reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pouzdro Vaja i-volution pro Palm Treo 650

8.2.2007, Pavel Bureš, recenze
Pouzdro Vaja i-volution pro Palm Treo 650
Společnost Vaja nevyrábí pouzdra, která by se mohl dovolit každý. Stejně jako např. Piel Frama nabízí kvalitní PDA příslušenství, za které ale zaplatíte znatelně více než u konkurence. My se dnes podíváme na zajímavé kožené pouzdro, kterým můžete ochránit i zkrášlit váš komunikátor Palm Treo 650.
Stejně jako u již zmíněné Piel Framy je i Vaja společností, která ví, že i obal prodává. Pouzdro do redakce dorazilo v decentní bílé krabice s oranžovým logem výrobce a stříbrnými nápisy Vaja, které jsou vidět jen pod určitým úhlem. Kromě pouzdra a klipu pro uchycení na opasku v krabici naleznete také jednoduchý návod pro vložení Trea do pouzdra a několik kartiček s fotografiemi ostatních nabízených pouzder.

Jedná se o druh pouzdra, ze kterého není třeba Palm při používání vyndávat. Z tohoto důvodu se nejedná o typické ochranné pouzdro - nezakrytý je displej, klávesnice a na zadní straně čočka fotoaparátu, šuplíček na SIM kartu i SD slot. Pouzdro je sice vyrobeno z kůže, ale ta je tvrzená, takže obal ochrání Palm Treo před poškrábáním zakrytých částí a také pády z malých výšek, které by samotný Palm jistě nepřežil alespoň bez několika šrámů.


Palm se do pouzdra zasouvá bez větších obtíží, jen ke konci je třeba použít větší sílu, aby např. umístění LED diody a reproduktoru sluchátka odpovídalo výřezům v pouzdře. Vnitřek pouzdra není potažen kůží, ale látkou se vzorem společnosti Vaja.

Již jsme si řekli, že pouzdro nechrání všechny části komunikátoru. Na čelní straně kůže zakrývá části nad displejem i vedle něj. Sluchátko se schovalo pod docela elegantní mřížku a LED dioda je zakryta plastovým oválkem. Přes něj sice uvidíte její blikání, ale nebude tak intenzivní. Tento způsob mi vyhovoval, protože i na letním slunci je blikání vidět a v ostatních situacích LED dioda svojí září tolik neruší.


Oproti jiným pouzdrům (nejčastěji hardcasům) nezakrývá Vaja ani jedno tlačítko na klávesnici, dokonce kolem krajních kláves je dostatek místa, aby je bylo možné pohodlně tisknout. Použitá kůže je dostatečně silná, při pohledu z boku neuvidíte tlačítka, protože jsou přibližně na stejné úrovni jako lem pouzdra.

Pokud je komunikátor v pouzdře, píše se na klávesnici stejně dobře, jako by Treo bylo bez pouzdra. Chce to ale chvíli cviku, pokud píšete tak, že vaše prsty směřují z boku ke klávesnici, tak se vám budou trochu hůře tisknout tlačítka se symboly sluchátek i domečku, protože je kůže v těchto částech silnější. Jestliže však máte prsty položené rovnoběžně s bokem pouzdra (prsty tedy směřují od mezerníku k D-Padu), nebudete při psaní limitováni a můžete psát stejně rychle jako doposud.

Dodávaný klip na opasek se zásadně neliší od podobných doplňků. Vzhledem k tomu, že je uchycovací šroub ve spodní a horní části seříznutý, je vhodné nasazovat klip zboku, nikoli tahem shora dolů. Překvapující je, že se klip kolem šroubu samovolně neotáčí, je třeba vždy vyvinout trochu síly. Ke klipu samotnému nemáme výhrad, pro rozevření je třeba dostatek síly a neumím si představit, že by pouzdro mohlo z opasku samovolně vypadnout. Uchycovací šroub je v pouzdře přidělán napevno, oproti různým řešením na závit, která se mohou po čase uvolnit, budí tento systém uchycení důvěru. Uživatelům, kteří chtějí Palm Treo nosit např. v kapse, bude šroub překážet.

Spodní část zařízení je dostatečně přístupná, můžete tedy připojit napájecí i datový kabel. Pro mikrofon Trea nebyl vyříznut speciální otvor. Při pohledu na spodní část to vypadá, že Treo není do pouzdra dostatečně zasunuto. Volné místo kolem konektoru bylo ponecháno právě z toho důvodu, aby se váš hlas mohl dostat k mikrofonu. Použité řešení však není úplně ideální, mikrofon je i tak zčásti zakryt a druhá strana vás slyší o něco tišeji, než když voláte z Trea bez pouzdra. Při běžném hovoru to není příliš na závadu, druhá strana si budete muset nanejvýš zvýšit hlasitost. Horší je to u starších lidí, pro které je maximální hlasitost sluchátka jediná použitelná a snížením hlasitosti u Trea vzniká problém. Sám jsem si ověřil, že jsem lidem, se kterými bez obtíží telefonuji, musel často opakovat některá slova i mluvit hlasitěji než je běžné.

Pouzdro Vaja mne dostalo již při vybalení z krabice. Pro někoho se může jednat o pouhý kus kůže, ale jde o pouzdro, ve kterém se Palm neviklá a ani z něj nevypadne. Přestože uložíte komunikátor do pouzdra, stále máte přístup ke všem tlačítkům, sluchátku, reproduktoru nebo čočce fotoaparátu. Oproti jiným barevným variantám působí černé pouzdro poněkud usedle, na druhou stranu ho má výrobce skladem a tak ho obdržíte již za několik dní.

Pouzdro se skládá ze dvou částí, které jsou ve finální fázi spojeny. Pokud se vám základní černá nelíbí, můžete si nechat vyrobit pouzdro dle svých představ, obě části mohou být vyrobeny z jinak obarvené kůže. Na výběr máte dalších 8 barevných variací, tygrovaný vzor atp.

Výhrady nemáme ani ke zpracování pouzdra, spoj je pevný a nikde se neobjevily známky rozlepování. Hlavním nedostatkem tak zůstává snížená citlivost mikrofonu, která je způsobena absencí výřezu ve spodní části. Testované pouzdro stojí 88,90 USD, což jistě není málo, ale kvalita zpracování tomu až na výjimku odpovídá. Pokud si vyberete jiné barevné provedení, může se cena vyšplhat i na více než 100 USD.

Za zapůjčení pouzdra děkujeme společnosti Vaja.
Cena v době psaní recenze: cca 1900 Kč
reklama