reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor PX-750A, návrat krále?

2.1.2006, Martin Daniel, recenze
Plextor PX-750A, návrat krále?
Ještě před pár lety byla značka Plextor mezi uživateli téměř posvátná a v podstatě jeho jediným slušným konkurentem na poli optických vypalovaček byl Plextoru pouze Teac. Časy se ovšem mění a stejně tak, jako pohasla hvězda Teacu, ze kterého se stal až na výjimky beznadějný OEM prodejce, zdá se, že přišla řada už i na Plextor.

Úvodem



Plextor vůbec v posledních letech provázejí jenom samé problémy a z Formule 1 se tak postupně stal jenom další z řady. Ovšem jedno prvenství je Plextoru stále vlastní a to vysoká cena jejich produktů, která ale bohužel nekoresponduje s tím, co se kupujícímu dostává do rukou. Vzpomeňme například na neuvěřitelné problémy, které se vyskytly u modelu PX-716A, kdy část výrobků musela být stažena z trhu a zbytek provázel nekonečný update jednoho firmware za druhým. Další typ, Plextor PX-740A, zase pro změnu neuměl většinu základních (Plextoráckých) technologií, jako například VariRec, GigaRec, SecuRec, PoweRec či SilentMode. Ostatně ani nemohl, protože PX-740 nebyl v podstatě Plextor, ale OEM nějakého BenQ (pravděpodobně BenQ DW1640), který byl osazen čipsetem od Philipsu. To mělo bohužel na uživatele ještě jeden nepříjemný dopad a to nefunkční PlexTools, respektive tu část, ve které bylo možno otestovat kvalitu vypálených médií a provádět celou řadu dalších testů, což pro mnohé byl zcela zásadní faktor, proč tuto mechaniku nekupovat. S napětím byla proto očekávána další DVD vypalovačka a právě o té je dnešní recenze.




Nebudu chodit dlouho okolo horké kaše a rovnou Vám napíši, že Plextor PX-750A jde bohužel ve šlépějích svého staršího bratříčka, čili, opět se nejedná o skutečný Plextor. Srdce mechaniky je tentokráte z dílen Panasonicu a jedná se o čipset řady MN103SA6GSJ, který můžete najít například v DVD mechanice Teac DV-W516E, ale pozor, nejenom chipset. Obě mechaniky jsou totiž uvnitř v podstatě shodné a to i konstrukčně. Takže oba bývalí konkurenti spolu nyní svorně spolupracují. A dlužno ještě dodat třetího do skupiny, což není nikdo jiný než BenQ, čímž se nám kruh uzavírá. Co má za následek tato družba, snad ani nemusím připomínat. Ano, je to opět z té zajímavější části nefunkční PlexTools a samozřejmě chybí již jednou zmíněné technologie VariRec, GigaRec, PoweRec, SecuRec či SilentMode a zůstal pouze obligátní Buffer underrun proof, kterým je v současnosti vybavena naprosto každá CD/DVD vypalovačka, jenom se zmíněná technologie, zabraňující podtečení zásobníku, jmenuje často jinak.

Plextor PX-750A mě během testování několikrát překvapil. Napřed neskutečnou "kvalitou" vypálených CD a následně svým špatným zápisem na DVD+RW média, konkrétně na DVD+RW Verbatim, na které Plextor nedokázal zápis uskutečnit vůbec. Mechanika má ve specifikaci napsáno, že umí pálit na DVD-R a DVD+R rychlostí 16x, což je, co se týče rychlosti, pravda, ovšem kvalita zápisu není zrovna nejlepší i v porovnání s jinými DVD vypalovačkami.

V některých vypalovacích programech, jako například v Alcoholu 120%, byl povolen Overspeed u všech typů médií, která jsem zkoušel a to až na maximální rychlost vypalovačky. Na 4x rychlostní Gigamastery tedy šlo pálit rychlostí až 16x, ovšem vůbec to nedoporučuji, respektive, téměř každý i sebemenší Overspeed, který jsem zkoušel, dopadl dost špatně a to i na osvědčená média, na kterých lze u jiných mechanik zapisovat ve výborné kvalitě. Spíš doporučuji jako maximum pro zápis na DVD rychlost 8x a to i u 16x rychlostních médií, protože v tomto případě je kvalita až na výjimky naprosto perfektní. Co se týče kopírování chráněných disků, tak mohu s klidem prohlásit, že to je snad první mechanika, která vyhořela pomalu na všech ochranách. Například, načítání SafeDisku 2 trvá minimálně 5 hodin, což je v porovnání třeba s LG GSA-4167B, která to zvládne do 20 minut, v dnešní době naprosto nepochopitelné a navíc je po vypálení kopie stejně nefunkční.
reklama