reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionál útočí - EIZO S2231W

5.3.2008, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Profesionál útočí - EIZO S2231W
Spousta čtenářů Světa hardware si doslova žádala recenzi LCD monitoru EIZO S2231W. Parametrově jde o velmi zajímavý kousek s technologií S-PVA, navíc za celkem příznivou cenu. Pojďme se společně podívat na to, jak dopadl při měření optickými sondami.

EIZO, EIZO a zase EIZO


Firma EIZO si vždy držela svůj osobitý design. Jejich monitory se vyznačují strohým až průmyslovým designem, který je v prvé řadě hlavně účelový. Nikde nenaleznete žádné rušivé elementy a vše to zkrátka tak k sobě nějak pasuje. Malé logo a nápis EIZO v levém dolním rohu rámečku jsou v podstatě jediné dvě věci, co mohou rušit od sledování obrazu. V pravém horním rohu na fotkách je pouze nálepka, kterou si jistě strhnete.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)


Dolní poloha monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Polohování monitoru patří k velké chloubě. Samo EIZO ve svém specifikačním PDFku označuje stojan jako EasyUp. Ten poskytuje zdvih 165 mm, náklon vzad 25°. Jen je škoda, že náklon vpřed je nulový. Na druhou stranu se vzhledem k technologii panelu nejedná o závažný problém. Je také možné "posadit" monitor do polohy, kde se téměř dotýká spodním okrajem stolu. Zní to zvláštně, ale pro občasné čtení PDF souborů to je více než vhodné. Samozřejmě pro správnou ergonomii je lepší mít horní okraj monitoru v úrovni očí.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zepředu si všimněte velmi tenkého rámečku, který jen tak nějaký monitor nemá. Výrobce se navíc velmi snaží o to, aby byl rámeček na všech stranách stejně tlustý. Díky tomu při otočení (pivot) na výšku je na obou stranách stejný rámeček, a nic neruší pohled na monitor.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)


Pivot (Pro zvětšení kliněte)

U pivotu mě trošku zarazil fakt, že nemá žádnou aretaci v tradiční poloze. Zkrátka monitor se dá otáčet ve směru hodinových ručiček o 90°. V protisměru to jde cca 15° jen kvůli přístupu ke šroubům. Je to trošku škoda, protože si stále musíte hlídat svislost, resp. vodorovnost monitoru.


Tlačítka na ovládání OSD menu

Na zadní straně jsou již tradiční prvky v podobě průduchů pro odvětrání a konektory. Na obou stranách se ještě nacházejí reproduktory, které směřují dolů. Jejich výkon je sice jen 0,5 W, ale dokáží zahrát alespoň základní zvuk pro hlasovou komunikaci.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

V prostoru s konektory naleznete kromě klasických DVI-I, D-Sub konektorů i dvouportový USB Hub. Navíc vstup USB slouží i jako komunikační prostředek pro ovládací program ScreenManager PRO. Takže si rozhodně USB kabel zapojte.


Konektory






Dodávané příslušenství


  • DVI-I kabel
  • Audio kabel
  • USB kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka (v češtině)

EIZO S2231W
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
22" (16:10)
Ideální odezva
8 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický/statický)
1500:1
Výrobní technologie
S-PVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7 mil (8-bit, 10-bit LUT)
Rozteč bodů
0,282 mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
ANO (2x 0,5 W)
USB HUB
ANO
Vstupy
DVI-I (HDCP)D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100 mm
Hmotnost
12,5 kg
Norma TCO
TCO 03
Pivot
ANO
Spotřeba
max 75 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena bez DPH 14 000 Kč
reklama