reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 30K: ALFA Titan GT

18.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 30K: ALFA Titan GT
Podíváme se na pár ukázek už hotových počítačů od některých výrobců. Začneme herní sestavou firmy ALFA Computer CZ s cenou do 30 000 Kč, jež se vyznačuje výkonnými komponentami a kvalitní skříní, což se nevidí často. Uvidíme ale, zda je vše dobře sladěno.
Kapitoly článku:
  1. Počítač za vysvědčení do 30K: ALFA Titan GT
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy a závěr

Pár slov úvodem: Podívali jsme se i na pár ukázek už hotových počítačů od některých výrobců zmíněných i v našem přehledu. Nečekejte ale obsáhlý srovnávací test více zástupců a ani vzájemné porovnání těch otestovaných. Cílem bylo se po obecných radách a přehledech zaměřit i na praktickou stránku věci a podívat se na to, co někteří výrobci aktuálně nabízejí a s čím byste se tedy u nich mohli momentálně setkat.

Bylo možné nám poslat reprezentanta toho, co daný výrobce považuje za počítač za vysvědčení v hodnotě 15 000, 20 000 nebo 30 000,- Kč. Podívali jsme se celkem na 4 zástupce, z čehož 1 byl v ceně 30K a zbývající 3 v ceně 15K - jak se svým výrobcům povedli, odhalí už jednotlivé recenze.


Sestava společnosti ALFA Computer CZ přišla zabalena v obalu své skříně, jíž je model Gigabyte 3D Aurora 570, jejíž samostatnou recenzi si můžeme prohlédnout zde. Jedná se o rozměrnou a kvalitní hliníkovou skříň s líbivým designem, mohutným čelem a také slušnými možnostmi chlazení díky dvěma zadním 120mm ventilátorům, které se budou v tomto případě jistě velmi hodit.



Tento model je také vybaven vyřízlou bočnicí, do níž výrobce vsadil jemně dírkovaný plech pro lepší přístup vzduchu ke komponentám, ale vy si jej můžete vyměnit za dodávané plexisklo, které ALFA nezapomněla přibalit.


Sestava ALFA Computer CZ - ALFA Titan GT:


  • Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 (3 GHz, 6 MB L2 cache, 1333MHz FSB, LGA775)
  • Chlazení CPU - Scythe Ninja Plus rev. B SCNJ-1100P
  • Základní deska: Gigabyte GA-EX38-DS4 (Intel X38)
  • Paměti: OCZ OCZ2P800R22GK Platinum - PC2 6400 - 4-4-4-15
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce 9800 GTX - GV-NX98X512H-B
  • Pevný disk: Seagate 7200.11 750 GB ST3750330AS
  • DVD: Samsung SH-S203D Serial ATA černá
  • Wi-Fi karta: TP-LINK TL-WN551G Wi-Fi 802.11g
  • Zdroj: Fortron Epsilon FX700-80 - 80Plus, 700 Wattů
  • Skříň: Gigabyte 3D Aurora 570 stříbrná
  • OS: Windows Vista Home Premium CZ 32bit OEM
  • Cena: 28 224 Kč (e-shop) nebo 28 800 (prodejna) včetně DPH

Bohužel, sestava nedorazila tak úplně v pořádku, na čemž má vinu částečně skříň a částečně také výrobce. V duchu moderní doby se zde totiž využívají rychloupínací mechanismy, s nimiž je sice kolikrát pohodlné pracovat, ale ty svou práci také zpravidla neodvedou tak dobře jako klasické šroubky. Zkrátka se stalo to, že se při přepravě uvolnila zadní kovová packa přidržující karty. To mělo za následek, že Wi-Fi síťová karta si poletovala interiérem skříně jen tak bez dozoru a i grafická karta byla vysunutá. Zde je pouze štěstí, že na PCIe x16 slotech jsou vzadu zámky, jinak by se těžká grafika jistě zcela uvolnila a ta by již ztropila uvnitř pěknou paseku. Naštěstí se však počítači nic nestalo, takže po opětovném zasunutí karet na místo se bez problémů rozjel.





Výrobce vybral pro svůj počítač stříbrnou skříň, která je sice pěkná na pohled ale osobně jsem z ní kvůli focení zrovna radost neměl. Proto prosím omluvte zhoršenou kvalitu fotografií; není lehké fotit v běžné místnosti zrcadlově se lesknoucí materiál na bílém podkladu. Ukážeme si nejdříve čelo, kde se pod ním skrývá ve zcela horní pozici vypalovací DVD mechanika Samsung SH-S203D s rozhraním Serial ATA. Ta disponuje 2 MB vyrovnávací paměti, přístupovou dobou 130 ms na DVD a jinak je to klasická verze typu Super-Multi. Lightscribe zde není podporováno. A v jedné z externích 3,5" pozic máme čtečku karet Apacer AE300, která zvládne číst média CompactFlash, Memory Stick, MMC, SD, SmartMedia a xD. Kromě toho má k dispozici také jeden USB 2.0 port.



Pohled na PC z levé strany ukáže zvolenou výplň bočnice - velmi jemně dírkovaný plech, skrz nějž bude dovnitř proudit čerstvý vzduch. Za tímto plechem již vidíme prosvítat chladič Scythe Ninja a obrys základní desky. Bočnice je jinak stejně jako přední panel uzamykatelná, má k dispozici plastový zámek se západkou a drží ji ještě tři přítlačné šroubky.



Z druhé strany skříně je již pouze holý plech. Také se zde ale ukazují výklopné nohy skříně, díky nimž je možné zvláště na tlustých kobercích zvýšit stabilitu. Takto vysoká skříň by se totiž jinak mohla snadno převrhnout.



A nyní se již jen podíváme dozadu, kde je vidět bohatě vybavená základní deska, alespoň co se týče zadních I/O konektorů. Máme zde dvojici PS/2 pro klávesnici a myš, digitální i optický S/PDIF, dva FireWire, rovných osm USB 2.0 portů, dva RJ-45 konektory pro LAN a nakonec šest audio vstupů a výstupů. Skříň je zde chlazena dvěma pomaloběžnými 120mm ventilátory a mezi rozšiřujícími kartami vidíme především zadní část grafické karty GeForce 9800 GTX, dále Wi-Fi kartu pro bezdrátové připojení k síti a nakonec záslepku se dvěma eSATA konektory a napájením pro připojení pevných disků. Skříň je mimo to vybavena ještě dvojicí otvorů s gumovými chlopněmi pro protažení hadiček vodního chlazení, ale to zde samozřejmě nevyužijeme.
reklama