je maximální kontrast tak vysoký.

Philips 298X4QJAB stabilita kontrastu


Stabilita kontrastu je ovšem dobrá. To však bývá u dnešních monitorů takový standard.


Průběh jasu


Stejně jako varianta P4, je na tom i X4 s regulací docela slušně. Vzhledem k tomu, že jde o monitor patřící do škatulky "filmový", tak je maximální jas 290 cd/m2 slušný. Naopak nejnižší jas na 59 cd/m2 je sice pro tradiční práci hodně vysoký, ale na filmy naprosto dostačující. Pokud ovšem pracujete často v noci, tak vám monitor bude zkrátka trošku více v kanceláři svítit.


Philips 298X4QJAB průběh jasu


Podsvícení


O podsvícení toho bylo v recenzi již napsáno mnoho. Na jednu stranu jsou zde dva větší průsvity v dolních rozích a na stranu druhou je podsvícení docela povedené z pohledu světlé plochy. Ve výsledku si tak při běžné práci asi ani nevšimnete, že by bylo podsvícení nějak nehomogenní. V noci se však monitor připomene dvěma růžky, co na vás vystrčí a zabodnou se vám do očí.


Philips 298X4QJAB podsvícení 3D graf


Philips 298X4QJAB podsvícení 2D graf


Philips 298X4QJAB rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


Philips 298X4QJAB rozložení jasu v procentech


Philips 298X4QJAB rozložení jasu při 120cd/m2


Philips 298X4QJAB rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převedení grafů do gamy 2,2 je vidět, že monitor přidá trošku efektu vinětace do filmů, ale není to nic tragického. Střední část monitoru je prakticky homogenní.


Philips 298X4QJAB podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


Philips 298X4QJAB podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama