reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ProBook 4510s: HP v novém designu

8.9.2009, Jan Vítek, recenze
ProBook 4510s: HP v novém designu
Společnost HP má v nabídce nově notebooky řady ProBook, jež se dělí na 15,6" modely začínající dvoučíslicí 45 a 17" modely označované 47. Dnešním tématem bude 15,6" notebook s novým designem a doufejme, že nabídne i kvalitní zpracování a dobrý výkon.
Hewlett-Packard má tedy nové ProBooky v patnáctipalcovém a sedmnáctipalcovém provedení připraveny již několik měsíců, což tedy záleží na konfiguracích, protože těch není zrovna málo. Setkáme se totiž s modely postavenými na platformě Intel i AMD, tedy procesorech Pentium Dual-Core/Core 2 Duo i Turion X2.



Celkově jsou ProBook zaměřeny spíše na běžné uživatele a domácnosti, jimž dokáží nabídnout příjemnou cenu začínající již na cca 12000 Kč s DPH. Tento však patří mezi ty lepší a přichází za cenu asi 19000 Kč.

Menším překvapením je LCD, protože to má matnou povrchovou úpravu, k čemuž se výrobci začínají pomalu navracet, respektive se dle mého pozorování opět objevují nové notebooky, které už lesklé displeje nemají. Takovou možnost ostatně nabídne také Apple u svých MacBook, takže u nich si zákazníci budou moci vybrat dle vlastních preferencí. Někdo naopak rád neuvidí to, že displej má "filmový poměr stran" 16:9, což se na vážnou práci příliš nehodí, ale pro multimediální účely naopak ano. Ale nepředbíhejme a podívejme se nejdříve na specifikace:

Model
Hewlett-Packard ProBook 4510s (NA921EA)
Procesor
Intel Core 2 Duo T6570
Frekvence apod.
2,1 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB
Čipová sada
Intel GM45 + ICH9-M
RAM
2 GB DDR2-800 MHz
Pevný disk
250GB Western Digital WD2500BEVT
Úhlopříčka displeje
15,6" HD Anti-glare (LED podsvícení)
Rozlišení displeje
1366 x 768
Grafická karta
Intel GMA X4500MHD
Zvuková karta
Intel High Definition HDMI
SoundMAX Digital HD Audio
Mechanika
DVD-RW TS-L633M
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
HDMI, sluchátka, mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad, 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
4x USB 2.0
Výstup na externí monitor
VGA, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card /34
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, MS, MS Pro, MMC, xD
Bluetooth
ano
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
WiFi 802.11n (Intel 5100 AGN)
Modem
Agere Systems HDA Modem
LAN
Marvell Yukon 88E8072 Gigabit Ethernet
Webkamera
2Megapixelová
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Ion šestičlánková, 47 Wh při 10,8 V
Deklarovaná výdrž baterie
až 7 hodin s osmičlánkovou baterií
Rozměry
372 × 250 × 31 (vepředu) / 37 (vzadu) mm
Hmotnost
2,59 kg
Operační systém
Microsoft Windows Vista Business

Operační systém Microsoft Windows Vista Business tedy příliš neodpovídá použití notebooku v domácnosti, ale třídě business nové ProBooky také zrovna neodpovídají. Na to jsou až příliš velké, těžké a neforemné, i když se výrobce chlubí poměrně dlouhou výdrží na baterie.

Hardwarová výbava, co se týče hlavních komponent, je spíše průměrná. Dočkáme se procesoru Intel Core 2 Duo T6570 (45nm Penryn) na 2,1 GHz, pak 2 GB operační paměti DDR2 na 800 MHz, čipové sady Intel GM45 + ICH9-M a z toho vyplývajícího grafického jádra Intel GMA X4500MHD. Stejně tak pevný disk Western Digital je průměrnost sama - 5400otáčkový model s kapacitou 250 GB.

Co se týče dostupných rozhraní, dnes by dle mého názoru určitě nesmělo chybět HDMI, a to zvláště u takovéhoto notebooku a zde přes něj můžeme posílat také audio signál. Kromě toho je tu samozřejmě standardní analogový výstup na D-Sub. Rozhraní USB 2.0 tu má 4 porty, ale bohužel chybí eSATA a pokud očekáváte port FireWire, ten tu také není, ale zato nám HP nabídne modem.

Konektivitu dále zajišťují rozhraní Ethernet (gigabitový), WiFi standardu 802.11n a také Bluetooth. Standardem je také už webkamera, zde s rozlišením 2 megapixely. Celkové rozměry činí 372 × 250 × 31/37 mm a hmotnost 2,59 kg, takže tento notebook není žádný drobeček, ale s osmičlánkovou baterií má vydržet v provozu až 7 hodin. My však máme verzi s baterií šestičlánkovou, takže nakonec uvidíme, jak dlouho se tento EliteBook udrží naživu s její pomocí.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je spíše jen základní. V krabici si kromě nutného napájecího adaptéru a baterie našly místo už jen tiskoviny, pak optické disky a k tomu malý hadřík na zbavování se nečistot z povrchu přístroje. Ten skutečně budeme potřebovat velmi často, bohužel.



Optické disky jsou čtyři a kromě recovery DVD s OS Vista Business a instalace zkušební verze balíku Microsoft Office 2007 tu rovněž CD s instalací systému Windows XP Professional SP2, takže si můžeme snadno nainstalovat tento starý systém. Osobně bych ale raději viděl kupón na systém Windows 7, který už klepe na dveře.


Napájení


Nabízená konfigurace pochopitelně nebude vyžadovat výkonný napájecí adaptér, a tak nám HP nabízí základní model ze své produkce. Ten poskytuje napětí 18,5 V při 3,5 A, takže notebooku dodá maximálně 65 W. Jeho rozměry jsou rovněž standardní.



Podlouhlá baterie má zde 6 článků, je typu Li-Ion a jejích 47 Wh při napětí 10,8 V nám snad vystačí přinejmenším na 4 hodiny, pokud má tedy osmičlánková baterie vydržet až 7 hodin. To si ověříme v kapitole s testy.


Operační systém a software


Systém Windows Vista Business můžeme tedy díky dodanému CD downgradovat na Windows XP Professional SP2 a kromě toho tu máme 60denní verzi Office 2007, s čímž se ostatně setkáváme stále. Co je tu ale dále?

HP na štítku zdůrazňuje především dvě vlastní aplikace - HP ProtectTools Security Manager a HP File Sanitizer, tedy především ochranné programy, kam patří i HP 3D DriveGuard pro pevný disk. Aplikací začínajících na HP je tu jinak celá kupa a blíže si je představíme v další kapitole.

Kromě nich tu je firewall, antivir a antispyware od McAfee a pro multimédia InterVideo WinDVD 8.
reklama