reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Protože jde o prakticky shodný monitor jako nedávno testovaný Philips 298P4, tak lze také očekávat i stejnou interpolaci. Ihned první pohled to také potvrdil. Dovolím si tedy využít fotografií z onoho předchozího Philipsu.


Philips 298X4QJAB interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


Philips 298X4QJAB interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


Philips 298X4QJABinterpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Kvalita interpolace je tedy zcela v souladu s dnešním standardem. V menu však nenaleznete jakékoli doostření obrazu. To je trošku škoda, protože často v nižším rozlišení pomůže.


Regulace jasu


V předchozí kapitole jste se mohli dočíst, že monitor využívá lineární regulaci jasu. Nedochází tedy k žádnému blikání, a to ani při minimální jasu. Díky tomu vás nikdy z monitoru nebude bolet hlava, což je jistě pozitivní. Jen aby na tento systém regulace jasu přešli všichni výrobci.


Spotřeba


Vzhledem k tomu, že monitor má docela vysoký jas, lze očekávat i vyšší spotřebu. Vždy ale měříme i spotřebu při jasu 120 cd/m2 tak, aby šla porovnávat pěkně mezi sebou. Současně přepočítáváme na světelný výkon dle plochy a jasu monitoru. To je jediný ukazatel, co zaručeně porovná monitory mezi sebou. Zatím nejlepší monitory mají hodnotu přes 2 lm/W. Dnešní je takový střed. 1,49 lm/W sice není nic světoborného, ale rozhodně vám monitor nenaruší rodinný rozpočet.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 25 W.


Philips 298X4QJAB spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,49 lm/W.

reklama