reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný

22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.
Model QNAP TS-259 Pro+ je novinkou v početné skupině zařízení, která se sdružují pod označením SMB & Corporate NAS. To znamená, že tato zařízení jsou určena pro malé podniky a kanceláře, ovšem vyšší řady s až 8 pozicemi pro pevné disky mohou být využity i ve větších firmách. Náš testovaný NAS je však zástupcem modelů určených pro zákazníky, kteří zrovna mnoho terabajtů nepotřebují a vyjdou si s menším zařízením.
 


TS-259 Pro+ tedy pojme jeden či dva disky o velikosti 2,5" nebo 3,5" a s rozhraním Serial ATA. Staví na dvoujádrovém procesoru Intel Atom na 1,8 GHz a 1 GB paměti. Výrobce slibuje velmi vysoké přenosové rychlosti kolem 100 MB/s, podporu sdílení dat u více platforem, dále iSCSI s certifikací pro VMware a Citrix. NAS je tak kompatibilní s VMware vSphere4 (ESX 4.0 a vyšší), Citrix XenServer a také s Windows 2008 Failover Cluster, takže může představoval alternativu k zařízením SAN (Storage Area Network).

Mezi zmíněných více platforem patří Windows, Mac, Linux a Unix, mezi nimiž lze sdílet data. TS-259 Pro+ může sloužit jako datový server, FTP server, tiskový server a podporuje Windows AD (Active Directory), WebDAV, Share Folder Aggregation (známé i jako DFS), IPv6 a IPv4, funkci WoL (Wake on LAN), plánované zapínání a vypínání, HDD S.M.A.R.T., správu dle IP, atd.

Je to tedy v podstatě plnohodnotné PC plnící svůj hlavní účel, a sice poskytnout data na svých disků, přičemž podporuje řadu různých funkcí. Podívejme se nyní na některé jeho specifikace:

Model
QNAP TS-259 Pro+
Procesor
Intel Atom D525 1,8 GHz dvoujádrový
Paměť
1 GB RAM (A-Data DDR2-800 SO-DIMM), 512 MB Flash
Podpora HDD
2x 2,5"/3,5" Serial ATA (Hot-Swap, uzamykatelné pozice)
LAN
2x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB
1x USB 2.0 vepředu
4x USB 2.0 vzadu
tiskový server, data, USB UPS
eSATA
2x eSATA vzadu
LED kontrolky
Status, LAN, USB, eSATA, Power, HDD 1, HDD 2
Rozměry
150 (V) x 102 (Š) x 216 (H) mm
Hmotnost bez disků
1,74 kg
Hluk
33,3 dB bez disků
34,2 dB se dvěma 1TB disky
Spotřeba
16 W ve spánkovém režimu
25 W v aktivním režimu
Ostatní
VGA rozhraní pro správu
otvor pro zámky Kensington
tlačítko Reset
tlačítko pro zálohování (One Touch Copy)
chlazení pomocí 70mm ventilátoru
Operační systém
Linux
Souborový systém
interní: EXT3, EXT4
externí: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

V tabulce jsou především hardwarové specifikace, ovšem neméně důležité jsou také informace o softwarových vlastnostech a schopnostech. Ty jsou až příliš obsáhlé na to, abychom si je zde uváděli, a tak snad postačí, když uvedeme odkaz na specifikace na produktových stránkách, kde se vše dozvíte.


NAS box a jeho zpracování


V nezajímavé hnědé lepenkové krabici je vedle sebe umístěn samotný TS-259 Pro+ a vedle něj krabice s příslušenstvím. NAS je přitom velmi dobře chráněn tlustým pěnovým materiálem a navíc igelitem, takže by se mu ani při pádu krabice na zem nemělo nic stát.



Co se týče zpracování, pak jde v podstatě o malinký počítač, jehož skříň je svým zpracováním podobná starým Mini-Towerům. To znamená, že se staví na výšku, vyroben je z plastu a kovu s broušeným povrchem a kryt má tvar obráceného písmene U. Dovnitř se však uživatel podívat nemůže, neboť odstranění krytu znamená i porušení pečeti a ztrátu záruky. On ostatně ani není důvod, proč by se měl majitel ve fungujícím NASu hrabat, leda z čisté zvědavosti.


- šuplík s nainstalovaným HDD Samsung HD103SI (1 TB) -

Přední černý plastový panel má v sobě především pod lesklým logem QNAP dvě diskové pozice, respektive Hot-Swap šuplíky. Ty jdou snadno uvolnit zatáhnutím za uvolňovací páčku, pokud ovšem nejsou zamčeny pomocí klasického kulatého klíče. A stejně tak snadno je můžeme opět zasunout i s nově nainstalovaným a vyměněným diskem.

V bočním lesklém svislém pruhu pak najdeme jednak stavové diody ukazující Status, aktivitu LAN, USB, eSATA, napájení, HDD 1 a HDD 2. Pod nimi jsou dvě lesklá tlačítka, a to Power a pod ním tlačítko pro zálohování (One Touch Copy) a nakonec jeden snadno přístupný přední port USB 2.0. Boční části boxu jsou nezajímavé a upozornit lze leda na průduchy v levém panelu, kudy bude dovnitř proudit vzduch, aby mohl být následně vysán zadním ventilátorem.



Veškeré ostatní prvky tedy najdeme na zadním panelu, který opravdu vypadá na to, že patří malému počítači. Největší část si zabere mřížka výfuku ventilátoru, na níž si tedy QNAP mohl dát lépe záležet, protože vypadá, jako by patřila počítači, který byl aktuální před 15 lety a především jde o to, že je příliš tlustá. Zcela nahoře pak uzříme jeden analogový obrazový konektor D-Sub sloužící pro správu zařízení, dále dva ethernetové konektory RJ-45, čtyři USB 2.0, dva eSATA a nakonec kulatý napájecí konektor. Nakonec tu je ještě mezi D-Sub a RJ-45 zapuštěné tlačítko pro vyresetování nastavení a pod ochrannou pečetí otvor pro zámky Kensington.



Uživatel by sice ztratil záruku, ovšem nám bylo pro účely recenze povoleno pečeť porušit a podívat se dovnitř. Teprve pak se ukázalo, že kryt skříně je vyroben z hliníku, zatímco vnitřní kostra z tlusté a pevné oceli SECC. Zajímal mě především systém chlazení, neboť dvoujádrový Atom na 1,8 GHz není procesor, jemuž by stačil pouhý pasiv, i když na druhou stranu v tomto boxu asi jen výjimečně zažije plnou zátěž. QNAP to zde vyřešil elegantně a asi nejlépe, jak mohl.

Základní deska je umístěna na levé straně, tedy u průduchů v levém boku. Na procesoru a čipové sadě je pak umístěn rozlehlý černý pasiv, který vyplňuje mezeru, kudy je mezi základní deskou a prvním pevným diskem nucen proudit vzduch. Ten tak prochází žebry pasivu a ochlazuje jej, což je v podstatě stejný princip, jaký využívají i tenké Blade servery.

Ze základní desky pak vzadu vychází tzv. Riser Card, tedy rozšiřující karta zasazená kolmo do připraveného slotu, která má na sobě připraveny datové a napájecí konektory SATA. Na ty se disk v šuplíku jednoduše nasune.



QNAP TS-259 Pro+ má tedy velmi slušné možnosti pro rozšíření kapacity dat, jeho zpracování je kvalitní, i když malinko ledabylé. A aby nedrnčel na stole, nebo z něj časem vlivem vibrací dokonce nesletěl, opatřil jej výrobce měkkými gumovými nožkami.


Příslušenství


V úzké krabici se dá nalézt vedle upozornění o vývoji nových firmware také stručný manuál i s českou sekcí, kde je však důležité pouze upozornění, že NAS server bootuje asi 2 - 3 minuty a výchozí účet pro konfiguraci má jméno i heslo admin. Dále tu je CD s aplikací QNAP Finder, abychom box snadno našli na lokální síti a pro instalaci disků dostaneme příslušné šroubky a dva klíče pro zamknutí jejich šuplíků.


- klikněte pro zvětšení -

K připojení boxu do lokální sítě poslouží dva dvoumetrové černé ethernetové kabely a napájení si vezme na starost adaptér firmy FSP Group (Fortron) s výkonem 84 W (12 V / 7 A). To je vše, co nám QNAP poskytne a víc už ani potřebovat nebudeme.
reklama