reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti

19.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti
Společnost QNAP nám poslala na recenzi NAS TS-231P, který je určen pro domácnosti a malé kanceláře. Nabízí základní ochranu pomocí pole RAID 1 a poslouží především pro základní zálohování a sdílení dat.
Kapitoly článku:
  1. QNAP TS-231P
  2. Instalace a nastavení
  3. Testy výkonu a spotřeby, šifrování
  4. Závěrečné hodnocení

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS dvěma identickými disky WD Blue (WD10EZEX) s kapacitou 1 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 1, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.




Výkon a vliv šifrování


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly disky nakonfigurovány v poli RAID 1, což se ale na výsledcích nepodepsalo, neboť zde už spíše při stahování velkých souborů nestačil 1Gb/s Ethernet. Před testem jsme pochopitelně počkali na to, až si NAS synchronizuje vytvořený RAIDový oddíl, což zabere pár desítek minut. Jinak by totiž výsledky byly zkreslené.

QNAP TS-231P - bez šifrování
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
110
111,2
2-3MB fotografie
75,4
86,6

Za povšimnutí stojí, že stahování dat z NAS na počítač je o něco pomalejší než upload, přičemž obvykle tomu je spíše opačně. Zvláště se to projevuje při kopírování menších souborů, ale celkově se dá říci, že je tento NAS výkonný a bez problémů dokáže při práci s velkými soubory vytížit 1Gb/s Ethernet. Co ale když zapneme šifrování diskového oddílu, které využívá 256bitový AES klíč a je akcelerováno hardwarově? Dle údajů výrobce se můžeme připravit na nižší výkon, ale ten k testům využil spojenou propustnost obou Ethernetů, což v běžné domácnosti málokdo aplikuje. I tak tedy se zapnutým šifrováním dosáhl propustnosti až 179 MB/s. Znamená to snad, že v našem případě bude pokles výkonu nulový, nebo zanedbatelný?

QNAP TS-231P - 256bit AES
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
100,1
105,7
2-3MB fotografie
65,1
75,8

Jak je vidět, neznamená. Ve všech případech byl pokles znatelný a nečastěji kolem 10 MB/s. V konečných číslech to ale nepředstavuje problém, který by nám měl využití šifrování na tomto NASu nějak znechutit. Pokud tedy chcete, aby byla data čitelná přímo z disků, klidně si šifrování vypněte.


Spotřeba


Se dvěma disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TS-231P
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
16,2 W
klid se zapnutými disky
14,8 W
vypnuté disky
8,2 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat pod 15 W, což odpovídá specifikacím výrobce. Záleží pochopitelně na tom, jak náročné na energii budou použité pevné disky, ale rozdíly by neměly být markantní (pokud nenainstalujete nějaké speciální kousky). Vytížením procesoru třeba přehráváním velice náročného filmu v okně prohlížeče už o moc vyšší spotřeby nedosáhnete a naopak se můžete dostat na podstatně nižší spotřebu tím, že zapnete funkci vypínání disků po jisté době nečinnosti. V pohotovostním režimu už měřák neukazoval nic, takže odběr byl neměřitelný.

Co se týče hlučnosti, není na tom QNAP TS-231P vůbec špatně. Disky nemají tendenci ani moc rezonovat, o což se zaslouží gumové nožky, takže bylo dokonce možné mít NAS jen tak položený na dřevěném stole, kde jeho kolegové často vyluzují nepříjemné zvuky. Vždy je ale pochopitelně lepší jej položit na něco měkkého, co dobře utlumí vibrace.

reklama