reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poruchy plynulosti pohybu v počítačových hrách

30.10.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Poruchy plynulosti pohybu v počítačových hrách
Už jste někdy slyšeli o poruchách plynulosti pohybu v počítačových hrách? Víte, co jsou to latence, frame times, jak je měřit a vyhodnocovat? Pokud ne, tento článek by Vám neměl uniknout, jelikož je určený právě pro Vás.

Porovnatelná snímková frekvence


Porovnatelná snímková frekvence (Comparable frame rate) je hodnota, kterou nám FLA Calculator nabízí na konci svých výpočtů ve výsledkovém sumáři. My sice tuto veličinu v našich recenzích nepoužíváme, nicméně by bylo dobré alespoň rámcově vědět, o co tu jde a k čemu tato hodnota vůbec slouží.


FLA Calculator 1


Výpočtem kalkulátoru jsme obdrželi celkem 3 hodnoty a máme tedy jasný přehled o tom, jak se grafická karta během testů chovala. Průměrný čas snímků (Average) je roven 19,92 ms, směrodatná odchylka snímkové frekvence (Variability) byla vypočtena na 3,13 ms a odchylka stutteringu (Stuttering) na 1,60 ms.

To je sice chvályhodné, problém ale nastává, pokud bychom chtěli nějak porovnat dvě grafické karty. Jak porovnávat dvě nebo více grafických karet pomocí tří hodnot?

Z tohoto důvodu FLA Calculator zavádí umělou výsledkovou veličinu s názvem Comparable frame time, která je prostým součtem těchto tří hodnot. Může si to dovolit, protože jak už víme, všechny tyto tři hodnoty mají stejnou jednotku (milisekundy).

Comparable frame time = Average + Variability + Stuttering
Comparable frame time = 19,92 + 3,13 + 1,6 = 24,65 ms

Protože jsme při porovnávání grafických karet zvyklí používat spíše jednotku snímkové frekvence než jednotku času v milisekundách, budeme chtít raději hodnotu Comparable frame time převést na jednotku snímkové frekvence. Odtud tedy název Comparable frame rate.

Comparable frame rate = 1000 / Comparable frame time
Comparable frame rate = 1000 / 24,65 = 40,56 FPS


FLA Calculator 2


Comparable frame rate je tedy veličina snímkové frekvence, která v sobě nese informace nejen o průměrné snímkové frekvenci, ale také informace o její variabilitě a stutteringu. Jedná se tedy o ideální veličinu na porovnávání výsledků grafických karet.
reklama