reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proporta hardcase pro Sony Clié UX50

20.10.2006, Denis Tomáš, recenze
Proporta hardcase pro Sony Clié UX50
Pouzdro, které se mi dostalo do rukou k otestování, řadíme do kategorie HardCase. Vyznačují se pevnou konstrukcí, imitující kovový vzhled, která kapesní počítače velmi dobře chrání proti mechanickému poškození. Vzhledem k unikátní konstrukci Sony Clié bude zajímavé sledovat, zda se inženýrům v Proportě povedlo vyrobit pouzdro, které by nedegradovalo schopnosti PDA.
Když jsem se dozvěděl o tom, že existuje hardcase i pro Sony UX-50, byl jsem lehce překvapený. Samotné „UXko“ je totiž celé z hořčíkové slitiny. Je velmi pevné a ani po dlouhodobém užívání nejsou na mém přístroji viditelné škrábance ani oděrky. Druhá věc, která mě zajímala je, jak si výrobce poradí s otočným kloubem displeje. Kdo zná Sony UX50, jistě ví, o čem mluvím. Tento kapesní počítač má speciální kloubovou konstrukci displeje. Můžete tak přístroj otevřít podobně jako klasický notebook. Když nepotřebujete klávesnici (například při čtení knih), otočíte displej o 180°, zakryjete klávesnici a vznikne Vám klasické PDA bez klávesnice.





Vzhled a rozměry


Pouzdro je velmi lehké (zřejmě slitina hliníku) a zároveň je i velmi pevné. Výrobce se bohužel snažil zabít 2 mouchy jednou ranou. Do pouzdra se vejde nejen samotné Sony UX50, ale i přídavná externí baterie. Díky tomu pouzdro značně narostlo do výšky. Rozměry pouzdra jsou 10,5 x 10 x 2,6 cm (Rozměry Sony UX50: 10,3 x 8,5 x 1,8 cm). Když srovnáme rozměry s PDA, tak největší rozdíl je právě ve výšce pouzdra.

Přístupné jsou všechny vnější periferie kapesního počítače (otvor na mikrofon, fotoaparát, tlačítko REC, tlačítko RESET a reproduktor). Díky značným rozměrům ochranného krytu „UXka" je zcela nevhodné pro nošení v kapse.
Ve víku nalezneme 2 sloty pro karty Memory Stick.





Konstrukce


Konstrukce hardcasu mě malinko zklamala. Očekával jsem sofistikované pouzdro, které si poradí s kloubovým mechanismem „Uxka", ale nic podobného se nekoná (na obranu výrobce musím podotknout, že snad zatím nikdo ideální pouzdro pro tento model nevyrobil). Sony se do pouzdra uchytí pomocí 4 zoubků, které přesně pasují do 4 otvorů na spodní straně počítače. Sony je v pouzdru velmi pevně uchyceno a v žádném případě nehrozí uvolnění z pouzdra a pád na zem.
A nyní se dostávám k Achillově patě celého pouzdra – horní víko. Po otevření horního krytu pouzdra neotevřete zároveň horní víko „UXka". K otevření PDA tak potřebujete nejméně 2 pohyby. Je to daň za netradiční mechanismus, který si pro nás výrobce připravil. Na druhou stranu můžeme v pouzdru pohodlně displej otočit, zakrýt klávesnici a pokračovat v práci.





Závěr


Pouzdro od firmy Proporta není vhodné pro každého. Pro běžné denní nošení je zbytečně veliké. Na druhou stranu dokáže pouzdro Sony UX50 velmi dobře ochránit proti mechanickému poškození (a troufal bych si i říct, že i proti pádům). Záleží jen na Vás, jestli oželíte zhoršený komfort na úkor bezpečí.




pevná konstrukce
rozměry pouzdra
váha pouzdra
zhoršený komfort ovládání
přístup ke všem důležitým periferiím
tužší mechanismus otevírání pouzdra (může se používáním zlepšit)
2 sloty pro Memory Stick
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době psaní recenze: 34,95 USD (cca 760 Kč)

Děkujeme společnosti Proporta za poskytnutí pouzdra k testování.
reklama