reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionální Samsung XL20

23.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Profesionální Samsung XL20
Nová řada monitorů Samsung XLxx vstupuje na náš trh a představuje to nejlepší, co Samsung nabízí v řadě profesionálních LCD monitorů. Dnešní recenzovaný typ splňuje gamut Adobe RGB a využívá systém LED podsvícení. V této recenzi je poprvé použita nová metodika pro měření barev.

Netradiční design v podání Samsungu


Samsung se v poslední době snaží uvádět na trh designově hodně zajímavé monitory. Dnes testovaný kousek se však designem přibližuje profesionální sféře, kde panují výrazně ostré rohy bez nějakých extravagancí. Výjimkou je však spodní hrana, která má odsazení a opticky tak rámeček trochu zvětšuje. Tomu se například EIZO vyvarovalo a myslím, že i Samsung by se měl poučit. Na druhou stranu je to pouze otázka vkusu.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)


Pohled na monitor se stínítkem (Pro zvětšení klikněte)

A protože se jedná o profesionální monitor, nesmí chybět ani stínítko okolního osvětlení, které může výrazně ovlivnit barevné podání (každé světlo má jinou barvu a přímé osvětlení nikdy nedělá dobrotu). Nasazení stínítka není žádný problém a po chvilce cviku je nasazení a sejmutí otázkou pár sekund.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zepředu si všimnete jedné "maličkosti". Je tím nápis "LED", který samozřejmě neoznačuje to, že monitor pochází z doby LEDové, ale že má LED podsvícení. Právě LED podsvícení může být velkým lákadlem pro většinu zákazníků.
Designově je monitor zepředu velmi strohý a v podstatě ničím nezaujme. Na druhou stranu díky tomuto vzhledu nejste ničím zorptylování při práci a soustředíte se na tvůrčí činnost.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou umístěna v pravém dolním rohu rámečku. Jsou hmatově celkem dobře oddělena a i ve velké tmě se dobře zorientujete. Jejich stisk je velmi příjemný. Bohužel i tento jemný stisk nezabrání rozhoupání monitoru. Byl jsem hodně nemile překvapen, když jsem toto rozhoupání pozoroval i při běžném psaní na klávesnici Logitech diNovo, která má velmi nízký zdvih a do kláves ťukám jen zlehka. Takto si konstrukci profesionálního LCD nepředstavuji.


Tlačítka na ovládání OSD menu

Na zadní straně si po podrobném zkoumání můžete všimnout jedné lahůdky, kterou však nechám až na kapitolu "Pod kapotou a OSD menu". Nyní si jen řekneme, že zatím žádný testovaný monitor toto neměl. Jinak je zadní strana nezajímavá a běžná pro většinu typu LCD monitorů.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Do monitoru vedou "pouze" dva vstupy, jeden je DVI-I a druhý DVI-D. První umí jak digitální tak i analogový signál, druhý pak pouze digitální. U takovéhoto monitoru to celkem dostačuje, protože těžko budete použvat monitor této cenové relace pro sledování televize či k podobným nekreativním činnostem.


Konektory



K monitoru je dodávána i optická sonda pro měření barev. Tuto sondu používáme pro naše testovací účely a to z jednoho prostého důvodu. Sonda patří k absolutní špičce pro měření LCD monitorů a lepší prakticky neseženete.




Dodávané příslušenství


  • DVI-Sub kabel
  • DVI-D kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • x-rite Eye One Display 2 sonda

Samsung XL20
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
20" (4:3)
Ideální odezva
8 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast
600:1
Výrobní technologie
A-MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7 mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,255 mm
Nativní rozlišení
1600 x 1200
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO 2x
Vstupy
DVI-I, DVI-D
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100 x 100 mm
Hmotnost
7,6 kg
Norma TCO
TCO 99
Pivot
ANO
Spotřeba
typ 85 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
10-bitové zpracování barev
Orientační cena 30 400,- Kč bez DPH


reklama