reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?

10.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?
Když se řekne tablet, stále se mluví o iPadu, Galaxy Tabu, či Iconii. Dnes však tyto dražší modely necháme být a podíváme se výrazně níže na model s 10“ displejem, Androidem ICS a cenou okolo 4 500 Kč.

Hudba a video


V minulosti testované tablety byly většinou vázané na své ekosystémy, takže přesun či spouštění některých multimediálních souborů byl docela oříšek a často bylo nutné instalovat aplikace třetích stran jak do tabletu, tak do počítače. Zkrátka nejsme americký trh, kde mají na všechno online video půjčovny a online obchody s miliony hudebních a video nahrávek.

ProTab2 XXL se v tomto světle jeví jako více tuzemsky laděný, neboť díky přítomnosti USB a čtečky karet do něj můžete v mžiku dostat prakticky jakýkoliv soubor a případně jen stáhnout patřičnou aplikaci pro přehrání. Navíc díky již zmiňovanému USB můžete připojit i řadu dalších periferií. V mém případě fungovala 4GB flashka, myš Logitech G700 a klávesnice Sidewinder X4. Ostatně více v následujícím videu.




Když už jsem takto jednoduše získal přístup k datům, vyzkoušel jsem také Samsung Oceanic Demo, které tablet překvapivě přehrál naprosto plynule. Platí tedy myšlenka, kterou jsem vyslovil v předchozích kapitolách. Tedy na odladěný obsah je výkon dostatečný, ale běda jak není optimalizace po ruce.



Jednou stranou mince je dostat obsah do tabletu a tou druhou je kvalita reprodukce zvuku a obrazu. V případě zvuku nelze říci, že by jak integrovaný reproduktor, tak přibalené pecky podávaly nějaký zázračný výkon. Zvukový projev je nevýrazný a příliš plochý. Doporučuji využít vlastních sluchátek, případně nějaká dokoupit.

U obrazovky jsem poněkud rozpačitý z lesklé povrchové úpravy, kterou sice mají i ostatní tablety, ale ProTab2 XXL se skrze tuto reflexní vrstvu často nedokáže probít a obraz tak zůstává kdesi dole a vy místo něj vidíte jen svůj obličej. To platí hlavně za plného denního světla a je tedy nutné si tento nešvar hlídat.



Výkon a výdrž


Kdo dnes nemá v tabletu minimálně 2jádrový procesor, je prakticky dinosaurus, a pokud chcete zapůsobit, musíte z brašny vytáhnout ideálně 5jádrovou Tegru 3 či případně nový iPad s 4jádrovou grafikou. V tomto světle tedy ProTab2 XXL nijak zásadně excelovat nemůže, nicméně v několika předešlých testech jsme si ukázali, že v určitých disciplínách má sil dostatek.




Kromě procesoru Cortex A8, nalezneme uvnitř také grafický čip Mali-400 MP


Problémy nastávají opravdu jen v situacích, kdy toho po něm chcete hodně najednou nebo pokud narazíte na aplikaci či multimediální soubor, na který není hardware připravený (neumí patřičně akcelerovat) a musí jej zpracovat hrubou silou. Jistým indikátorem nedostatku výpočetní síly jsou i benchmarky, kde 1jádrový Cortex A8 samozřejmě nemůže držet krok se svými modernějšími sourozenci.




Výsledky v AnTuTu benchmark nejsou špatné, ale konkurence často dosahuje i více jak 2x tolik bodů




Skóre v Quadrant Standard vypadá lépe, avšak porovnáváno je s relativně starou konkurencí




ARMové procesory zatím neumí více vláken na jádro, takže testy v LinPacku dopadly stejně pro obě varianty


Každopádně musím pochválit programátory z Google, kteří v poslední verzi Androidu 4.0 (ICS) udělali slušný skok ve vyladěnosti celého systému a díky tomu je možné i na slabších konfiguracích provozovat extrémně plynulé prostředí. Je samozřejmě otázkou, co provede s plynulostí nějaký nenasytný widget či aplikace. U ProTabu máte po startu systému k dispozici lehce pod 200 MB operační paměti, což by mělo většině uživatelů stačit.

Co však stačit nemusí, je výdrž přístroje a ostatně s tímto nedostatkem se potýká prakticky každý výrobce jakéhokoliv mobilního zařízení. Používané technologie pro akumulátory jsou zastaralé a spotřebu čipsetů s displeji nelze snižovat do nekonečna. Takže jak tuto zapeklitou situaci vyřešit?

Velcí výrobci jako Samsung, Asus či Apple mají dle mého názoru s výdrží asi nejvíc práce a všemožně se snaží nasoukat články baterie, kam jen to je možné. Ostatně pokud jste viděli rozebraný poslední iPad, tak mi dáte jistě za pravdu. Bohužel takovéto snažení výrobce stojí enormní úsilí a hromadu peněz, což si v případě menších výrobců nelze dovolit.




ProTab2 XXL bohužel tak velkou baterií, jako je v novém iPadu, nedisponuje


ProTab2 XXL se tedy nezařadí do ligy „vyvolených“ a neposkytne výdrž kolem 10 hodin. Musíme jít níže, a to celkem výrazně. Nechci se tu ohánět přesnými čísly, protože každý z nás bude mít tablet k jiným účelům a tím pádem bude také ždímat baterii trochu odlišným způsobem, každopádně i tak několik postřehů z praxe.

Asi nejvíce dává tabletu na frak hraní her, kde není problém sáhnout s baterií na dno během vysokoškolské přednášky. O něco lépe je na tom video, kde se zespodu lze přiblížit 4 až 5 hodinám, ale v kontextu s 10 hodinami iPadu to trochu zamrzí. Pokud budete tablet využívat na občasný internet, je možné nabíjet až za několik dní.

Každopádně nepočítejte s promyšleným správcem napájení, který tablet bryskně uspává a ten pak v nečinnosti vydrží několik týdnů. Tady se zkrátka hraje o cenu a tím pádem samozřejmě některé vychytávky chybí. Na druhou stranu je zde drobná výhoda, neboť absence enormní baterie dovolí nabíjet ProTab2 XXL skrze USB port počítače. Tento plus však v mžiku zakalí fakt, že výrobce instaloval MiniUSB a nikoliv MicroUSB.
reklama