reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-210: NAS do obýváku

27.1.2014, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-210: NAS do obýváku
Dnes si vyzkoušíme originální model NAS, a to QNAP HS-210, který vypadá spíše jako DVD nebo Blu-ray přehrávač. Měl by tak zapadnout mezi elektroniku, která se obvykle nachází v obývacím pokoji, a je tak zřejmé, že je určen pro domácnosti.
Kapitoly článku:
  1. QNAP HS-210
  2. Aktuální firmware - co je nového?
  3. Testy
  4. Závěrečné hodnocení

QTS 4.1.0


Na našem serveru jsme si vyzkoušeli už řadu NAS boxů od společnosti QNAP, přičemž ty dlouhou dobu využívaly stejný operační systém QNAP Storage Manager (QSM), který však byl nahrazen novým QTS, momentálně ve verzi 4.1.0. Jak jsme psali na konci první kapitoly, namísto dodaného CD s utilitou Qfinder dostaneme jen leták s odkazem na stránky start.qnap.com. Pokud si ale myslíte, že na nich je nějaká služba, která dokáže váš NAS najít a nakonfigurovat, pak se pletete. Jde v podstatě jen o internetového průvodce, který vám sdělí přesně to, co onen leták, čili že máte zapojit disky, ethernet, napájení, zapnout server a pak vám umožní stáhnout si onen Qfinder. V podstatě se tedy nic nezměnilo.

QNAP na svých produktových stránkách hovoří o tom, že jeho HS-210 využívá firmware QTS 4.0, ovšem na stránkách věnovaným přímo tomuto operačnímu systému je prezentována již verze 4.1, ale s označením Beta. Tam se také dozvíme, co nám tato verze nabídne nového. Celkově jde především o vylepšení již existujících aplikací týkajících se multimédií a správy dat. Jsou tu ale i jiné novinky.





Nejdříve narazíte na pozměněnou přihlašovací obrazovku, která nyní obsahuje stěnu složenou z vašich fotografií. Jde samozřejmě o snímky, které jsou zařazeny mezi volně přístupné, takže nehrozí, že by QNAP každému na přihlašovací obrazovce ukazoval výběr ze všech fotek, které najde na svých discích. Toto je tedy spíše kosmetická úprava. Dle toho byla vylepšena také aplikace Photo Station, která nyní umožní krom fotostěny tvořit také alba systémem drag and drop, spravovat fotografie s ohledem na tagy, data či jiné údaje, díky čemuž můžeme nechat automaticky vytvářet alba. S využitím Google Maps pak můžeme zvýraznit místa pořízení fotografií a také umožnit, aby se přátelé mohli s využitím jejich účtů na Facebooku přihlásit a prohlížet si je.




- klikněte pro zvětšení -


Po přihlášení (výchozí účet je admin/admin) už pak narazíme na dobře známou hlavní obrazovku, jaká byla už u QTS 4.0 u dříve testovaného modelu QNAP TS-220. Jediným rozdílem je, že v horní liště přibyla ikonka obláčku, z čehož můžete vytušit, že se jedná o odkaz pro cloudovou službu, přesněji server myqnapcloud.com. S jeho pomocí si můžete zajistit, že budete mít ke svému NAS přístup přes Internet odkudkoliv.

Změnila se ale základní nabídka aplikací, v níž přibyla Photo Station, Music Station a Download Station. Nicméně ty jsme si mohli u předchozího systému pomocí App Station doinstalovat také, čili jde pouze o to, že zde je již máme ve výchozí konfiguraci systému. Jde ale právě o vylepšené aplikace, kterými se QTS 4.1 chlubí především, i když je jasné, že ty nejsou jeho součástí, jako spíše doplňkem.




- klikněte pro zvětšení -


Jako první byla zmíněna Notes Station (dnes ve verzi Beta 1.0.5). Jde v podstatě o poznámkový blok, avšak patřičně vylepšený o to, že krom textových poznámek si můžete do bloku vkládat i fotografie nebo odkazy na videa. Notes Station je tedy spojena s multimediálním obsahem spravovaným pomocí Media Library. Vedle toho nabízí i webovou verzi uzpůsobenou pro přístup z mobilních telefonů a tabletů (Android, iOS, Windows) a podobně jako u cloudových služeb lze zařídit, aby mělo k jednomu dokumentu přístup více lidí, kteří pak na něm mohou pracovat.

Je třeba dodat, že v prohlížeči Opera tato aplikace nepracuje korektně a je přímo utrpením ji používat. Pokud ale použijete jiný prohlížeč (vyzkoušen byl Firefox i Chrome), všechny potíže zmizí. V Opeře je navíc webové rozhraní tohoto NAS celkově o poznání línější než v Chrome.

Signage Station je další aplikací, kterou QNAP zmiňuje mezi novinkami. Jedná se o nástroj určený pro spolupráci se softwarem iArtist Lite, s jehož pomocí můžete tvořit třeba animované reklamy, prezentační materiály a ty pak lze pomocí Signage Station zpřístupnit na iPadu, iPhonu či na počítači pomocí Facebooku. Více se dozvíte zde.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec tu je Video Station s rozšířenou funkčností a přepracovaným grafickým uživatelským rozhraním. Ta spolupracuje s přehrávačem VLC, takže ten si musíte pro přehrání videa v prohlížeči doinstalovat. A stejně jako u fotografií si můžeme tvořit sbírku videí pomocí ručního výběru, nebo videa roztřídit dle přidaných popisků, žánru, délky, vlastního hodnocení, atp. Tyto informace pak můžeme využít pro vytvoření tzv. chytré sbírky, která automaticky nabídne videa dle zvolených kritérií.





Videa lze také sdílet, a to tak, že se adresátovi odešle na e-mail generovaná zpráva, která mu umožní se na video uložené ve vašem NAS podívat, respektive dá k tomu přístup. Alternativně pak lze k tomu využít sociální sítě jako Facebook, Google+, Twitter a další, případně i prostý odkaz.

reklama